Ömer Onan: ”En hakkaniyetli ve en vicdani kararı alacağız”

Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan, bazı açıklamalarda bulundu.

Coronavirus nedeniyle ligler durdurulurken Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan, Milliyet’ten Ümit Avcı’ya açıklamalarda bulundu.

Coronavirus nedeniyle konuşulanın 2-3 gün içerisinde ehemmiyetinin kalmadığını söyleyen Onan, liglerin geleceğiyle ilgili kararı en hakkaniyetli ve en vicdani şekilde kulüplerle de konuşarak verileceğini belirtti.

TBF CEO’su Ömer Onan’ın açıklamalarından kesitler:

”100 yılda bir olan olay bu. Dünyada hiç kimsenin hazır olmadığı bir durum söz konusu. Alacağımız karar tabii ki herkesi mutlu etmeyecektir ama en hakkaniyetli, en vicdani kararı, kulüplerle de sürekli görüşerek alacağız. Ama tek başımıza alabileceğimiz bir karar da değil bu. Bütün Avrupa birbirimize bağlıyız bu konuda, diğer liglerle de konuşuyoruz. Zaten Başkanımız Hidayet Türkoğlu’nun önderliğinde bunu sık sık konferans görüşmeler yaparak tartışıyoruz, fikir alışverişi yapıyoruz. Ama öyle bir dönemdeyiz ki konuştuğunuz şeyin 2-3 gün içinde ehemmiyeti de kalmıyor. Çünkü pandemiyle ilgili gidişatı kontrol etmek bizim elimizde değil. Biz sonuna kadar basketbolun oynanmasını, basketbolsuz gün geçirmemeyi istiyoruz, inşallah mucizeler olur ve her şey hemen yoluna girer. Biz Federasyon olarak her türlü olasılığa hazırlanıyoruz. Lig durdurulursa ne olur, devam ederse ne olur, ne zaman oynanır, ne zaman bitirilir… Biz her türlü planı yapıp, Bilim Kurulumuz, Spor ve Sağlık Bakanlıklarımızın alacakları kararlar doğrultusunda, Avrupa’daki gelişmeleri de izleyerek bir yol çizeceğiz. Mayıs ayının başında tekrar değerlendirilecektir.  

Hidayet Başkan, FIBA Genel Sekreteri Andreas ile görüştü. BAT bir açıklama yaptı ve oyuncular bana gelirse, oyuncuların kontratlarının yüzde 50’sinin üzerinde almasını engellerim gibi bir karar sundu. Ben iki tarafı da yaşamış birisi olarak şunu söyleyebilirim; evet hiç kolay bir dönemde değiliz. Ama kimse için kolay değil bu süreç. Oyuncuların bu paraları gelecek yıllarda da alabilmesi için bu kulüplerin yaşaması ayakta kalması lazım. Herkes sanki bu iş üç aylık bir işmiş ve bir anda bitecekmiş gibi konuşuyor. Oyuncular gelecek yılları da düşünüp daha fazla fedakarlık yapmalı. Türkiye’de kulüplerle oyuncuların belli ölçülerde anlaştıkları haberleri de geliyor. 

Mayıs sonuna kadar normalleşmeyi kimse beklemiyor. Takımların çoğu oyuncusu ülkelerinde. Onları ülkeler geri kabul edecek, siz getireceksiniz. 14 gün karantinada kalacaklar. Ardından 2 ay hiç idman yapmamış futbolcu/basketbolcu/voleybolcu hangi spor dalı olursa olsun bir sporcunun sahaya çıkması için ideali 6 ama en az 4 hafta antrenman yapması lazım. Birileri çıkıp söylüyor; iki hafta çalışır sahaya çıkarlar diye… Bu spor cinayeti olur. Buna hiçbir antrenör de oyuncular da razı olmaz. Allah korusun her hafta birinin ya aşil tendonu ya çapraz bağları kopar. Oyuncuları 1 sene kaybedersiniz. Ben kimsenin bu vebalin altına gireceğine inanmıyorum. 

Sadece bizde değil, Avrupa’da da eskisi gibi olmayacak. Bütçelerde ciddi azalmalar olabilir. Oyuncu bütçesinde de antrenörde de. Bu daha önce de oldu, başka ekonomik krizler yaşandı, kulüpler kapandı… Ama sonra normale döndü. Bu yine öyle olacak gibi gözüküyor. Futbolda da basketbolda da bütçeler sekteye uğrayacak ama bu iki üç sene sonra normale dönecek diye düşünüyorum. Bu süreçte belki bazı kulüpler devam edemeyecek, yeni bazı kulüpler gelecek.”


Not: Milliyet tarafından yapılan röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler