Murray State formasıyla geçirdiği ikinci yılındaki performans artışıyla kolej basketbolunun dikkat çekici isimlerinden biri olan Cameron Payne, drafta girecek oyun kurucular içerisinde çok yönlülüğüyle öne çıkıyor. Oyunun hemen her alanında ortalamanın üstünde. İyi bir şutu var, top kontrolünün iyiliği sayesinde kendi şutunu yaratabildiği gibi topsuz oyunu da iyi olduğundan ceza şutlarını bulabiliyor. Şut tehdidinin yanı sıra ortalama üstü bir pasör olması savunmalar için kontrol edilmesi daha zor bir oyuncu haline gelmesini sağlıyor. Ürettiği skor ve yaptığı asist miktarları sadece potansiyelden ibaret olmayıp yeteneklerini işe çevirebilen bir isim olduğunu gösteriyor. Oyunun hücum yönündeki becerilerinin yanı sıra birebir savunmada da potansiyel sergiliyor. Rakibinin önünde durabiliyor ve çalışkanlığından taviz vermiyor. Payne için en önemli problem ise fiziksel özelliklerde yatıyor. Vücudu zayıf ve NBA’de sadece şut atabilen bir oyuncuya dönüşmemek için güçlenmek zorunda. Çabukluğu ortalama üstünde ama elit değil, aynı şey atletizmi için de geçerli. Fiziksel özelliklerinin gelişmiş olmaması NBA’de fark yaratma konusunda onu zorlayabilir. Bunun yanında pick’n roll savunması konusunda zorlanıyor ve daha iyi pozisyon almayı öğrenmesi gerekiyor. Riski düşük bir oyuncu, en kötü ihtimalle rol oyuncusu olarak ligde tutunabilir.
Aslında bu analiz yazılarına mümkün olduğunca yorum yapmaktan kaçınıyorum ama gerek “aldığı paranın hakkını veremeyenler” incelemesindeki Boozer analizi gibi burada da oldukça tartışmalı analizler var. Mesela Tyus Jones’un benzediği nba oyuncusu Tyler Ennis.Tyler Ennis ne yapmış ki birini ona benzetebiliyorsunuz enterasan. Ki draftın top 5 oyun kurucusu olarak gördüğünüz birini kendisi henüz bir şeye benzemeyen bir adama benzetmek anlamsız olmuş..Ki Tyler Ennis’i kolejde takip eden bir adam olmama rağmen…….
Önemli olan benzediği oyuncunun harika veya çok kariyerli bir oyuncu olması değil ki, tarzı. Ne kadar iyi olduğunun çok değeri yok bence. Bir oyuncunun oyun stili Tim Duncan’a da benziyor olabilir, Patty Mills’e de.
Sanırım anlaşılamamış yazdığım. Mevzu şu ki; 2015 draftının top 5 oyun kurucusundan birini 2014 draftında seçilip 25-30 maçta sınırlı süreler almış bir oyuncuya benzetmek kişinin zihninde anlamlı bir bütünlük oluşturmasından ziyade kafa karışıklığı yaratmaktan öteye geçmez.. Patty Mills 6 yıllık kariyere sahip bir oyuncu bu arada.Keşke ona benzetilse..Ozan kardeşime soruyorum;Tyus Jones’un hiçbir özelliğini yazmadan “Tyus Jones’un benzediği oyuncu Tyler Ennis” desem kafasında neler canlanırdı..
“Ki draftın top 5 oyun kurucusu olarak gördüğünüz birini kendisi henüz bir şeye benzemeyen bir adama benzetmek anlamsız olmuş” demişsiniz. NBA Draftı’nda bir pozisyonun en iyi beş oyuncusundan biri olmak direkt olarak rotasyonda önemli yerlere geleceğinizi göstermez. Tyler Ennis kendi draftının da en iyi birkaç oyun kurucusundan biriydi ve 18. sıradan seçildi. Tyus Jones’ta da aynı durumun olmayacağının bir garantisi yok. Bu bir tarafa, oyuncu benzetmeleri oyun stili üzerinden yapılır; o anki oyuncu kalitesi, ulaşabileceği en yüksek nokta veya muhtemel kariyer gelişimi üzerinden değil. Eğer bir oyuncunun NBA’de stil olarak en çok benzediği oyuncu belliyse, o oyuncunun kendi NBA kariyerindeki durumunu göz önünde bulundurmak benzetmeyi yapan kişinin sorumluluğunda olan bir şey değildir. Draft üzerine yazı yazan hiçbir yerde benzetme stilinin söylediğiniz kriter üstünden gittiğini göremezsiniz. Tyus Jones’un en çok benzediği NBA oyuncusu Tyler Ennis ise, benzetmesi Tyler Ennis olur. Bunun yanında değerlendirmede tek yazan şey “Tyus Jones = Tyler Ennis” değil. Ortada bir analiz var, gözünüzün önünde canlandırmak adına bir de benzetme ekliyorum. Eğer oyuncunun kendisiyle ilgili yapılan değerlendirmeyi yok sayıp direkt olarak oyuncu benzetmesine bakmak gibi bir niyetiniz varsa yapılan analiz ne olursa olsun alabileceğiniz bilgi fazla olmayacaktır korkarım.
Şimdi öncelikle Tyus Jones’un oyun stili Tyler Ennis’e benzemiyor demedim..,, o bir yana
“Bu bir tarafa, oyuncu benzetmeleri oyun stili üzerinden yapılır; o anki oyuncu kalitesi, ulaşabileceği en yüksek nokta veya muhtemel kariyer gelişimi üzerinden değil.” demişsin ama
Aslında olması gereken budur.. Öyle ki bütün oyuncu analizleri genel olarak oyun stili,oyuncu kalitesi,ulaşabileceği en yüksek nokta veya muhtemel kariyer gelişimi üzerinden yapılır.. Örneğin 1-2 örnek vermek gerekirse, yıllar önce kendi kendimize analiz yaparken dostlar arasında
Caron Butler’ın önce oyun stilini anlatmıştık; daha sonra çok net hatırlıyorum,
nba’de benzediği oyuncu: Paul Pierce
İyi ihtimal: Kobe Bryant
Kötü ihtimal: Rodney Buford
tahmini sıra: ??
veya
Adam Morrison,
Nba’de benzediği oyuncu: Mike Dunleavy
iyi ihtimal: Larry Bird
Kötü ihtimal: Danny Ferry
demiştik.. Bazı tahminler tutar, bazıları tutmaz..Bunun çok fazla bir önemi yok..
Oyuncu analizi gerçekten başarılı olmuş fakat Tyler Ennis benzetmesi “Tyus Jones ne kadar benzerse benzesin ” iğreti durmuş..mesela oyun stili açıklamalarını okur okumaz hemen bir Raymond Felton canlandı kafamda..neyse…..
İyi de yazıda oyuncunun özelliklerini anlatılmış ki zaten. Dediğin gibi hiçbir özelliğini yazmadan “Tyus Jones’un benzediği oyuncu Tyler Ennis” deseydi anlamsız olurdu ama özelliklerini yazmış dolayısıyla senin yaptığın eleştiri anlamsız kalmış burada