Bursa Notları #3 (YETŞ14)

Onuralp Bitim
Onuralp Bitim

Bursa’da düzenlenen Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası’nın ardından turnuvada performans gösteren en iyi ’98 ve ’99 doğumlu forvet ve pivotlar…

Okumadıysanız: 

Bursa Notları #1

Bursa Notları #2

Kısa Forvetler

Ömercan Engin (Anadolu Efes) ’98

Fiziksel açıdan kuvvetli ve her iki guard pozisyonuyla, kısa forvet pozisyonunu oynamak için oldukça iyi fiziğe sahip. Şutu var ve gününde olduğu zaman dış şut isabetleriyle rakip takımın canını çok yaktığını gördük zaman zaman ama genel olarak istikrarsız. Şutunu istikrarlı seviyeye getirirse, A Takım seviyesinde önemli bir rol oyuncusu olabilir. Bazen 4 numara olarak da geçen sene olduğu gibi koçu şans verdi, çünkü çok güçlü ve iyi ribaund sezgisi var ama o pozisyonu oynaması için biraz daha uzaması gerekiyor. Oyun görüşü ve pas yetenekleri iyi, ikili oyunların ardından potaya penetresi-şutu var ve pası da görebiliyor.

İstatistik: 15 sayı-6.1 ribaund-2.1 asist-1.6 top çalma-2.6 top kaybı

Berke Aygündüz (İTÜ) ’98

Fiziksel açıdan uzun ve 2-3 numara pozisyonları için fena sayılmayacak bir fiziği var. Genellikle penetre üzerinden oynuyor, şutu istikrarsız. Pas yeteneklerini de turnuvada beğendim diyebilirim. İTÜ takımının lideri olduğu için ve hemen hemen her hücumda top onun elinde olduğu için yüksek bir top kaybı ortalaması yakaladı. Elbette bunun oynama süresiyle ve rolüyle de alakası var ama seçim hatalarını azaltmalı. Savunma ribaundlarına giriyor ve ribaund ortalaması da oldukça iyiydi (6.4 maç başına).

İstatistik: 22 sayı-6.2 ribaund-3.8 asist-1.6 top çalma-5.6 top kaybı

Onuralp Bitim (Anadolu Efes) ’99

Onuralp hakkında herkesin beğendiği şey şut veya skorer kimliğidir muhtemelen. Ama benimki size şaşırtıcı gelebilir: savunması. Onuralp, iyi bir savunmacı olması için hemen hemen her şeye sahip. Uzun kollarıyla özellikle, basketbol zekasıyla da birlikte, pas kanallarına girip, toplar çalabiliyor, bunu gördük. İstediği zaman, toplu oyuncuyu da yüksek eforla çok iyi savunuyor. Fiziği ’99 doğumlu birisine göre oldukça iyi, hemen hemen ’98 doğumlu oyuncuların bazılarından hatta daha iyi. Hücumda daha efektif olması için, şut tercihlerini geliştirmesi gerekiyor.

İstatistik: 14 sayı-6.1 ribaund-0.8 asist-1.3 top çalma-2.3 top kaybı

Mehmet Umut Özden (Türk Telekom) ’98

Sene başında Banvit’ten Telekom’a geçiş yapan Umut, özellikle bence Sakarya turnuvasını beklenenin üzerinde geçiren isimlerdendi. Telekom takım olarak çok dağınık bir görüntüde olduğu ve grupta izlediğim maçlarının hepsi farklı bitmesinden dolayı pek iyi inceleme fırsatımız olmadı oyuncuları. Umut, kulüp takımında elbette rol oyuncusundan fazlası ve ondan skor katkısı, topla da oynaması bekleniliyor. Nitekim bu yüzden de Umut, belki maç başına 2 top çaldı ve savunmada da önemli işler yaptı ama hücumda yaptığı maç başına 4.4 top kaybı onun efektifliğini çok azalttı. Daha az topla oynayan ve skor ihtiyacı olmadan Umut, çok daha verimli ve efektif. Fiziksel açıdan ise 2 numara pozisyonu için iyi bir fiziğe sahip. Atletik özelliklere de sahip olan Umut’un, özellikle hücumda dış şutunu geliştirmesi gerekiyor.

İstatistik: 19 sayı-7 ribaund-0.8 asist-2 top çalma-4.4 top kaybı

Power Forvetler

Efe Filik (Türk Telekom) ’98 

Açıkçası Efe de geçen seneye nazaran çok bir gelişme göremedim. Belki takımıyla da alakalı olabilir ama hala oyunun eksi yönlerini geliştirdiği söylenemez. Hatta, şutunu daha kötü gördüm diyebilirim (%23 ikilik, %12.5 üçlük yüzdeleri maç başına). Geçen sene 1 yaş küçük olmasına rağmen kesinlikle daha iyi bir turnuva geçirmişti. Milli Takım kampıyla birlikte kendini toparlar mı, göreceğiz.

İstatistik: 7 sayı-7.4 ribaund-2 asist-1.6 top çalma-1.6 top kaybı

Necabeddin Sivri (9 Eylül) ’98

Necabeddin, turnuvanın sürpriz takımlarından 9 Eylül’ü finale kadar Tanalp’le taşıyan isimdi. Çok iyi bir şutör ve pota altında da iyi bitirici. Ancak atletik özellikleri biraz zayıf, ayaklarının da çok çabuk olduğu söylenemez. Fundamental’ı geliştirmesi şart. Fiziksel eksiklerini de giderirse, ileride iyi bir oyuncu olabilir.

İstatistik: 18 sayı-6 ribaund-1.3 asist-0.5 top çalma-2 top kaybı

Oğuzhan Yarol (Anadolu Efes) ’98

Oğuzhan, 4 numara pozisyonunda genellikle rakiplere büyük tehlike yarattı ve Efes adına bir önceki yazıda da belirttiğim gibi turnuvanın x-faktörü oldu. Takımı adına maç başına %50 ikilik, %35 de üçlük isabetleriyle 12 sayı üretti, 6.6 ribaund aldı ve 1.5 de asist üretti. Fiziksel açıdan kuvvetli ama uzaması bence çok kritik. Şu anda bir 4 numara için yeterli uzunluğa sahip değil. Fakat bir 4 numaradan bekleyeceğiniz hemen hemen her şeyi yapabiliyor. İyi ribaundçu.

İstatistik: 12 sayı-6.6 ribaund-1.5 asist-0.6 top çalma-2.1 top kaybı

Mümin Tunç (Tofaş) ’98

Mümin, turnuvanın en enteresan ve ilgi çekici potansiyellerinden birisiydi. 2.10 boyunda olan Mümin, çok ince bir vücut yapısına sahip. “Skinny” kavramını genellikle kullanırız raporlarda ama Mümin onun da biraz ilerisinde. Nitekim, güç eksikliğinden dolayı daha çok dış şuta yöneliyor. 2.10 boyundaki birisine göre oldukça iyi bir şutör olduğu söylenebilir. Uzun vadede Mümin bence çok büyük potansiyel ama bu tarz oyuncularla yakından ilgilenilmesi ve çok dikkatli olunması gerekiyor (sakatlık riski yüksek, geçen sene de ciddi bir sakatlık geçirdiğini söylediler). Oyunun içerisinde çok fazla kalamıyor şu anda elbette ve daha çok hücumda dışarıdan oynuyor. Takipte kalmakta fayda var, güç eksiğini kapatırsa çok iyi yerlere gelebilir.

İstatistik: 8.8 sayı-8.1 ribaund-1 asist-2.3 blok-0.8 top çalma-2 top kaybı

Çağatay Afşar (Anadolu Efes) ’99 & Efe Eros Günyeli (Fenerbahçe Ülker) ’99

İkisinin de takımlarındaki bu sezon ki rolü çok büyük değildi ve nitekim aldıkları süreler de fazla olmadığı için, kendilerini fazla gösteremediler. Ama ikisinin de 3 ve 4 numara pozisyonları için çok iyi fiziği ve şutu var. Bence bu iki ismi ’99 jenerasyonundan takipte kalmakta fayda var. Özellikle Eros, şu günlerde Treviso’da bütün NBA personelinin izlediği adidas Eurocamp nextgen’de Avrupa’nın ’98 ve ’99 doğumlu en iyi yetenekleriyle birlikte antrenman ve maçlara çıkıyor.

Pivotlar

Ömer Faruk Yurtseven (Fenerbahçe Ülker) ’98

’98 jenerasyonunun Türkiye’de en iyisi, Avrupa’da da en iyilerinden birisi Ömer. Yaşıtlarına göre çok daha fazla tecrübeli, fiziksel açıdan da üstün olduğu söylenebilir. Ömer’in post-up yeteneklerini, iyi ribaundçu olduğunu vs. biliyorduk ama bu turnuvada izleyenleri şaşırtan asistler de yaptı. En azından kolay kolay bir pivottan beklemediğiniz tarzda asistler. Eğer Fenerbahçe’nin kısaları onu biraz daha iyi besleseydi, çok daha enteresan istatistikler yapabilirdi diye düşünüyorum. %65 gibi bir iki sayılık yüzdeyle maç başına 19 sayı, 17 ribaund, 3.1 asist, 3.6 blok ortalamalarıyla Ömer, turnuvanın bireysel anlamda en iyi oyuncusuydu. Şutunu geliştirmesi, top kaybı ortalamasını daha aza indirmesiyle birlikte çok daha verimli ve komple bir oyuncu olacaktır. Bence Ömer, pasör yönünü geçen seneye oranla geliştirdi. Şimdi istikrarlı bir şutta eklerse oyununa, çok iyi yerlere gelecektir.

İstatistik: 19 sayı-17 ribaund-3.1 asist-3.6 blok-0.6 top çalma-4.6 top kaybı

Ahmet Can Duran (Samanyolu Koleji) ’99

Ahmet Can, turnuvanın sürpriz isimlerinden birisi oldu. Keza takımı da turnuvayı 3. Sırada bitirerek, bir o kadar büyük bir sürprize imza attı. Koç Abdullah Becer, belli ki takımını Bursa’ya çok iyi hazırlamış ve Ahmet Can’dan da alabilecekleri en iyi katkıyı aldılar. Bir pivot için yeteri uzunlukta değil, uzarsa olabilir ama daha çok 4 numara pozisyonuna kayacaktır zamanla. Her maçı double-dobule ile bitirdi ve yüzdesi de gayet iyiydi. Özellikle de ’99 doğumlular arasında bence turnuvanın en iyilerindendi, keza Yıldız A milli takıma çağrılarak da onore edildi. Yıldız Milli takım kampında biraz daha detaylı izleyip, oyunu hakkında daha çok şey öğrendikten sonra, daha detaylı bir değerlendirme yazmayı düşünüyorum. Ama şu kesin ki, Ahmet Can ile bu performansından sonra birçok İstanbul takımı ilgilenecektir.

İstatistik: 15 sayı-15 ribaund-1.8 asist-0.3 top çalma-3 top kaybı

Tolga Kaan Birer (Anadolu Efes) ’98

Fiziksel açıdan güçlü ve şu anda kendi yaşıtları arasında pivot pozisyonu için yeterli fiziğe sahip. Savunmada sertlik getiriyor ve blok tehdidi de var. Ribaundçu. Hücumda bitiriciliğini geliştirmeli ve hücumunu çeşitlendirmesi gerekiyor.

İstatistik: 9.5 sayı-8.5 ribaund-1 blok-0.6 top çalma-1.8 top kaybı

Muhammed Faik Altınkalem (Karşıyaka) ’98

Banvit’ten geçen yaz ayrılan bir başka isim Muhammed Faik, fiziksel açıdan aşırı derecede kuvvetli. Yaşıtlarına göre bu konuda büyük üstünlük sağlıyor. Boyu 2.06 civarında ve özellikle de ellerinin büyüklüğü dikkat çeken fiziksel unsurlardan birisi. Çok çabuk yoruluyor ve oyunda fazla kalamıyor. Ancak zaman zaman çok az sürede, çok iyi işler yaptığı da oldu, mesela grubun son kritik Tofaş maçı bunlardan birisi (19 dkda 14 sayı-11 ribaund). Biraz daha kilo verip, fiziğini daha iyi hale getirmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

İstatistik: 6.8 sayı-6.3 ribaund-0.5 top çalma-2.3 top kaybı

1 Yorum

  1. Ragıp Berke Atarı bursada izledim tolgadan ve muhammedden çok daha iyi işler yaptı 99 doğumlu olmasına rağmen kendinden büyüklerde 14 sayı 12 ribaund ortalaması vardı ben bu işi anlayamadım sıralamadada 10.sırada tuhaf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler