Salary Cap, özellikle Amerikan spor liglerinde uygulanan, hem takımlar hem de oyuncular arası dengeleri korumak ve sürekli rekabeti sağlamak (tekelleşmeyi önlemek) amacıyla kullanılan bir çeşit ücret ödeme kuralları bütünüdür.
Salary Cap sistemi temel olarak bir takımın a) tek bir oyuncusuna b) bütün oyuncularına ödeyebileceği toplam ücret limitlerini belirler. Yani çok düz bir örnekle şöyle bir sınırlama getirilir takımlara: b) Bütün oyuncularına toplam ödeyebileceğin en fazla 94 milyondur en az 85 milyondur, a) tek bir oyuncuna toplam ödeyebileceğin en fazla 30 milyondur en az bir milyondur, gibi..
Peki hiç aşılamaz mı bu rakamlar? Yani (NBA için güncel değerlerle örnek verirsek) salary cap limiti ile en fazla 94 milyon dolar (M$) ödemesine izin verilen takım toplamda 120 milyon ödeme durumunda kalamaz mı? (ki genelde sıkıntılar ve şikâyetler alt limitten değil, üst limitten kaynaklanır)
İşte bu sorunun cevabı olarak karşımıza iki farklı Salary Cap yaklaşımı çıkar: Hard Cap ve Soft Cap.
Kaç para ulan bir Kevin Durant? | Salary Cap 101
elinize sağlık bu konularda kafası karışmış yada fazla bilgi sahibi olmayanlar için çok açıklayıcı güzel bir yazı olmuş. ayrıca konuları örnekler vererek anlatmanız daha anlaşılır kılmış. teşekkürler.
elinize sağlık çok bilgilendirici yazı. Ancak salary capla ilgili anlamadığım noktalar var. Açıklık getirirseniz sevinirim. Örneğin, gsw deki oyuncuların maaş durumlarına baktığımda çoğu oyuncuda bird var, sadece durant te cap space var. Madem birdler exception olduğundan salary cape dahil değil, o zaman gsw durant gibi 2 tane daha oyuncu alabilir. Yani demek istediğim sadece cap space ler mi 94 milyon etmeli. Bu konuda aydınlatıcı bir yazı daha yazarsanız çok faydalı olacaktır. umarım problemi doğru anlatabilmişimdir. Teşekkürler.
Merhaba,
Açıkçası nasıl anlatabileceğimi düşünürken elimde kalem kâğıt ile çizerek anlatmanın aslında çok daha kolay olabileceğini farkettim. Yine de burada mümkün olduğunca açıklamaya çalışayım süreci, yazıda da dediğim gibi salary cap bazen çok karışık bir konu olabiliyor..
Öncelikle salary cap’teki toplam maaş sınırı olan 94 milyon aslında normalde tüm oyunculara ödenmesi gereken toplam para. Burada bird hakkına sahip olan oyuncuların kontratları 94 milyondan istisna (exception) değil. Aslında 94 milyonu tamamlayana kadar istisnalar zaten kullanılmıyor. 94 milyonu tamamladıktan sonra kadroya başka oyuncu katmak için veya varsa önceden sözleşmeli (bird haklarına sahip) oyuncuları tutmak için exceptionlar devreye giriyor.
Burada kritik konu şu, bir takımın hazırda kontratlı oyuncularının kontrat değerleri ve de sözleşmesi bitmiş olsa bile haklarına sahip oldukları (bird hakları, çaylaklar gibi) oyuncuların olması takımların salary caplerinde yer tutar. Bütün bunlar, yani hazırdaki kontratlar ve “cap hold” denilen haklarına sahip oldukları oyuncular için ayrılan paylar salary cap’i belli bir yere kadar doldurur. Hatta bazen salary cap’in tamamını doldurur ve üzerine çıkar.
Golden State’in örneğine gelirsek,
Yaza başlarken Warriors’ın kontratı devam eden oyuncuları şunlardı:
(yaklaşık değerlerle) Klay Thompson 16,6 Milyon dolar; Draymond Green 15,3; Andrew Bogut 12,6; Stephen Curry 12,1; Andre Iguodala 11,1; Shaun Livingston 5,8; Kevon Looney 1,2 milyon dolar. Bir de salary cap’te Jason Thompson’dan kalan 0,9 milyonluk bir yükümlülük var, o küçük bir detay.
Bunlardan başka iki çaylak için ayrılan payı da katınca (Damian Jones 0,9; Patrick McCaw 0,5) toplam cap 77,3 milyon dolar yapıyordu.
Şimdi bu aşamada salary cap 94 milyon dolar iken, Warriors’ın toplam dokuz oyuncuya ödeyeceği para 77 milyon oldu bile. Bu halde kalan dört oyuncuya 17 milyon dolar kalıyor.
Ancak Warriors’ın kendi sözleşmesi biten oyuncuları da var; başlıca üç isim: Harrison Barnes, Festus Ezeli ve Marreese Speights. İşte Warriors’ın bu üç oyuncu için Bird hakları var. Yani takımın salary cap ne olursa olsun bu oyuncularla isterse maksimum kontrat bile imzalayıp, salary’yi yani toplam maaşı 130 milyonlara kadar bile çıkarabilir teorik olarak.
Fakat bu aşamada sistem şuna izin vermiyor:
1) Hem capte kalan 17 milyonluk boşluğu kullanarak transfer yapacaksın, 2) hem de sonrasında bird hakları var diye eski oyuncularınla yeniden sözleşme yapacaksın.
Sistem takıma diyor ki “senin Bird hakların olan oyuncular için de salary capte pay ayırman gerekli.” (cap hold deniyor) Bu payı da oyuncunun önceki maaşına göre hesaplıyorlar bir şekilde. Buna göre Warriors’ın capinde Barnes için 9,6 Speights için 7,2 ve Ezeli için 5,0 milyon dolar kadar pay ayrılmıştı (diğer oyuncuları saymadım artık)
İşte bunları da 77 milyonun üzerine katınca Warriors’ın bütçesi 94 milyonu çoktan aşıyor.
İşte bu aşamada Warriors kendi kadrosunu korurken sadece Midlevel exception ile dış transfer “yapabilecekti” (yani Durant’ı alamayacaktı)
Warriors’ın diğer seçeneği ise biraz önce bahsettiğimiz aşamada kontratları toplamı 77 milyon iken kalan boşluğu kullanarak sadece dış transferler yapmak olabilirdi. Nitekim Warriors Kevin Durant’ı kadroya katabilmek için bu yolu tercih etti.
Harrison Barnes, Festus Ezeli ve diğer oyuncuların Bird haklarından vazgeçti (renounce). Bu şekilde 17 milyon dolarlık boşluk oldu. Fakat Durant’a maksimum kontrat olan 26 milyon doları vermek için ikinci bir hamle daha yapması gerekecekti. Bunun için de Andrew Bogut’u da karşılığında kontrat almadan takas ettiler. Ve bu şekilde (capholdlar eklenince) 67 milyon dolar düzeyine indiler.
Kevin Durant’ı kadroya eklediler ve salary cap doldu.
Bundan sonra Barnes, Ezeli gibi oyuncuları ile Bird istisnası üzerinden anlaşmaları mümkün değil(di). Ellerinde sadece Room Exception (Zaza Pachulia) ve de minimum kontratlar (David West vs.) kalıyordu. Kadronun kalanını da bu istisnaları kullanarak dolduracaklar, yani teknik olarak bu istisnaları kullanarak salary capi aşmış olacaklar.
Umarım biraz daha açıklayıcı olmuştur.
yazı için çok teşekkürler. nihayet salary capi anlatan adam akıllı bir yazı okuduk.