Ömer Faruk Yurtseven: “Kanada’ya gitmemin kontrata bağlanması kendi oluşturdukları bir senaryoydu” | TB ÖZEL

Röportaj: Onur Coşkun

Tarih: 27 Aralık 2020


NCAA kariyerini Georgetown Hoyas’ta tamamlayan milli basketbolcu Ömer Faruk Yurtseven ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki günlerini, NBA Draft 2020’yi ve Fenerbahçe’den ayrılış sürecinde yaşananları konuştuk.

-Georgetown Hoyas’ta Patrick Ewing ile birlikte çalışma fırsatı elde ettin. Genç bir uzun olarak Patrick Ewing gibi bir efsane ile çalıştığın süre zarfında oyununa neleri ekledin, neleri geliştirdin?

“Ewing her zaman oyun içinde yaptığım hareketlerimin daha hızlı olmasını istedi, spesifik olarak lowpost ve midpost’ta. NBA’deki oyun hızının ne kadar farklı olduğunu, özellikle tam saha basketbolunun ne kadar hızlı taraf değiştirdiğini ve bir uzun olarak her zaman oyunun önünde olmamın önemini öğretti. 15-20 sene NBA’de oynayıp bir o kadar da o seviyedeki koçluk deneyimine sahip olması çok yardımcı oldu.”

Ömer Faruk Yurtseven
guhoyas.com

-Pozisyon kavramının büyük oranda değiştiği günümüz basketbolunda uzun oyuncuların yerini nasıl görüyorsun?

“Son zamanlarda uzun pozisyonu genel olarak evrim geçirdi. Jokic, Nurkic, Lopez, Davis ve Vucevic gibi oyuncuların gösterdiği gibi, uzunların artık oyun kurucular gibi pas verebilmesi, uzun ve orta mesafeden istikrarlı şut atabilmesi ve her pozisyonu savunabilmesi gerek. NBA’deki tüm uzunlar bunu yapamıyor ama yapabilenler kaymak gibi üste çıkıyor. Bu sadece yetenekle gelinebilecek bir seviye değil, zihinsel ve fiziksel olarak sürekli hazır olmak ve gelişmek de çok önemli. Özellikle savunma açısından bakarsak, fiziksel olarak kısa oyuncuları savunmak için daha hafif ve hızlı olmak gerek. Ama Jokic ve Lopez gibi oyuncular daha çok zihinsel hazırlıkla fiziksel eksiklerin kapatabilineceğinin örnekleri.”

-Avrupa’daki kariyerin ve bireysel eğitimin ile Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiğinde yaşadığın farklar nelerdi? Şu anki durumda da yine bu yolu izler miydin?

“Kesinlikle. Amerika’da kolej sistemi eğitim etrafında kurulu. Türkiye’de kalsam profesyonel oynayıp okulu bırakmam gerekecekti. Eğitime verdiğim önem küçüklüğümden beri hayatımdaki yerini korudu. ABD’de de öğrenci olarak yabancı dille ders almak, makale yazmak, o dil aracılığıyla yeni şeyler öğrenmek ve daha birçok şey beni öğrenci olarak zorladı. Georgetown Üniversitesi, NC State’e göre biraz daha zordu ama iki yerde de çok şey öğrendim. Öğrendiklerim hayatım boyunca benimle kalacak ve bu deneyimlerimi hiçbir şekilde değiştirmek istemem. Yolun üstünde hatalar yaptıysam da yarının Ömer’i için öğrenip devam ettim. Önemli olan her gün dünkünün üstüne koyabilmek, gelişmediğin her gün geriye gittiğin gündür.”

Geri1 of 4

“Türkiye’de kalsam profesyonel oynayıp okulu bırakmam gerekecekti”

4 YORUMLAR

  1. Tabi ki eğitim ve basketbolu bir arada yürütmek isteyen sporcularımızı alkışlıyorum ve oralarda oynayan çocuklarımızı bu konuda destekliyorum.

  2. Obradoviç eleştirmiş vefa bence çok önemli bir şey 17 yaşında sana Euroleague şans veren bir hoca Obra

    Objektif olayım Obra olmazsa o kampa da davet edilmezdin bugün bu röportajı da veremezdin. Yetenek önemli ama karakter daha önemli

  3. Sırplar oynayıp duracak, Türkler kenarda bekleyecek, “tembel” ilan edilecekler ve hayranları da buna inanacak. Antrenörlüğünün sonbaharında gönlündeki projeyi FB’de uyguladı ve gitti.. ömer bu tuzağa düşmedi..

  4. Yazının başlığının al tarafta olmamaı ne ilginç. Sanki başlık Ömer taraafından söylenen bir söz değil de, bu site tarafındna uydurulmuş gibi. Nerede detayşarı bu iddianın. Lütfen insanları tuzağa düşürmeyin. A gösterip, B ile vurmayın. Nedir olayın aslı, öğrenmek istiyoruz bu oyuncunun ağzından.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler