Kolej basketbolu ile Türkiye arasındaki farklar neler? Oradaki oyuncularımıza sorduk | TB ÖZEL

478989505-e1395328024419

Genellikle altyapımız ve genç oyuncularımız ile ilgili içeriklerle siz değerli okurlarımızın karşısına çıkıyorum. Ancak bugünkü konumuz biraz daha farklı. Evet, yine genç oyunculara değineceğiz. Ancak bu sefer Türkiye’deki genç oyuncularımıza değil, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki genç oyuncularımıza. Yani bugünkü konumuz NCAA.

NCAA’i çok yakından takip eden bir insan değilim, kabul ediyorum. Nedeni ise kesinlikle NCAA basketbolu hoş bulmamam değil, aksine oynanan basketbol gayet zevkli. Oradaki her oyuncunun içinde bir kazanma hırsı var ve bu hırsı da fazlasıyla sahaya yansıtabiliyorlar. Özellikle de March Madness dönemi yılın belki de en keyifli zamanı. Oradaki şölen havasını dünyadaki başka bir yerde bulabilmenize imkan yok. Sadece sezon içerisindeki maçların saatlerinin bana uymaması, oradaki basketbolu biraz daha uzaktan takip etmeme neden oluyor. Ancak bu sene ile birlikte o tarafa daha fazla odaklanacağım kesin. Hem NCAA bilgimi arttırıp oyuncuları daha yakından tanımak istiyorum hem de temsilcilerimizin performanslarına şahit olmak. Temsilcilerimiz demişken geçtiğimiz yaz itibariyle ülkemizden, Amerika Birleşik Devletleri’ne bir göç yaşandı desek herhalde abartmış olmayız. Geçtiğimiz senelerde bu kadar Türk oyuncunun Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmasına tanık olmamıştık. Oyuncularımız bu sene ile birlikte NCAA’de ülkemizi daha da çok temsil etme fırsatı bulacak. İşte bu oldukça güzel bir haber. Oyuncularımızın neden NCAA’e seçtikleri konusu geniş bir gündem maddesi aslında. Bu konu hakkında sizlerle konuşmaya kalksak saatlerce konunun içerisinden çıkamayacağımızı düşünüyorum. İlk olarak bu konu ile ilgili Sn. Orhun Ene’nin görüşlerine bir göz gezdirelim. Geçtiğimiz Eylül ayında Sevgili Onur Coşkun ile birlikte kendisiyle bir röportaj yapma fırsatı bulmuştuk. Kendisinin bu konuyla ilgili görüşleri şu şekildeydi:

‘’NCAA konusuna ise çok net değineyim; eğitim ve spor hayatını birlikte yürütmek için NCAA’i tercih eden oyuncuların doğruyu yaptığına inanıyorum. Bizim kulübümüzden de giden bir arkadaşımız oldu, elimizden geldiğince önünü açmaya çalıştık. Orada atletik meziyetleri yüksek, daha kuvvetli ve öz güveni yüksek oyuncular haline gelmeleri bir yana 23 yaşına kadar genç oyuncu muamelesi görme şansları var. Bunu eğitim hayatıyla da birleştirme vizyonu göstermeleri takdir edilesi. ”Yabancı sınırı devam etsin ama şans veremediğimiz oyuncularımız basketbol ve eğitim için NCAA’i tercih etmesin, bizde kalsın” mantığı bana pek tutarlı gelmiyor açıkçası.’’

Oyuncularımızın NCAA’i tercih etmesinin bir numaralı nedeni tabii ki eğitim hayatları ile basketbol hayatlarını bir arada sürdürebilmek istemeleri. Maalesef ülkemizde basketbol ile eğitimi bir arada devam ettirebilmek oldukça zor. Kendim de bu sıkıntıya birçok kez şahit oldum. Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan oyuncularımız da gelecek kaygısı yaşamak istemiyorlar. Bana ise bu düşünce oldukça makul geliyor. İlk olarak Ömer Faruk Yurtseven ile başlayalım. Kendisi geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin muazzam teklifine ‘‘Hayır!’’ dedi. Tercihini NCAA’den yana kullanmak istediğini ve eğitimini de en iyi şekilde sürdürmek istediğini defalarca söyledi. Şu anda da kendisi Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli okullarından olan North Carolina State Üniversitesi’nde.

Hamza Gökberk Yenitepe (@hgyenitepe)
Hamza Gökberk Yenitepe (@hgyenitepe)

Diğer temsilcilerimize de bakacak olursak önemli oyuncuların NCAA’e gittiğini söyleyebiliriz. Darüşşafaka Doğuş altyapısından yetişen Sinan Sağlam, Fordham Üniversitesi’nde. Aynı şekilde yıllarca Anadolu Efes altyapısında forma giyen Cavit Ege Havsa da, Sinan Sağlam ile birlikte aynı okulda okuyor. Yine bir Anadolu Efes’li olan Muhammed Erkam Kırış ve Yeşilyurt altyapısından yetişen Onuralp Demirer ikilisi de hayatlarını Texas eyaletinde sürdürüyorlar. Gelelim biraz da Ankara’ya. Yıllarca Türk Telekom altyapısında forma giyen 2.05 boyundaki Deniz Çelen, bu sene ile birlikte Fairfield Üniversitesi’nde eğitim hayatına devam ediyor. Zaten Erten Gazi gibi bir temsilcimiz daha var. O da Amerika’daki ikinci senesini geçiriyor. NCAA’de bir temsilcimiz daha var ki kendisi de yıllardır antrenör olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde. Evet, Ali Ton’dan bahsediyoruz. Davidson mezunu olan Ali Ton, ülkemizi orada en iyi şekilde temsil ediyor. Bu paragrafın sonuna gelirken de bir altyapı duayenin daha görüşlerini sizlerle paylaşalım. TOFAŞ altyapısında yıllardır yer alan ve tecrübesiyle herkesin takdirini kazanmış olan Erhan Toker’in bu konu ile ilgili düşünceleri şu şekilde:

”İlk olarak eğitim ile basketbolu bir arada götürebilmek ülkemizde oldukça çok zor. Bir kere bunu herkesin kabul etmesi lazım. Dolayısıyla bir oyuncu gerçekten eğitimde başarılı olmak istiyorsa; özellikle de Amerika iyi bir seçenek gibi duruyor. Bir diğer tarafta da kulüplerin ciddi emekler verdiği, ciddi yatırımlar yaptığı genç oyuncular var. Burada hep beraber oturulup bir karar verilmesi gerekiyor. Ben de oyuncuların bir hayatları olduğunu düşünüyorum.  Onlar da bazı kararları vermek zorundalar. Burada niyetin ne olduğu çok önemli. Eğer eğitimlerini gerçekten bir üst seviyeye çıkartmak istiyorlarsa zaten söylenecek başka söz yok.’’

Artık isterseniz içeriğimizin konusuna dönelim. Biliyorsunuz ki yıllardır NCAA basketboluna uzağız. En azından kişisel olarak ben o durumdayım. Dolayısıyla da oradaki basketbol yapısı ile ülkemizdeki basketbol yapısı arasındaki farklara çok hakim değilim. Ben de bu konu ile ilgili bir çalışma yapmanın uygun olabileceğini düşündüm. NCAA ile altyapımız arasındaki farkları orada yer alan oyuncularımıza sordum.  Sağ olsunlar kendileri de beni hiçbir şekilde kırmadılar ve çok yardımcı oldular. Bu sayede de Amerika ile Türkiye arasındaki farkları çok daha yakından gözlemleme fırsatı buldum. Umarım siz de benim gibi bu içerikten fazlasıyla keyif alırsınız. Sözlerimi bitirmeden önce NCAA basketbolunu yakından takip etmek isteyenlere bir önerim olacak. Arşivimizde bu konu ile ilgili olan özel içerikleri her zaman inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Sevgili Doğuş Özkan ve Sevgili Halil Can Pelister, geçtiğimiz yıllarda bu konuya çok iyi bir şekilde parmak basmışlar. Bu iki özel içeriğin de linklerine hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz. Haydi o halde sözü daha fazla dolandırmadan temsilcilerimizin görüşlerine geçelim…

NCAA’de Bir Türk Koç; Ali Ton: Halil Can Pelister

NCAA Hakkında Herşey: Doğuş Özkan

Not: Bu yazı, TrendBasket’in özel içeriğidir. İçerik içerisinde yer alan açıklamaları izinsiz bir şekilde kullanmak kesinlikle yasaktır!

Geri1 of 7

NCAA ile Türkiye altyapısı arasındaki farklar neler? | Oradaki oyuncularımıza sorduk! #TB Özel

1 Yorum

  1. Bu gençlere nezaman sahip çıkacağız? TBF ye soruyorum? başka ülkelerin vatandaşı olduktan sonramı !!! binbir güçlükle ve zorlukları engelleri geçerek ülkemizi bizi yurt dışında temsil eden be gençlere sahip çıkalım hepsi ayrı bir değer,Ergin Ataman ,hİdo uyumayalım lütfen,artık devşirme oyunculara son verin 80 milyonluk ülkede sporcu çıkmıyor,suç tamamen sizde..küçücük sırbistan,hırvatistan ın dünyanın dörtbir yanında oynayan nasıl oyuncuları var..ı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler