#coronavirus gölgesinde #NBA sezonunun dünü, bugünü ve geleceği
Coronavirus salgını üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçti ve dünyadaki tüm spor organizasyonları eskisi gibi olmasa da artık bu duruma alışmaya ve bu şekilde yaşamaya başladılar. NBA yeni sezonuna adım atmadan ligin dünü, bugünü ve geleceğini yazdık.
Bazıları bu süreçte çok başarılı oldu, bazıları ise alışmakta biraz zorlandı ancak şovun bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bazı zamanlarda ise çok başarılı bir süreç yöneten kurumlar yeri geldi yanlış denilebilecek kararlar verdi. Bu durumu kurumlar üzerinde oluşturulan baskı ile açıklayabiliriz. En nihayetinde bir yıl uzun bir süre ve organizasyonlar bu kadar süre para kaybetmeye dayanamaz.
İsterseniz her şeyi başa saralım ve dün neler olmuştu, bugüne gelene kadar neler oldu ve gelecekte neler olacak bunları konuşalım. Merak etmeyin, dün neler oldu kısmını çok kısa geçmeye çalışacağız çünkü artık hepimiz dün neler olduğunu bol bol eve kapandığımız bu günlerde ezberledik. Bizim için önemli olan gelecekte neler olacağı.
Dün neler olduğunun özeti
Salgın hayatımıza girdikten ve Mart ayında NBA oyuncusu Rudy Gobert’te rastlanan ilk vakadan sonra dünyanın en büyük basketbol liginde önemli ve hızlı kararlar alındı.
İlk olarak ligin askıya alındığı duyuruldu, takımlar antrenman tesislerini kapattı ve bütün oyuncular karantina kurallarına tabii olmak durumunda kaldı. Her şey böylesine bir bilinmezlik içinde sürüp giderken art arda coronavirus vakaları da gelmeye başladı. Rudy Gobert’in ardından Christian Wood sonrasında Donovan Mitchell ve Kevin Durant…
Temmuz ayında ise NBA yönetimi dünyada görülmemiş bir uygulamaya imza atarak tüm oyuncuları Orlando’da bulunan Walt Disney Stüdyoları’na topladı. Bubble adı verilen bu organizasyona giriş çıkışlar yasaklandı ve milyon dolarlar kazanan dünyanın en popüler insanları bir otel odasından dışarı çıkamaz hale geldi. Bu şekilde geçen 100 günün sonunda sezon Los Angeles Lakers’ın şampiyonluğu ile sonlandı. NBA de büyük bir başarıya imza atarak sıfır coronavirus vakası ile sezonu tamamlamış oldu.
Önemli | Henüz 12 Ekim’de sonlanan NBA’de yeni sezon neden bu kadar erken başlıyor?
Bütün bir hikayeyi okumak istemeyenler için tekrar özet geçecek olursak para diyerek durumu özetleyebiliriz. Ancak bana hikayeyi, oyuncuların karar değiştirme süreçlerini ve olimpiyatların buradaki rolünü anlat diyorsanız hadi başlayalım.
12 Ekim’de biten NBA sezonu sonrasında şampiyon belli oldu ve oyuncular pandeminin ortasında bir dinlenme sürecine girdiler.
NBA yönetimi sezonun sağlıklı bir şekilde bitmesinin mutluluğunu yaşarken çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür etti. Onlara ek olarak tatil hakkı ve prim vereceğini duyurdu. Ayrıca yönetim yeni sezonun başlamasına neredeyse dört ay olduğunu, Ocak ayında başlayacak lig öncesinde herkesin bol bol dinleneceğini belirtti. Pandemi ise o zamana kadar yavaşlardı öyle değil mi?
Değil.
Hiçbir şey istenildiği gibi gitmedi aksine pandemide ikinci dalga ortaya çıktı. Zaten seyircisiz bir sezon hazırlığı içerisinde olan takımlar ve yayıncı kuruluşlar zarar üzerine zarar ederken Ocak ayına kadar kimsenin beklemeye tahammülü olmadığı açıklandı.
Eğer lig Ocak ayında başlarsa NBA Finalleri’nin Ağustos ayında oynanacağı bunun ise Temmuz ayında başlayacak olan Tokyo Olimpiyatları’na denk geleceği vurgulandı. NBA’in her şeyi üzerine spor tarihinin en büyük organizasyonu olan olimpiyatlar ile mücadele etmek istemeyeceğini belirten lig yönetimi bu tarihi öne geçmek için Oyuncular Birliği ile görüşmelere başladı.
Oyuncuların sıcak bakmadığı yeni tarih
Oyuncuların neredeyse tamamı ilk başta bu fikre sıcak bakmadı. Başta LeBron James olmak üzere birçok oyuncu Ocak ayına göre plan yaptıklarını belirterek Aralık ayında oynamayı kesin olarak reddetti. Hatta LeBron, ”Eğer lig Aralık ayında başlarsa ligin ilk yarısında kiraz toplarım” diyerek bu konudaki görüşünü açıkça belirtti.
Para her şey demiştik ya yapılan görüşmeler sonucunda NBA’in olimpiyatlar ile mücadele etmesinin kimseye yarar sağlamayacağı anlaşıldı. Sezonun 22 Aralık tarihinde yani geçen sezonun bitiminden tam 72 gün sonra başlamasına karar verildi.
12 Ekim’de biten ligin 22 Aralık’ta tekrar başlaması devrim etkisi yaratırken bu durum iki NBA sezonu arasındaki en düşük gün farkı olarak tarihe geçti. (Normalde iki NBA sezonunun arasında 130 günlük bir fark olması gerekiyor.)
Tabii tek değişiklik bununla sınırlı kalmadı. Normal sezonda 82 maç yapacak olan takımların maç sayıları 72 maça düşürüldü. Sezon sonunda Play-In turnuvasının geri getirilmesine karar verildi. Bu günlerden tasarruf etme adına bu sene NBA All-Star organizasyonunun yapılmayacağı açıklandı. Böylelikle NBA’de yeni sezonun 22 Aralık günü oynanacak Brooklyn Nets – Golden State Warriors ve Los Angeles Lakers – LA Clippers maçları ile başlamasına karar verildi.
Bir sorun daha var
Olimpiyat oyunları Amerika Birleşik Devletleri için her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. 92 yılında Rüya Takımın katılımıyla başlayan Altın Madalyalar 2006 yılında yaşanan Yunanistan mağlubiyeti ile sekteye uğrarken genel olarak bu organizasyon, Amerika için bir gösteri merkezi haline dönüşmüştür.
Bütün bu önem listesini düşündüğümüz zaman 23 Temmuz’da başlayacak Tokyo Olimpiyatları öncesinde bir sorunumuz daha ortaya çıkıyor. Yeterince sorun yokmuş gibi…
22 Aralık’ta başlayacak NBA sezonunda finaller yedinci ve son maça kalırsa bu maç 22 Temmuz tarihinde oynanacak. Bilin bakalım bir gün sonra ise ne başlıyor?
Evet, bütün bu takvim karışıklığına neden olan Tokyo Olimpiyatları. Konu hakkında konuşan Stephen Curry, olimpiyatlar ile ilgili kararını vermediğini belirtirken Damian Lillard ise eğer NBA şampiyonu olurlarsa katılmayacağını belirtti.
Peki pandemi bitmezse ne olacak?
22 Aralık’ta başlayacak NBA sezonunda bütün takımlar maçlarını kendi sahalarında yapacaklar. Oyunculara ve oyuncuların ailelerine her hafta test yapılırken eğer pandeminin hızı devam ederse lig yönetimi tekrar bir Bubble ihtimalini düşünebilir. Ancak maliyetlerin fazla olmasından dolayı bu ihtimalin en son ihtimallerden biri olacağını da söylemek gerekiyor.