Jarell Eddie kimdir, Fenerbahçe’ye nasıl katkı sağlar? | Köşe yazısı

Jarell Eddie kimdir, Fenerbahçe’ye nasıl katkı sağlar? | Köşe yazısı

Igor Kokoskov’un takımın başına geçmesinin ardından yeni sezon için transferlerini sürdüren Fenerbahçe, transfer dönemi boyunca çok konuşulan şutör oyuncu transferini tamamladı ve son olarak İspanya ACB Ligi ekiplerinden UCAM Murcia forması giyen Jarell Eddie ile anlaştı. Peki Jarell Eddie kimdir ve takıma nasıl katkı sağlar?

30 Ekim 1991 tarihinde Florida’da doğan Jarell Eddie, kolej kariyerini ACC ekiplerinden Virginia Tech’te geçirdi. Özellikle Virginia Tech’te geçirdiği ikinci sezonda şut yüzdesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. O sezon denediği 122 üçlükte 54 isabet bulan Eddie %44.3 gibi bir üç sayı yüzdesi yakalamayı başardı. Kolejde geçirdiği son iki yılda performansını daha da arttıran Eddie, üst üste iki sezon “ACC All-Academic” takımına seçilmeyi başardı. Jarell Eddie, dört sezonluk kolej kariyerinde %36.5 üçlük yüzdesine sahip oldu ve 9.6 sayı 4.6 ribaund ve 1 asist ortalamaları tutturdu. Sahip olduğu fizik ve belli ölçüdeki atletizmi ile işin ribaund kısmında da ”ben de varım” dediğini gördük.

Jarell Eddie
J. Bernal / ACB Photo

NBA Geçmişi

2014 NBA Draftı’nda hiçbir takım tarafından seçilmeyen Eddie, o sezonu NBA G-League‘de Austin Spurs’te geçirdi. O yıl G-League’de iyi bir performans sergileyen Eddie, 12.9 sayı ve 3.5 ribaund ortalamalarına sahipken dış atış yüzdesi %45’ti. Ayrıca 2015 yılında NBA G-League All Star etkinliklerinde üçlük yarışmasının şampiyonu olmayı da başardı.

2015-16 sezonunun Aralık ayında Washington Wizards ile anlaşan Eddie, ilk kez NBA‘e adım attı. O sezon Wizards forması ile NBA’de 24 maça çıkan Jarell, 2018-19 sezonuna kadar NBA ve G-League arasında mekik dokudu. Washington Wizards, Boston Celtics, Phoenix Suns ve Chicago Bulls formalarıyla NBA’de toplam 34 maça çıkan Eddie Jarell, 3 sayı ortalama tutturdu. Bazı maçlarda yalnızca maçın son kısmında çok kısıtlı sürelerde forma giydi. Özellikle draft raporlarında onun NBA için iyi bir “3&D” olabileceği yazılıyordu ama o NBA’de tutunamadı.

Avrupa Macerası

2018-19 sezonunda Avrupa’ya adım atan Eddie, Strasbourg forması giydi. Burada FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi deneyimi de yaşayan oyuncu 26 maça çıktı ve bu maçlarda 11 sayı, 4.6 ribaund ve 1.2 asist ortalamaları ile mücadele etti. Tüm bunların yanında yine etkileyici bir şekilde şut yüzdesi %47.1 idi. Eddie, 2.01 metre boyuna sahip güçlü fizikli bir oyuncu olmasından dolayı Avrupa kariyerinde zaman zaman dört numaradan da süreler aldı. Strasbourg’da ribaund ortalamasının biraz daha yüksek olmasının nedenlerinden birisi de bu. 2019-20 sezonu ise onun sıçrama yılı oldu. İspanya ACB Ligi ekiplerinden UCAM Murcia ekibinin formasını giyen Jarell adından çok söz ettirdi. ACB Ligi’nde 14.4 sayı ortalamasına sahip olan şutör yine etkileyici biçimde %44 ile üçlük attı.

Tıpkı Dyshawn Pierre gibi ön planda olmayan ve ismi Avrupa’da çok yankılanmayan bir oyuncu olduğu için bu sefer kariyerini tanıtma kısmını biraz daha uzun tutmayı tercih ettim. Şimdi ise Eddie’nin oyuncu profili, Fenerbahçe’ye transferi, artıları ve eksilerini konuşalım.

Jarell Eddie, 2.01 boyunda ve 99 kilogram ağırlığında. Orijinal pozisyonu ise kısa forvet ancak bununla beraber NBA’de iki numara yani şutör guard poziyonunda da süre alıyordu. Fenerbahçe’de de bu pozisyonlarda görev yapacak. Ama özellikle Strasbourg’da dört numara pozisyonuna da kaydırılabiliyordu. Fenerbahçe’de de zaman zaman kısa beşlerde dört numaraya kaydırılabilir. Bu senaryoda pick and pop şutlarını bol bol görebiliriz. Geçtiğimiz sezonun kadrosunu düşünürsek de onun,James Nunnally yerine geldiğini varsayabiliriz.

Fenerbahçe’de transferler başladığından beri sürekli “Bu takıma net bir şutör alınmayacak mı?” sorusu gündeme geliyordu. İşte Eddie tam o rol için transfer edildi. Gelecek şutör oyuncunun topla çok daha iyi ilişkisi olması gerektiğini düşünenler de var ancak Eddie hücumdaki çekim gücü itibarı ile bu takıma ciddi bir derinlik katabilir. Takıma alınacak şutör profilinin bir nokta şutör olacağını düşünürsek Fenerbahçe’nin ciddi manada düşen bütçesini de göz önünde bulundurduğumuzda Jarell Eddie iyi bir transfer olabilir.

Artıları ve Eksileri

İlk olarak fiziği ve atletizmi onun için gerçekten bir artı. Bu nedenle farklı pozisyonlarda da oynayabiliyor. Şut becerisine gelirsek Jarell Eddie tam anlamıyla bir keskin şutör. Mesafe ve savunma tanımadan çok zor şutları yüksek yüzdeyle isabete çevirebiliyor. Ve bu anlamda Fenerbahçe’nin yeni sistemindeki en büyük eksikleriden birini törpülemek onun görevi olacak. Sete set hücumda nokta şutör olarak, topsuz hareketlilik ile perde çıkışı şutör olarak gerçekten çok verimli ve yüksek yüzde ile oynayan çok iyi bir keskin şutör. Hücumda onun şutu üzerine kurulan birçok farklı set izleyebiliriz. Şut stili ve topu elinden çıkarışı da oldukça çabuk bu da yakın savunma üzerinden de rahatça şutu kaldırabilmesini sağlıyor.

Geçtiğimiz sezon maç başına tam sekiz üçlük deneyen Eddie, %44 gibi iyi bir yüzdeyle de bu şutları isabete dönüştürmüştü. Ancak bu şutların büyük çoğunluğunu asist üzerinden attığını hatırlatmakta fayda var, kendi yaratan bir oyuncu değil. İşin topsuz hareketlilik kısmında da başarılı, onu boşa çıkarıp şut atması için yapılan topsuz perdeleri çok hızlı şekilde koşup kullanabiliyor, bu da ona iyi pas kanalları oluşmasını sağlıyor. Perde çıkışı şutlarda da yaklaşık %42 gibi çok iyi bir üçlük isabeti yakaladı. Sete set hücumda nokta şutör, perde çıkışında şut atacak oyuncu görevleri yanında zaman zaman tek dribling ile kendine oluşturduğu şutları da kullanıyor Eddie. Kendi şutunu ve poziyonunu yaratma meziyetine sahip değil ama ayaklarını hareketli yakaladığı savunmaya karşı tek dribling ile şuta kalkabiliyor. Ayrıca iyi fiziği ve atletizmi ile gerektiği zaman ribaundlarda da aktif olup iyi işler yapabilir.

championsleague.basketball

Hücum Tarafı

İşin hücum kısmında gerçekten tek yönlü bir oyuncu Eddie ve bu konuda eksikleri tamamen belli. Ona hazırlanan şutları bitirme noktası dışındaki konularda ön plana çıkamıyor. Öncelikle topla yaratıcı bir oyuncu değil ve bu noktada ondan bir şeyler beklemek tamamen hayalcilik olur. Kendi şutunu yaratamadığı gibi arkadaşlarına opsiyon yaratacak kadar iyi bir top yönlendiricisi de değil Jarell Eddie. Ayrıca onun forvetlerden topu alıp bire bir oynamasını da beklememek gerekiyor. Zaman zaman yine şut pozisyonunda savunmayı dengesiz ve hareketli yakaladığında çembere gitmeyi tercih ediyor. Maç başına yalnızca 1.7 serbest atış kullanıyor, buradan da çembere ve boyalı alana ne kadar az gittiğini görebiliyoruz. Skor bulmak için çok çok büyük oranda üç sayılık atışları tercih ediyor. Yani topla ilişki konusu gerçekten zayıf ama ondan beklenen rol gereği bu pek mühim değil. Topla yönlendirme yeteneği yüksek olmayan bir forvet değil haliyle iyi bir pasör de değil. Ancak şutunun yarattığı çekim kuvveti nedeniyle boşta kalan arkadaşlarına attığı ekstra pasları asiste dönüşebiliyor.

İşin savunma kısmında ise ondan NBA’de de draft raporlarında beklenen de hep iyi bir savunmacı profili olması. Fiziği iyi, atlet, ayakları çabuk ve güçlü. Ancak özellikle Avrupa’da iyi bir savunma grafiği çizdiğini söylemek doğru olmaz. Savunma direnci konsantrasyon problemleri yaşayabiliyor bu da onun savunmadaki verimini ciddi manada düşürüyor. İstikrarsız ve verimsiz bir savunmacı profiline dönüşebiliyor. Ancak buna kanalize olduğu zaman sahip olduğu özelliklerle beraber savunmada da aksamayacağını düşünüyorum. Özellikle de diğer yeni transferler gibi işin topa baskı kısmında katkı sağlayabilir. Zaten bu sezon Fenerbahçe’nin savunma ekseninin çok daha güçlü olacağını düşünürsek onun savunma performansı çok belirleyici olmayacak.

Sonuç

Tüm bu değerlendirmeyi özetlemek gerekirse Jarell Eddie, Igor Kokoskov’un sistemi olarak düşünülen tempolu ve yetenekli kısalar tarafından oynatılacak ikili oyunlar eşiğinde sahada bulunması gereken elit bir şutör. Savunma ribaundu yarı sahayı tempo ile geçip Jarell Eddie’den gelen erken üçlükleri bol bol görebiliriz. Zaman zaman Igor Kokoskov’un EuroBasket 2017’de sistemindeki Klemen Prepelic rolünde de görebiliriz onu. Yani oyunu forse eden guardların yanında işin yalnızca bitirici kısmını yapan keskin şutör rolünde etkili olacaktır. Ayrıca sete set oyunda oynanacak iki oyunların etkinliğini de arttıracak Eddie. Şut atabilen bir uzun ya da keskin bir şutörün ikili oyun etrafında dizilmesi hem ondan gelecek yardımı engelleyecek hem de onun boş kalıp net bir şut bulmasını önlemek adına rakip savunmalarda rotasyon olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ikili oyunlarda gelecek yardımlar sonrası ceza şutlarını da çok yüzdeyle atabilir Jarell Eddie.

Ayrıca Erdem Can’ın takıma yapılan transferleri değerlendirirken bahsettiği “pozisyonsuzluk” tabirine de çok uyuyor Eddie. Yani ciddi manada fizikli, birden fazla pozisyonda oynayabilen ve takımın yapacağı switch savunmasında da sırıtmayacak bir profilde. Ayrıca buradaki topsuz hareketlilik ve devamlı kullanılacak topsuz perdeli oyuna da uyum sağlayabilir. Diğer yandan takımın en yaratıcı ve en büyük skor opsiyonu olan Nando De Colo’nun etrafında oluşturulacak beşlerde de etkili olabilir.

Jarell Eddie de tıpkı diğer hamleler gibi net şekilde düşen bütçe ve hedefler göz önüne alınarak değerlendirilmeli. Belki oyunu çok kısıtlı ve ciddi eksikleri olsa da bu takıma derinlik katabilecek keskin bir şutöre ihtiyaç olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. O da bu eksikliklere ne derece katkı vereceği belli olan, yeni bütçe açısından uygun maliyetli bir alternatif. Bu nedenle bu tip bir transferden beklentiyi de bu ölçüde belirlemek en doğrusu olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler