Fenerbahçe Beko’nun yeni transferi Dyshawn Pierre kimdir, nasıl bir oyuncudur? | Köşe yazısı

Dyshawn Pierre kimdir, nasıl bir oyuncudur?

Fenerbahçe Beko, Igor Kokoskov’un göreve gelmesinin ardından ilk transferini yaptı: Dyshawn Pierre.

Peki Pierre nasıl bir oyuncudur? Kısaca göz atalım.

17 Kasım 1993 doğumlu bir forvet olan Dyshawn Pierre, dört sezon Dayton Koleji’nde forma giydikten sonra NBA Draft 2016’da seçilemedi ve kariyerine Avrupa’da devam etme kararı aldı. 2016-17 sezonunda Almanya ekiplerinden Löwen Braunschweig formasıyla Avrupa’ya adım attı. Burada geçirdiği tek sezonda 14.9 sayı, 7.9 ribaund ve 2.8 asist ortalamaları yakaladı. Bu istatistiklerin yanında %31.1 üç sayı yüzdesiyle mücadele etti.

Kolej kariyerinde ilk üç yılında %35’in üzerinde üçlük yüzdesi tuttururken her sezon maç başına daha fazla üçlük kullanmaya başlamış ve son sezonunda maç başına 3.4 üçlük denemesiyle %34.7 üçlük yüzdesi yakalamıştı. İlk sezonunun ardından İtalya LegaBasket ekiplerinden Dinamo Sassari’ye transfer olan Pierre, zamanla adından söz ettirmeye başladı.

Dyshawn Pierre
championsleague.basketball

Sassari ile Avrupa’da yerel ligler haricinde ilk kez Avrupa kupalarından birinde, FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde, forma giyme şansı elde etti. Dinamo Sassari’de geçirdiği üç sezonda devamlı süresi arttı, takım içinde daha fazla sorumluluk aldı ve daha fazla skor bulan bir oyuncu hâline gelmeye başladı. Onu değerli kılan özelliklerden biri de iki pozisyonda birden oynayabilmesiydi.

Dyshawn Pierre, çok iyi ribaund bilgisine ve yeteneğine sahip olduğu için Sassari’nin ribaund sonrası yarı sahayı hızlı geçen açık saha oyununa da kolay adapte olmayı başardı. Fenerbahçe özelinde Igor Kokoskov’un da guard temelli yarı sahayı daha hızlı geçip hücum edebilme sisteminde zaman zaman kullanılabilir. Fenerbahçe öncesi Avrupa günlerine son olarak daha da yüzdeli hâle getirdiği üçlük yüzdesini örnek verebiliriz. Dinamo Sassari’de son sezonunda maç başına 3.8 üçlük kullanarak %45 üçlük yüzdesi yakalamayı başarmıştı.

Artıları ve Eksileri

Dyshawn Pierre’in artılarını ve eksilerini kısaca incelemeye başlayalım. 1.98 metre boyunda ve 104 kilo olan Pierre, kısa forvet ve uzun forvet gibi iki forvet pozisyonunda da oynayabiliyor. Onu en önemli kılan özelliği ise kesinlikle gücü ve atletizmi. İyi bir atlet olan Pierre, gücüyle gerçekten fark yaratabiliyor. Bu sezon Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde %50 iki sayılık, %32.9 da üç sayılık isabet oranı yakaladı. Çok istikrarlı olmasa da kötü bir skorer değil ancak skor üretirken bire bir üzerinden ya da kendi şutunu yaratmaktan ziyade daha çok set oyununda ona gelen pozisyonları değerlendirebilen bir tamamlayıcı. Daha çok asist üzerinden skor üretiyor ve topsuz oyunu okuma becerisi yüksek.

championsleague.basketball/tr/19-20

Dediğimiz gibi genellikle asist üzerinden ve topsuz oyundan skor buluyor. Oyun düzeninde genelde köşede bekleyen şutör, ya da forvetlerde set oyununda onun boş şut attığını görebiliriz. Hücum konusundaki en büyük eksisi de kendi şutunu yaratma ve bire bir üzerinden skor üretme meziyeti olmaması diyebiliriz. Topla ilişkisi kötü değil ancak ikili oyunda top yönlendirecek oyuncu olmasını da beklememek gerekiyor. Bununla beraber düzen içinde zaman zaman verdiği backdoor paslarla ya da set oyunu içinde attığı ekstra paslarla oyunun açılmasını sağlayabiliyor. Bu sezon FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde 2.4 asist ortalaması yakalamıştı.

Onun hücum kısmında en çok dikkat şey ise kesinlikle sırtı dönük oyunlardaki yeteneği. Pierre bir kısa forvet olarak sırtı dönük oyunlarda çok etkili oluyor. Son olarak işin hücum kısmında çok iyi bir delici ve penetreci değil ancak oyunun bunu gerektirdiği bölümlerde düzen içinde atletizmi ve gücüyle çembere gidebiliyor. Fenerbahçe Beko’da atletik, saha içinde kısıtlı sürelerde o enerjiyi getirebilecek ve oyun sıkıştığında üst düzey olmasa da belli seviyede, atletizm ve güç gibi artılarını kullanarak çembere atak edebilecek bir oyuncuya ihtiyaç vardı.

Savunma

İşin savunma kısmında ise 1-2-3 numaraların karşısında kalabilecek ve onları bire birde savunabilecek bir oyuncu. Çok elit bir savunmacı olmamakla beraber, savunmaya seviye atlatabilecek ve gerektiğinde kısa savunmasına o enerji kısmını sağlayabilecek biri Pierre. Savunmada hareketli elleri dikkat çekiyor, geçtiğimiz sezon Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde maç başına bir top çalma ortalamasıyla oynadığını hatırlatmak gerek.

championsleague.basketball/tr/19-20

Ancak oyunun iki yönünde de pozisyonuna göre çok iyi bir ribaund yeteneğine ve ribaund pozisyon bilgisine sahip olduğunu belirtmekte yarar var. Kolej kariyeri boyunca maç başına 6.8 ribaund ortalamasına sahip olan Pierre geçtiğimiz sezon da Sassari forması ile maç başına 7.5 ribaund aldı.

Özetle Dyshawn Pierre takımın düşen bütçesini de düşündüğümüzde maç içinde kısıtlı sürelerde, takımın sekizinci dokuzuncu yabancısı olarak verimli olabilecek bir transfer. Bu tip hamleleri incelerken hem düşen bütçeden dolayı uygun maliyeti, hem de gerçekten kısıtlı sürelerde forma giyeceğini unutmamak gerekir. Pierre, Avrupa’da Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde forma giydi ve EuroLeague arenasına ilk defa çıkacak. Bu seviyede ilk kez sahne alacak olması beklentilerin de nasıl olması gerektiğini gösteriyor.

Genel Menajer Gherardini, yıllarca Kanada Milli Takımı’nda görev yapan bir İtalyan basketbol adamı. Pierre de İtalya Ligi’nde kariyerine devam eden bir Kanadalı basketbolcuydu. Igor Kokoskov döneminin ilk Gherardini transferinin Dyshawn Pierre olduğunu görebiliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler