EuroBasket 2015 | Slovenya

Slovenya, 2013’te düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış, iddialı bir kadro ve madalya hedefiyle turnuvaya girmişti. Ne var ki tüm silahlarını kullanmalarına rağmen o turnuvada madalya alamamış ve 5. sırada kalmışlardı. Royal Halı Gaziantep’ten tanıdığımız koç Jure Zdovc ile Eurobasket 2015’te nispeten farklı bir kadroyla ve hedefle boy gösterecekler.

19 kişilik aday kadro

PG: Aleksej Nikolic – Luka Rupnik – Luka Voncinâ

SG: Zoran Dragic – Jaka Blazic – Klemen Prepelic – Boban Tomic – Jaka Klobucar – Nebojsa Joksimovic – Miha Lapornik

SF: Blaz Mahkovic – Mitja Nikolic

PF: Uros Slokar – Jure Balazic – Sasa Zagorac

C: Bryant Dunston – Alen Omic – Gasper Vidmar – Ziga Dimec

Oynadıkları hazırlık maçları

Slovenya 73 – 67 Yeni Zelanda

Slovenya 79 – 70 Avustralya

Slovenya 51 – 66 Avustralya

Slovenya 98 – 97 Polonya

Slovenya 66 – 72 Letonya

Gruptaki rakipleri

Slovenya, maçlarına Hırvatistan’ın Zagreb şehrinin ev sahipliği yapacağı C Grubu’nda Hollanda, Makedonya, Gürcistan, Yunanistan ve Hırvatistan ile yarışacak. Turnuvaya devam edebilmek için grupta ilk 4 sırada yer almaları gerekiyor.

En önemli eksikler

Sloven basketbolunun günümüzdeki en büyük yıldızı Goran Dragic, turnuvada takımıyla birlikte olmayacak. Onun yetenekleri ve liderliğini araması muhtemel Slovenya’da, aynı zamanda 2013’te kadroda bulunan tecrübeli Jaka Lakovic, Bostjan Nachbar, Mirza Begic ve Domen Lorbek de artık kadroda yok. Ancak bana göre Goran Dragic’ten sonra en önemli eksik, geçtiğimiz sezon Partizan formasıyla ABA Ligi’nde 11,3 sayı, 4 ribaund, 1,6 asist ortalamalarıyla dikkat çeken 23 yaşındaki kısa forvet Edo Muric. Onunla ilgili detaylara daha sonra değineceğim.

Takım yapısı: Artılar ve eksiler

Oyun kurucu sorunu

Goran Dragic’in yokluğunda en büyük sıkıntı çekecekleri pozisyon oyunkurucu olacak. Aday kadroda orijinal pozisyonu point guard olan oyuncular, 20 yaşındaki Aleksej Nikolic, 22 yaşındaki Luka Rupnik ve 23 yaşındaki Luka Voncinâ. Bu oyuncular yaşça genç oldukları gibi uluslararası tecrübesi de az olan isimler. Önümüzdeki sezon Brose Baskets Bamberg forması giyecek Aleksej Nikolic’ten beklenti büyük olsa da 20 yaşında bir oyuncunun ilk deneyiminde bu yükü kaldırması hiç kolay değil.

Devşirme tercihinde soru işareti

Yukarıda bahsettiğim oyunkurucu problemine rağmen Slovenya, bu sezon Anadolu Efes forması giyecek ABD’li pivot Bryant Dunston’ı devşirme kararı aldı. Aday kadroda Gasper Vidmar, Alen Omic, Ziga Dimec ve hatta zorda kalındığında pivot oynayabilecek Uros Slokar, Sasa Zagorac gibi isimler bulunmasına rağmen Dunston tercihi önemli bir soru işareti. Açıkçası bir PG ya da skor atabilen, atlet bir kısa forvet devşirmelerini bekliyordum. Dunston kıymetli bir savunmacı olsa da doğru tercih yapmadıkları kanaatindeyim.

Kısa forvet pozisyonu ve Edo Muric

Partizan’ın genç oyuncusu Edo Muric, gerek atletizmi gerek skor potansiyeliyle bu seneki Slovenya’da önemli bir rol üstlenebilir, Zoran Dragic’le birlikte oynadığında kanat oyuncularına baskı yapmak konusunda koçun elini çok rahatlatabilirdi. Ancak turnuvada olmayacak. Geçtiğimiz sezon Union Olimpija forması giyen Blaz Mahkovic ve Prag forması giyen Mitja Nikolic bu pozisyonda gözükse de Zoran Dragic’in sık sık 3 numaradan süre aldığını da görebiliriz.

Pivot ve şutör guard rotasyonu

Slovenya, eğer bir sakatlık olmazsa Zagreb’e pivot pozisyonunda Bryant Dunston, Alen Omic ve Gasper Vidmar ile gidecek. Bu oyuncular boyalı alan ve çember savunmasını etkili yapabildiği gibi, 2,17’lik Alen Omic -üst düzey olmasa da- sırtı dönük skor opsiyonu da vaat ediyor. Dolayısıyla güçlü oldukları yerlerden biri 5 numara. Ancak ellerinin en bol olduğu pozisyon kesinlikle şutör guard. Klemen Prelepelic, Jaka Blazic, Zoran Dragic (kadrodan kesilmezse Klobucar, Joksimovic) gibi önemli 2 numaralara sahipler. Kısa forvet pozisyonundaki kalite sorunu nedeniyle Dragic’i 3 numarada kullansalar bile Blazic ve Prelepelic’in şut tehdidi, bu takım için çok önemli olacaktır.

zoran dragic

Kilit oyuncu: Zoran Dragic

Eurobasket 2013’ün parlayan yıldızlarından, Goran’ın küçük kardeşi Zoran Dragic, bu yıl hem oyuncu kalitesi hem de yapabildikleri açısından Slovenya’nın en önemli oyuncusu olacak. NBA’de aradığı şansı bulamayan ve bu sezon Khimki Moskova formasıyla Avrupa’ya dönecek olan Dragic, rekabetçi basketbola oldukça aç. Takımın liderliğini almasıyla birlikte de motivasyonunun en üst seviyede olmasını bekliyorum.

Zoran Dragic, bu takımın hem en önemli dış savunmacısı hem de hücumda yaratıcılık getirebilecek ilk ismi. Üst seviye bir hücumcu olmadığı gerçeği bir yana, topu yere vuracak, pick and roll veya bire bir üzerinden bir şeyler yaratacak yegane oyuncu Zoran gibi gözüküyor. Özellikle deliciliği, genelde şutörlerden oluşan bu takım için fazlasıyla belirleyici bir unsur olacaktır.

Savunma tarafında ise topa çok iyi baskı yapabildiğini, pas kanallarına girip top çalabildiğini, atletizmi ile bire bir skor gücü yüksek rakipleri yavaşlatabildiğini biliyoruz. Bu katkıları Jure Zdovc bir kez daha kendisinden bekleyecektir. Ancak hücumdaki sorumluluğu belki de iki katına çıkacak bir oyuncunun, savunmada aynı verimliliği gösterip gösteremeyeceği de ayrı bir soru işareti olarak kenarda dursun. Slovenya bu turnuvada madalya kazanamayacak, bu çok açık. Ancak en azından sıralama maçlarına katılabilmek için Zoran Dragic’in çok iyi bir turnuva geçirmesi gerekir.

Ne yapmak isteyecekler ?

Slovenya’nın skor potansiyeli açısından vasat -en optimist bakışla vasat üstü- bir takım olduğu söylenebilir. Bu sebeple takım savunmasının başarısı, Slovenya’nın turnuvayı nerede bitireceğine dair en önemli konu olacak. Rakipleri 65-72 aralığında tutmayı başarıp, savunma kaynaklı basketlerle, sette zorlanması muhtemel hücumlarını rahatlatmak isteyeceklerdir. Bunu gerçekleştirebilmek için de topa yüksek baskı yapıp rakibin set hücumlarını bozmayı, gerekirse rakip kısaları, çember savunabilen pivotlarının üzerine sürerek düzen dışı zorlama atışlara itmek istemeleri muhtemel. Böyle planları var mı bilinmez ama kafa karıştırmak için tam sahada ya da 3/4 sahada zone press üzeri alan savunması yaptıklarına da şahit olabiliriz. Savunmadaki en önemli zaafları, atletik 4 numaralara karşı yaşanacaktır. Uros Slokar da Jure Balazic de yüzü dönük hücum edebilen atlet 4 numaraları savunmakta sorun yaşayan isimler.

Tempo kontrolü bu takım için hayati önemde olacak. Çalınan her toptan, alınan her net ribaunddan sonra rakip sahaya çok hızlı giderek fastbreak sayıları atmayı ya da geçiş hücumlarıyla savunma yerleşmeden iyi bir atış bulmayı deneyeceklerdir. Özellikle açık alanda etkisi artan Zoran Dragic için bu önemli bir fırsata dönüşebilir. Ancak net bir fırsat yoksa, hızlı gitseler bile hücum süresini iyi kullanmalı ve pozisyon sayısını ellerinden geldiğince azaltmalılar. Bu husus, bilhassa kendilerinden daha yüksek kalitedeki rakiplere karşı çok mühim. İşin kötü tarafı, ellerinde bu dengeyi ayarlayabilecek nitelikte bir oyunkurucunun olmaması. Kaç dakika buna başvurur bilemem ancak Jure Zdovc’un zaman zaman Blazic, Prepelic ve Dragic’i beraber kullandığı, oyunkurucusuz beşler görmemiz de sürpriz olmaz.

Slovenya’nın verimli set hücumu oynayabilmesi için koç kanadında “ince işçilik” gerektiğini düşünüyorum. Ulusal takımların kısa süreler beraber antrenman yapabildiğini düşünürsek, Zdovc’un bunu gerçekleştirebilecek süresi yok. Dört numaraları Uros Slokar, Jure Balazic 3 sayı tehdidi olan oyuncular olduğundan, doğru alan paylaşımı yaparak Zoran Dragic’e penetre alanı açmaya çalışmaları akıllıca olacaktır. Jaka Blazic ve Klemen Prepelic’in topsuz perdeden çıkıp atacağı üçlükler de opsiyon olarak düşünülmesi gereken oyunlar.

Pivotlarının en önemli skor tehdidi, pick and roll sonu devrildiklerinde ortaya çıkıyor. Bunun dışında -Omic’in sınırlı sırtı dönük oyunu hariç- neredeyse hiç tehditleri yok. Onları çok iyi kullanabilecek bir oyunkurucuları olmadığından, ikili oyunları genelde forvetten oynamayı ve bol bol lob pas denemeyi düşünebilirler. Devrilen oyuncuya pası veremeseler bile savunmanın dengesini bozup, zayıf taraftaki şutörleri bulabilirler ise üçlüklerle can yakabilirler. Bu opsiyon aynı zamanda deliciliği sınırlı olan Sloven kısalarına, savunmacılarını close out sırasında, yani kendilerine doğru koşarken yakaladıklarında ilk adım ile geçme şansı da verecektir.

bryant dunston

Nerede bitirirler ? 

C Grubu’nda Yunanistan ve Hırvatistan, diğer takımlara göre kalite olarak net bir şekilde yukarıda. Bu iki takımın ilk iki sırayı alması ihtimali %95.. Hollanda’nın da zayıf halka olarak dışarıda kalacağını düşünürsek, Slovenya, Gürcistan ve Makedonya, üst tura geçebilmek için kalan 2 boşluğa kendilerini atmak için yarışacaklar. Geçmişe göre mütevazi bir kadroyla geldiğini belirttiğim Slovenya’nın, Gürcistan ve Makedonya’dan birini altına alamaması çok muhtemel görünmüyor bana.

Slovenya’nın en büyük şansı, çapraz grubu olan D Grubu’nun zayıf takımlardan oluşması. Grubun favorisi Litvanya dışında karşılarına gelebilecek Letonya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Ukrayna ve Estonya gözlerini korkutmayacaktır. Slovenya, Makedonya, Gürcistan takımları, Litvanya ile eşleşmemek adına grubu üçüncü bitirmek istemeyeceklerdir. Dolayısıyla bu takımlar arasında oynanacak maçlarda atılan her sayının değeri normalden biraz daha fazla olacaktır. O maçlar izlenmeye değer olabilir.

Toparlayacak olursak, Slovenya’nın madalya şansı da beklentisi de kesinlikle yok. Yunanistan ve Hırvatistan’ın ardından üçüncü şekilde gruptan çıkarlarsa, karşılarına gelecek rakip kim olursa olsun, Slovenya underdog olmayacak ve ilk 8’e kalırlarsa bana göre hedeflerine ulaşacaklar. Dördüncü bitirip Litvanya ile eşleşmeleri halinde ise son 16, gidecekleri en uzak mesafe olur.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler