Derrick Williams buraların oyuncusu mudur? Büyük etiket, yüksek beklentiler ve Avrupa… | Köşe yazısı

Fenerbahçe Beko, Nando De Colo ve Leo Westermann’ın ardından Derrick Williams’ı kadrosuna kattı. Nicolo Melli ve Marko Guduric ikilisini NBA’e yollayan sarı lacivertli ekip kısa rotasyonunu güçlendirdikten sonra Williams’ı alarak uzun rotasyonunu derinleştirdi. Peki Derrick Williams yeni sezonda nasıl katkı verebilir?

Kolej kariyerini Arizona’da geçiren Williams, NBA Draft 2011’de ikinci sırada seçildi. Minnesota Timberwolves tarafından Kemba Walker, Jonas Valanciunas, Klay Thompson,  Tobias Harris, Kawhi Leonard ve Nikola Vucevic gibi önemli isimlerden önce seçilen D-Will lige büyük umutlarla giren ama rotasyon oyuncusu olmaktan öteye gidemeden Avrupa’nın yolunu tutan isimlerden biri.

Begüm Ünal/TrendBasket

Aslında kolejdeki ilk iki yılı Williams için inanılmazdı. 2.16 metrelik kanat açıklığını hızıyla birleştirmesi ve delici penetreler yapması,  2.06 metrelik boyu ve genelde vücudunun üst kaslarına dağılan 112 kilogramlık ağırlığını basketbol zekâsıyla birleştirmesi onu 2011’in şartlarında elit bir uzun olarak nitelendirmeye yetmişti, tabii %57 ile üçlük atması da daha sonradan evrimleşecek olan uzun tanımına uygun olduğunu gösteriyordu. Kendi draft havuzunda ilk sıradan seçilen Kyrie Irving dışında en iyi izolasyon oyuncusu olarak gösterilen Williams, hem switch hem de bire bir savunmada etkili olabiliyor. Hızlı elleri ve agresifliği Williams’ın savunma gücünü tanımlıyor ancak düşük pozisyon bilgisi ve savunma zekası bu gücü epey aşağı çeker nitelikte. Peki önemli sayılabilecek bazı eksiklerine bu kadar artısı olan bir oyuncu neden Avrupa’ya geldi?

İlk olarak şunu söylemekte fayda var: Williams, NBA’de dokuz sezon oynadı ve toplam 428 maça çıktı. Yani Amerikan rüyası erkenden sona ermedi ama istediği gibi de gitmedi. Şutu iyi olsa da NBA’deki pozisyonel savunmacıların artması, pace and space’in yaygınlaştığı ortamda Williams’ın kısa forvet ve uzun forvet pozisyonları arasında git gel yaşaması, ideal bir fiziği olmasına rağmen NBA’deki çaylak sezonunda temastan kaçınması ve ‘’korkak’’ bir oyun oynaması onun kariyerini değiştirdi.

Fenerbahçe Beko’nun bazı oyun setlerini de göz önüne alarak Derrick Williams’ın birkaç istatistik ortalamasına göz atalım.

  • Dokuz sezonda toplam 428 maça çıktı. 8.9 sayı, 4.0 ribaund (0.8 hücum ve 3.2 savunma), 0.7 asist, 0.5 top çalma ve 0.9 blok ortalamalarını yakaladı. Bütün bunları ortalama 20.7 dakikada yaptı.
  • NBA kariyeri boyunca 251/838 ile üçlük atarak %30’luk bir oran tutturdu. Kolejdeki %57’lik oranı göz önüne alındığında Williams’ın NBA’de yaşadığı düşüş çok da sürpriz değil.
Begüm Ünal/TrendBasket

Ekpe Udoh ve Jan Vesely ikilisi Fenerbahçe için çok özeldi. Onların çift yönlü yüksek yüzdeli verimi ve takımdaki lider rolleri zaferleri getirmişti. Ancak o süreçte Pero Antic gibi ayakları çok yavaş olsa da dış şut tehdidine sahip, modern tarza yakın uzunun da bulunduğunu unutmamakta fayda var. Makedon uzun; her iki oyuncuyu da yedekleyebilen, Zeljko Obradovic’in asansör setlerini yaratabilen veya yaratılan, savunmada fena katkı vermeyen ve kısa sürelerde iyi bir sayı katkısı veren isimdi. Williams, Antic’e göre çok daha atlet ve onun verdiklerini hemen hemen verebilir. Tabii ki oyun zekası ve lider karakteri Antic seviyesinde değil ancak saha içi göz önüne alınırsa Williams gayet iyi bir tercih. Joffrey Lauvergne’in sağlık durumu ve Ahmet Düverioğlu’nun kendisini ne kadar geliştirdiği yeni sezonda belli olacak ama Williams dokuz sezonluk NBA ve geçtiğimiz sezonki Bayern Münih performanslarıyla Fenerbahçe’de ilk beşin daimi üyesi olabilir.

  • 1078/2226 ile iki sayılık atışlarda %48.4’lük bir ortalama yakaladı. Serbest atışlara baktığımızda ise 900/1267 ile %71.0’lık bir ortalama görüyoruz.

Yüzde olarak düşük ama kullandığı sayıya göre gayet iyi bir oran. Temastan ne kadar kaçınırsa kaçınsın Avrupa’daki sert pick and roll savunması Williams gibi bir uzunu bolca serbest atış çizgisine getirecek. Şut menzilinin çizgi gerisinde olmasının yanı sıra orta mesafede de etkin durumda olması Zeljko Obradovic’in bol paslı ve doğru kararlı felsefesi için ideal.

  • Doğru şut kullanımında %52.6, PER’de 13.4, oynadığı takımların şut kullanımında %18.4 ortalamalarına ulaştı.
  • Oynadığı takımların toplam asistinin %5.4’ünü, ribaundlarının %17.0’ını aldı.

Williams, NBA’deki harmonik şut çılgınlığı arasında fena doğru şut yüzde ortalaması yakalamadı.  Skorer özelliği dışında pek katkı veremedi ama NBA’e büyük beklentilerle gelen ve ani düşüş yaşayan bir oyuncunun toparlanması çok zor olsa gerek.

Çaylak yılındaki spot up, izolasyon, off screen, transition, p&r, p&p, cut ve put back oyunlarından ortalama %27 ile verim alıyordu. Bu sayı 2016/2017 itibariyla %35.6’ya kadar yükselmişti daha sonra ise %31.3’e düşmüş ve en son %28.9’da kalmıştı.

Birkaç sezon önce NBA Draft 2013’ün bir numaralı seçimi Anthony Bennett Fenerbahçe’ye gelmişti. Tabii onun kariyerinin bambaşka bir hikâyesi var. Derrick Williams ise en azından rotasyon rolü alabilen ve istikrar yakaladığı zaman durdurulması güç bir oyuncu. Arizona’daki yıllarına dönmesi çok zor ancak oradaki oyununun %60’ı bile Fenerbahçe taraftarlarını heyecanlandırmaya yetebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler