Tekirdağ’da düzenlenen Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası’nda gözüme çarpan oyuncuları bu yazı dizisinde yazacağım. İlk öncelikle turnuvada gruplarından çıkarak ilk 8’de yer alan takımlardan ön plana çıkan oyunculardan bahsetmek istedim.
Turnuvada bir yaş büyük olan, “kontenjan” olarak oynayan oyunculardan bahsederek oyuncular hakkında tuttuğum notlara ve görüşlerime başlayalım..
Metehan Akyel, 1996, Bandırma Kırmızı, Power Forvet/Pivot, 2.08m
TB3L’den TB2L’ye yükselen Bandırma Kırmızı takımının da önemli oyuncularından birisi olan Metehan Akyel, kontenjan olarak Bandırma’nın şampiyonluğunda önemli rol oynadı. Özellikle de final maçında takımının farkı açtığı bölümde iyi iş yapan Metehan, güçlü fiziği ve sertlikten kaçmayan oyun yapısıyla dikkat çekti. Çabuk ayaklara sahip olmasının avantajıyla her iki uzun pozisyonunu da oynayabilen Metehan için önümüzdeki sezon TB2L’de oynamak iyi bir tecrübe olacaktır. Basketbola geç başladığı için henüz hala tecrübeye ihtiyacı olan Metehan’ın ben adım adım Banvit seviyesine hazır olabileceğini düşünüyorum. Serbest atış başta olmak üzere şut konusunda çalışması ve geliştirmesi gerekiyor.
Mehmet Alemdaroğlu, 1996, Darüşşafaka Doğuş, Pivot, 2.06m
Yaşadığı uzun sakatlık problemlerinin ardından tekrar parkelere geri dönen ve bu sezon Darüşşafaka Doğuş takımında kontenjan olarak oynayan Mehmet Alemdaroğlu’nu her şeyden önce sağlıklı görmek tekrar güzeldi. Özellikle de grup aşamasında çok iyi maçlar çıkaran Mehmet, Daçka’nın ikinciliğinde en büyük faktörlerden birisiydi. Her ne kadar yarı final ve finalde biraz beklentilerin altında performans sergilese de, sert oyunu ve ribaundçu kimliğiyle önümüzdeki yıllarda liglerde uzun pozisyonunda önemli katkı yapabileceğini gösterdi. Önümüzdeki sezonu oynayabileceği bir takımda sağlıklı geçirmesi dileğiyle..
Mertcan Solkol, 1996, Pınar Karşıyaka, Guard, 1.93m
Bu sezon Karşıyaka’nın EBBL takımında daha çok forma giyen Mertcan, genç takımda da kontenjan olarak oynadı. Müthiş atletizminin yanında guard pozisyonu için iyi bir fiziğe sahip ve bu turnuvada skorer olarak daha çok gözümüze çarpsa da, bence savunmada da efor koyduğu zaman büyük potansiyele sahip bir oyuncu. Turnuvadaki performansından sonra U19 milli takımının aday kadrosuna da eklenen Mertcan, sakatlığından dolayı kadrodan çıkarılmış. Bence onun için önümüzdeki sezon belirleyici olacaktır. Oynayabileceği bir TB2L takımında (İzmir’de Socar, Gediz ve Gelişim gibi 3 tane iyi TB2L takımı var) onu izlemek daha iyi olur.
Ayberk Olmaz, 1996, TED Ankara Kolejliler, Power Forvet, 2.08m
Geçtiğimiz yaz Fenerbahçe Ülker’den TED Kolejliler’e 3 sene için kiralanan Ayberk, TBL’de ilk sezonunda pek forma şansı bulamadı (toplam . Daha çok Genç Takım’da kontenjan olarak oynayan Ayberk’in açışından ‘maç tecrübesi’ kazanması için çok iyi ve faydalı bir sezon geçirdiği açıkçası söylenemez. Türkiye Şampiyonası’nda da maalesef Ayberk oyunundan daha çok o malum hadiseyle gündeme geldi. Açıkçası ben o maçta değildim ve olanı çıplak gözle görmedim. Elbette yapmaması gereken bir hareket ve davranış. Ancak daha profesyonel olarak Ayberk bir sezon geçirmeden internet sitelerinde ve sosyal medyada, “Ayberk Olmaz değil, bal gibi olur” diyenlerin de bunda bir payı vardır diye düşünüyorum. Ayberk kötü bir çocuk değil, hani Amerikalıların dediği ‘bad blood’ hiç değil. Umarım bu yaptığı davranıştan gereken dersleri çıkartır ve seneye onu oynarken Ankara’da görebiliriz…
Şimdi de isterseniz 1997 jenerasyonundan gözüme çarpan oyunculardan bahsedelim…
Rıdvan Öncel, 1997, Bandırma Kırmızı, SG, 1.95m
Rıdvan benim Erzurum’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’ndan beri takip ettiğim bir oyuncu. Belki hiçbir zaman ‘star’ olamayacak fakat her zaman çok iyi bir rol oyuncusu olabileceğini savunduğum bir potansiyel. Düzgün bir karaktere ve davranışa sahip, sahada işini yapıyor ve konuşmuyor. Final maçındaki performansı ve turnuva boyunca da istikrarlı performansıyla MVP ödülünü sonuna kadar hak etti. Belki de jenerasyonunun Türkiye’de açık alanda durdurulması en zor oyuncusu olan Rıdvan, bu müthiş çabukluğunun yanına daha istikrarlı (daha önceye göre iyi gelişme var) eklediği takdirde, komple bir hücum oyuncusu olacaktır. Önümüzdeki sezon TB2L’de oynamak onun için iyi bir başlangıç adımı…
Berkan Durmaz, 1997, TOFAŞ, F, 2.05m
Turnuvanın en çok yönlü oyuncularından birisi olan Berkan, Erzurum’daki Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası’ndan bugüne kadar gelişimini takip ettiğim bir oyuncu ve her yıl üstüne koyarak gitmeye devam ediyor. Fiziksel açıdan müthiş bir uzunluğa sahip Berkan, turnuvada neredeyse her pozisyonda oynadı. A Takım seviyesinde her ne kadar 5 numara pozisyonuna kayamayacak olsa da, rahatlıkla güçlendikçe 1’den 4’e kadar oynayabilecek becerilere sahip. Şu anda oyunda sıralayacağım her şeyi yapma becerisine sahip: skor üretebiliyor, şut atabiliyor, ribaund alabiliyor -her iki alanda-, topu yere vurabiliyor, takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayabiliyor -yani asist yapabiliyor-, savunmada pas kanallarına girip uzun kollarıyla top çalabiliyor, çemberi savunup blok yapabiliyor… Gibi uzuyor. Ama en büyük soru işareti bundan sonra şu olacaktır: Bu saydığımız bütün her şeyi yapabiliyor ama ne kadar iyi ve A Takım seviyesine geçişi nasıl olacak? Şutunda özellikle de “catch-and-shoot” olarak büyük bir gelişme var. Ancak orta mesafe şutunu geliştirmesi gerekiyor ve driblin üzeri şutlarında henüz o dengeyi ve istikrarı bulamamış. Karakter olarak da çoğu kişiden saha içi ve dışı tam not alan Berkan’ı bence iyi bir gelecek bekliyor…
Erkan Yılmaz, 1997, Bandırma Kırmızı, SG/SF, 1.95m
İlk olarak TB3L’de sezonun erken bölümlerinde izlediğim Erkan da bu sezon boyunca sürekli üstüne koyarak gitti ve şu ana kadar da Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası’nda çok iyi bir iş çıkarıyor. 2 numara pozisyonu için oldukça iyi bir fiziğe sahip olan Erkan, gerektiğinde 3 numara da oynayabilecek fiziksel özelliklere sahip. Uzun kolları (kulaç uzunluğu 2,08m!!!) ona özellikle savunmada top çalma ve blok yapmada çok yardımcı oluyor ve bence savunmada büyük bir potansiyel. İşin hücum kısmında ise çabuk ayakları ve atletizmiyle fark yaratmayı başaran Erkan, sayılarını genellikle penetre üzerinden buluyor. Muhtemelen şutu üzerinde çalışması gereken en önemli konu. Şut tehdidi var fakat iyi bir şutör değil ve istikrarlı değil. Genellikle şut kullanmayıp, fake üzeri penetre etmesi çoğunlukla bence onu tahmin edilmesi kolay bir oyuncu yapıyor. Elbette bu seviyede onun fiziği, atletizmi ve çabukluğuyla eşleşecek oyuncu bu turnuvada karşısına çıkmadı fakat A Takım seviyesinde mutlaka çıkacaktır. Her iki alanda da çok iyi bir ribaundçu (yine uzun kolları ve atletizminin büyük etkisi var).
Egehan Arna, 1997, Fenerbahçe Ülker, Guard/Forvet, 2.00m
Turnuvanın en çok yönlü oyuncularından bir diğeri de şüphesiz Egehan’dı. Fiziksel olarak uzun ve ince bir vücuda sahip Egehan, oyunun her iki alanında önemli bir potansiyele sahip. Güçlendikçe ben savunmada da uzun kollarının yardımıyla potansiyelini eforuyla gösterebileceğini düşünüyorum. Turnuvada elit bir skorer olduğunu kanıtladığını düşünüyorum. Birçok yönde skor üretebiliyor ve bunun yanında turnuvada 6.6 ribaund ve 4.3 asist ortalamalarına sahipti. Açıkçası ödül konusu konuşulurken de turnuvada çoğu kişiyle şunu düşündük: Egehan’a en iyi guard (takımında maçın çoğu kısmını oyun kurucu olarak oynuyor) oyu atan da vardır, en iyi forvette. Gerçekten pozisyon anlamında turnuvada hem şu an, hem de ileride 1’den 3’e kadar her pozisyonu oynayabileceğinin sinyalini verdi. Avrupa basketbolunda moda artık “swingman” dediğimiz oyuncularda ve Egehan da kendini geliştirmeye devam ederse bu pozisyonda önemli oyunculardan birisi olabilir.
Yazının üçüncü bölümünde 1998 jenerasyonundan gözüme çarpan oyuncuları yazacağım ve bu yazıda unuttuğumu düşündüğünüz birkaç 1997 jenerasyonu oyuncusunu da elbette orada yazacağım. 🙂
Mehmet Alemdaroğlu, Egehan Arna, Ömer Faruk Yurtseven gibi gençler TB2L’ de süre bulabilecekleri bir takımda oynasalar, gelişimleri için çok iyi olacaktır. Gerek Fener’ in, gerekse Daçka’ ın kadrosunda süre bulmaları zor gibi.
Mertcan içinde TB2L olsa iyi olur demişsiniz ama Egemen’ le beraber Karşıyaka’ nın kadrosunda süre bulabilir mi acaba? Zaten çok büyük bütçeli bir kadrosu olmayacak Karşıyaka’ ın?
Açıkçası şu anda lig finaline yükselen ve büyük ihtimalle Euroleague’de wildcard alacak Karşıyaka’da pek oynayabileceğini düşünmüyorum Ali bey.