2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası formatı: “Amerika’dan kaçamamak”

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupasının formatı açıklandığında biraz garipsediğimi söylemek zorundayım. İki kez dörtlü grup oynayıp beş maç içinde 32 olan takım sayısını sekize düşüren sistemin oldukça yıpratıcı olduğunu görmek zor değil.

Kafamızdaki soru şu oldu:

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası formatı neden böyle oldu?

Öncelikle FIBA‘nın bu formata kafa yorduğunu düşündüğümü söyleyerek başlayayım. Her şeyden önce hatalarından ders çıkarmış olmaları sevindirici. Tabii elemelerdeki takvim rezaleti sonrası son Avrupa şampiyonu Slovenya’nın grubu sonuncu bitirerek Çin’de olamaması FIBA’nın hanesine eksi olarak yazılacak.

FIBA hatalarından ders aldı derken neyi kastettiğimi de anlatayım. 2014 FIBA Basketbol Dünya Kupasında 24 takımdan sekiz takıma düşmek için her takım altışar maç oynamak durumundaydı. Şimdi yukarıda da belirttiğim gibi 32 takımdan sekiz takıma her takım beş maç oynadıktan sonra düşmüş olacağız. Bunun nedeni ise basit, 2014 FIBA Basketbol Dünya Kupasında Avustralya-Angola maçında, grubun son maçı, oluşan “tatsız sürpriz”. 2014’te Avustralya ileriki turlarda Amerika Birleşik Devletleri’yle karşılaşmamak uğruna Angola karşısında “taktiksel bir mağlubiyet” alarak basketbolun ve sporun ruhuna gölge düşürmüştü. İşin kötüsü 2014 Dünya Kupası için hazırladığımız özel dergide grubun incelemesini yaparken Avustralya’nın Angola karşısında böylesi bir “taktiksel mağlubiyet” alabileceğini öngörmüştük.

2019 FIBA Dünya Kupası Formatı
fiba.basketball

Yarı finallere kadar diğer taraftan rakip  yok!

FIBA “Amerika’dan kaçmak” formatını yok etmek için turnuvayı yarı finallere kadar ikiye bölmeyi ve bu takımları birbiriyle karşılaştırmamayı tercih etti. Bu şu anlama geliyor: A-B-C ve D grupları iki takımı yarı finale gönderirken E-F-G ve H grupları da aralarından iki takımı finale yolcu edecek. İlk dört gruptaki takımların hiçbirisi yarı finale kadar diğer dört gruptaki hiçbir takımla oynayamayacak. Yani Amerika Birleşik Devletleri’nden kaçış yok! Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nin yer aldığı E-F-G-H gruplarından birisindeyseniz eleme karşılaşmalarında Birleşik Devletler’den kaçmak için maçlarınızı KAZANMAK zorundasınız. Yani kaybederek onlardan kaçma şansınız yok.

İlk dört grupta yer alan iddialı ekiplerden  Sırbistan, İspanya, Arjantin ve İtalya finale kadar Amerika Birleşik Devletleri’yle karşılaşmayacakken, aslında kötü kura çeken 12 Dev Adam çeyrek final yolundaki iki yerden birini rezerve etmiş Amerika Birleşik Devletleri’nin yanındaki diğer takım olmak için Yunanistan da dahil olmak üzere önemli takımlarla eşleşecek.

Çeyrek finalden itibaren gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar karşılıklı olarak birbiriyle eşleşiyor, bu karşılaşmaları kazanan takımlar ise bu kez diğer dört gruptan gelen takımlarla yarı final oynuyor. Çeyrek finalde kaybeden ekipler ise 2020 Tokyo Olimpiyatları vizesi alabilmek için 5-8 maçları oynamaya devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler