2018 LeBron Yazı – Decision Volume III | TB ÖZEL

Free agency demişken…

Lale Devri sona erdi…

NBA’de geleneksel olarak Temmuz aylarına (offseason’a) girerken 30 takımın yaklaşık 20 tanesi cap’in üzerinde ve yaklaşık beş altı tanesi biraz altında olup, geriye kalan sadece üç beş takımın cap’inde boşa çıkan yıldızlara maksimum kontrat önerebilecek miktarda boşluk bulunurdu. 2016 yazında cap’te meydana gelen istisnaî artış, takımların neredeyse tamamının hatrı sayılır miktarda cap boşluğuna sahip olmasını sağladı. Takımlar sanki 2018, 2019 hiç gelmeyecekmiş gibi boştaki oyunculara paraları çılgınca saçtılar. Yetmedi 2017’ye geldiğimizde yine cömert kontratlar verilmeye devam edildi.

Ama şimdi 2018 yazına girerken son iki sezonda hak etmeyen oyunculara verilen devasa kontratlar, bu sezon daha çok hak eden oyunculara verilmesi gereken yeni kontratların önünde “tamamen duygusal” bir engel yaratmakta. Çoğu takımın cap’in üzerinde olması NBA’de son iki sezondur az görülen ama normalde çok kullanılmasına alışkın olduğumuz transfer çözümlerinin yeniden ağırlık kazanmasına yol açacak: Mid-Level Exception (MLE – 8,6 M$), Taxpayer Mid-Level Exception (Mini MLE – 5,3 M$), Bi-Annual Exception (BAE – 3,4 M$), sign&trade (imzala ve takas et) ve geleneksel takaslar. Özellikle serbest piyasada normalde 10-15 milyon civarında alabileceğini düşündüğünüz pek çok yıldız olmayan ama iyi oyuncunun 8,6 milyon dolarlık Midlevel exception’ı alabilirse şükredeceğini düşünüyorum. Geçen sezon içinde, kariyerinin en iyi sezonlarından birini geçirirken Clippers ile görüşüp, kontratını uzatan Lou Williams’ın senelik 8 milyon dolara razı olması, bu yaz konuşulacak rakamlar hakkında bir fikir verecektir sanırım.

Lüks vergisi gerçeği ve tehdidi güçlü kadroya sahip takımların hamlelerini doğrudan etkileyecektir. Bu yaz alıcıların azınlıkta, satıcıların ise çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Cap boşluğuna sahip az sayıdaki takımın bazıları hemen başarı hedefleyen yıldız oyuncu alma hevesindeki takımlar değiller. Ama bu cap boşluklarını sıradan oyuncular için çarçur edecekleri anlamına gelmiyor. Herkes cap boşluğunun çok değerli olduğunun farkında. Önceki yıllarda özellikle Philadelphia ve Brooklyn gibi kötü bir kontratı pick veya genç oyuncu karşılığında hemen alacağına garanti gözüyle bakılan birkaç takım olurdu. Bu yaz belki Atlanta, Chicago gibi takımlar bu yola girebilirler ancak bu da onların ilk tercihleri değil, B veya C seçenekleri olacaktır. Yine de özellikle lüks vergisini ödemek durumundaki takımların verimsiz ve pahalı kontratlara sahip oyuncuları elden çıkarmak için salary caplerinde boşluk olan takımların kapılarını fazlasıyla çalacaklarını bekleyebiliriz.

III

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler