2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: Washington Wizards

Washington Wizards

john-wall-nene-bealNerede kalmıştık?

Wizards geçen sezon Doğuyu beşinci sırada bitirirken hemen ardından playofflarda eşleştikleri Bulls’u saha dezavantajına rağmen eleyerek playofflarda ikinci turu gördü. Bu durum aslında Wizards’ın kâğıt üzerindeki fena görünmeyen kadrosuna ve bununla beraber Doğu Konferansının gerek kâğıt üzerindeki gerekse parkedeki felâket durumuna bakınca büyük bir olay gibi görünmeyebilir. Ancak işin aslı 1988’den beridir –yani bir diğer deyişle çeyrek asırdır-Eddie Jordan yönetiminde Gilbert Arenas’lı kadronun o da sürekli ilk turlarda elendiği dört sezonluk bir seri hariç Washington takımı sadece bir kez playoff yapabilmiş. Arenas’lı dört sezonu da katarsanız, 25 sezonda sadece beş kez playoffa kalmış, son beş sezondur bırakın %50’yi %35’i bile görememiş bir takımdan bahsediyoruz burada ve sezon sonunda gelinen nokta (daha iyisi olabileceği de tartışılabilir belki ama) taraftarları da, yönetimi de, teknik ekibi de yeterince mutlu etti.

Wall BealÜstelik taze All-Star John Wall – ve inanıyorum ki geleceğin müstakbel ve sürekli All-starlarından Bradley Beal ikilisi ile önümüzdeki beş-on seneyi götürebilecek çok iyi bir arka alana da sahipler..

Yaz öncesi beklentiler?

Wizards’ın beklentilerini büyük oranda karşılayan iyi bir beşi ancak özellikle playofflarda yeterince katkı veremeyen bir benchi vardı. Yazın öncelikler sözleşmeleri sona eren Gortat ve Ariza’yı takımda tutup mümkünse uygun fiyata diğer bench takviyelerini yapabilmekti. Takımın ilk tur için draft hakkı yoktu (Gortat takası) ve ikinci tur seçimini de draft gecesi Lakers’a takas ettiler zaten.

Offseason hamleleri

WittmanYazın yapılan hamlelerin birincisi koç Randy Wittman ile üç senelik sözleşme uzatmak oldu. Aslında kendisi çok beğendiğim ve kadrodan yeterince verim alabildiğini ve doğru oyunu oynattığını düşündüğüm bir koç değil ancak oyuncularla arası iyi veee …. kendisini övecek başka iyi bişey daha aradım mamafih bulamadım. Wittman’la ilgili ilginç bir istatistik, kendisi lig tarihinde 300’den fazla maç yönetmiş koçlar içinde .367 ile (191 G – 329 M) en kötü galbiyet yüzdesine sahipmiş. Neyse geçelim..

Oyuncu transferinde, kadroda tutulması birinci öncelik olan Marcin Gortat ile yazın başında konu hiç uzatılmadan 5 yıl 60 milyonluk bir sözleşme imzalandı. Gortat’nın bugün senede 12 milyonu hak etmediğini söyleyemeyiz. Ancak kontratının son yılında 35 yaşında olacak oyuncunun o zaman azımsanamayacak miktarda kontratı ile capte büyük bir sıkıntı olabilme riski de yüksek. Yine de Gortat’nın başka takıma gidip yerinin doldurulamaması ihtimaline karşılık, alınması doğru ve gerekli bir riskti.

PierceBuna karşın geçen sezon 3&D tarzı oyunu ile takımın savunmada belkemiği olan ve hücumda yarattığı dış şut tehdidi ile hem takım arkadaşlarını rahatlatmak hem de skora ekstra katkıda bulunmak anlamında kritik bir rol üstlenen Trevor Ariza’nın takımdan ayrılıp Houston’a gitmesi kötü bir sürpriz oldu. Yine de Wizards yönetimi aynı gün içerisinde taraftarlarına bu kez iyi bir sürpriz yaşatarak Paul Pierce ile iki yıllığına anlaştı.

Ariza’nın gidişi daha sonra varılan uzlaşma ile sign&trade’e çevrildi. Oradan gelen takas istisnası ile Wizards diğer takımların ellerinden çıkarmaya gönüllü olduğu iki uzun Kris Humphries ve Dejuan Blair’i alarak transfer sezonunu beklenenin ve imkânların ötesinde yeterince iyi tamamlamış oldu genel toplamda. Üstelik geçen sezonun -sakatlık sorunlarının da büyük etkisiyle- pek katkı veremeyen üçüncü sıra seçimi Otto Porter’ın şu an sağlıklı ve lige çok daha hazır olduğunu da ekleyelim.

Bu sezondan beklentiler

Oyuncular her ne kadar hedefi NBA finali olarak belirledilerse de bu sezon için Bulls ve Cavs’i birden geçmek çok uzak bir hedef olacaktır. Wizards için daha gerçekçi hedefler gruptaki öncelikli rakipleri Miami Heat ve Charlotte Hornets’ı geçmek, Doğu’da ilk dörde kalmak ve playofflarda ikinci tura kalabilmektir.

Bunun için Wizards’ın elinde yeterli bir kadro var, ihtiyaçları olan öncelikli şey sağlık. Ancak ne yazıkki özellikle Nene’nin son yıllarda sezon içinde düzenli bir şekilde 20-30 civarında maç kaçırdığını, Beal’in sezona sakat girip sezonun yaklaşık ilk bir ayını kaçıracağını ve geçen sezonun iyi katkı veren yedeklerinden Martell Webster’in sırt rahatsızlığının kariyerini tehdit eder boyutta olduğunu belirtmeliyiz. Bu konuda sezona oldukça karamsar bir karneyle giriyor takım.

Düzeltilmesi gereken diğer bir konuda kendi evlerinde oynadıkları maçlardaki anlamsız bir şekilde kötü olan galibiyet yüzdesi. Şöyle ifade edelim, Wizards geçen sezon deplasmanda oynadığı maçlarda normal sezonda 22-19, playofflarda 5-1’lik dereceler elde etti. Wizards gibi bir takım için fevkalade görünen bu deplasman derecesinin yanına kendi evlerindeki 22-19 normal sezon ve 1-4 playoff olan galibiyet mağlubiyet sayılarını koyunca, deplasmanda kazanılan ekstra galibiyetlerin fazla bir anlamı kalmıyor.

Bazıları bu dalgalı dereceleri Wizards’ın gençliğine ve (maç kapatmadaki) tecrübesizliğine yorabilir, gerçekten de takımla ilgili bu konuda yapılan pek çok yorum okudum. Oysa işin aslı, John Wall ve Bradley Beal’in yarattığı genç takım illüzyonuna karşın -ki bu iki oyuncu da sırasıyla beşinci ve üçüncü sezonlarına giriyorlar- takımdaki yaşlı ve deneyimli oyuncu sayısı gençlerden daha fazla. İdeal ilk beşin diğer isimleri Gortat 30, Nene 32, Pierce 37 yaşlarındalar. Benchte de  başta Andre Miller olmak üzere yeterince kurt oyuncu var o anlamda..

WallYine, takımın yıldızı John Wall’un hızlı ve yüksek tempolu oyuna daha çok yatkın olmasına karşın takımın uzunları yarı saha oyununda daha başarılı olacak türden. Koç Wittman’ın ise ne tempoyu Wall’a uydurmak ne de Wall’u yarısaha hücumuna adapte etmek konusunda yol kat edemediğini düşünüyorum. Daha güçlü daha etkili yönleri yeterince zorlanmayan sanki John Wall ve Andre Miller gibi isimlerin insafında akışına bırakılmış bir hücum kısırlığı var takımın.

Örnek vermek gerekirse, takım Gortat ve Nene’li bitirici pota altının etkisiyle geçen sezon çemberin dibinden yapılan atışlarda ligin en iyi dördüncü yüzdesine veya keskin olmaktan ziyade formda şutörlerle üçlük atışlarda yine ligin en iyi dördüncü yüzdesine sahip. Ancak çembere yakın atış kullanma ve üçlük kullanma oranlarında ligin 18. – 19. sıralarındalar. Playoffa kalan takımlar arasında kıyaslanınca en kötülerden biri.

Marcin+Gortat+NeneBuna karşı şutların çoğunu kolaylarına geldiği için rakip savunmaların en rahat bıraktığı uzak ikilik cemşatlarla deniyorlar ki bu daha verimsiz bir hücum yapısı anlamına geliyor. Üstelik hücumda bu şekilde rahata kaçınca kolay sayı getirebilecek faulleri almak da zorlaşıyor. Wizards geçen sezon faul denemelerinde ligin yirmibeşinci takımıydı.

Biraz da bardağın dolu tarafına bakarsak Wizards savunma verimliliğinde oldukça iyi istatistiklere sahipti. Koç Wittman’ın hakkını en azından bu konuda vermek lâzım, 4-28’lik felâket bir dereceyle başladıkları 2012-13 sezonunda bile iyi savunma yapıyordu takım.

Bu sezon Ariza’nın gidip Pierce’ın gelmesi takımın hücumuna olumlu katkı sağlayabilir. Hatta Pierce’ın zaman zaman dört numaraya kayması ile hüzumda çok daha tehlikeli beşleri de sahada görebiliriz. Ancak öte yandan Ariza’nın yokluğunda takım savunmasının hem bireysel hem de kompak takım savunmasında önemli bir sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum.

Wizards jrs. OttoSon bir notu da genç oyuncularda Otto Porter Jr. adına eklemek istiyorum. Geçen sezonun üçüncü sıra seçimi olan oyuncu Ariza’nın yokluğunda kendini göstermek için büyük bir şansa sahip olacak ve bunu çok iyi kullanacağını düşünüyorum. Savunma yönünde elbette Ariza kadar katkı veremeyecek ancak iyi bir skorer ve çok yönlü oyunuyla oldukça faydalı olacaktır. Hatta zamanla Porter’ı ilk beşe yerleştirip Pierce’ı yedeğe alarak daha az süre ile oynatıp enerjisini optimum düzeyde harcamak hem benchin skor lideri hem de clutch dakikalarda joker rolünde kullanmak hasebiyle stratejik yönden daha iyi bile olabilir.

NBA: Washington Wizards-Media Day

Sezon sonu tahmini

Yukarıdaki kısmı çok uzattım, toparlarsam Wizards’ın sezonu 50+ galibiyet alarak Doğu’da üçüncü sırada bitireceğini düşünüyorum. Tabi bu düşüncemin sakatlıklar hariç olduğunu eklemeleyim. Playofflar için tahminim ise ilk turu rahat geçip ikinci turda eşleşecekleri Cavs veya Bulls’a biraz sıkıntı yaratsalar da orada sezonu noktalayacakları yönünde.

Volkan BAHÇECİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler