2015 – 2016 NBA Sezonu: 30 Takım 30 Kehanet

Bu sezon, takım değerlendirmeleri yazma konusunda geç kalınca maalesef (işler-güçler), bari geçen sezon yazdığım sezon öncesi kehanetlerin tekrarını yapayım istedim. (Hoş sezon başladı ama ilk maçları göz önünde bulundurmadan yapıyorum bunu)

Geçen sezonki kehanetlerin bazılarında ciddi çuvallamalar olsa bile (Atlanta gibi), başarılı olma oranının nispeten yüksek olduğunu düşünüyorum. Nitekim, (bunu ölçmek için elle tutulur bir metodum yok, gözleme dayalı diyelim) yabancı internet sitelerinde okuduğum ve -cesaret konusunda- daha kolaya kaçmış görünen pek çok sezon öncesi tahminlerin bile gerçekleşme oranının yarı yarıya olduğunu görmekteyim yıllardır.

Bu sezon ki kehanetleri sıralarken, önceki sezon yaptıklarıma bol bol atıf ve açıklama getireceğimi belirterek aynı sıralama ile başlıyorum.

1. Geçen sezon çoğu yorumcu Warriors’ın Batı’da son sıralardan playoff yapacağını düşünürken ben çok iyi durumda olduklarını öngörerek ilk üçte bitireceklerini söylemiştim.

Bu sezon ise oyunculardan gitmek istiyorum: forvetler Harrison Barnes ve Draymond Green ikilisi sayı ve reboundda geçen sezonki toplam istatistiklerinin (ikisinin toplamı: 21, 8 sayı, 13,7 reb) altında kalacaklar.

2. Clippers yine Batı finaline çıkamayacak.

3. Phoenix (geçen sezon 48 galibiyetin altında kalacak demiştim) bu sezonda da gerilemeye devam edecek, önceki sezon aldıkları 39 galibiyetin de altında kalacak.

4. Kings’i basketbol tanrıları nasıl biliyorsa öyle yapsın 😀

Kehanetim, Rajon Rondo’nun en az iki triple double yapacağı yönünde.

5. Lakers’ın tüm oyuncuları içinde Sayı + Rebound + Asist toplam istatistiklerinde en yüksek değere ulaşacak oyuncu Julius Randle olacak.

6. Spurs için de geçen sezon tutan kehanetimi aynen devam ettiriyorum: %70’in altında kalıp, yine şampiyon olamayacaklar. (LaMarcus Aldridge, David West vs. biliyorum merak etmeyin)

7. Houston –özellikle de Harden, ama haksızlık etmeyelim oyuncuların çoğu çok iyi sezon geçirdiler– geçen sezon beklentilerimden çok daha iyi durumdaydı.

Bu sezonu da üst sıralarda bitirseler bile Batı finalini göremeyecek bir diğer takım da onlar.

8. Pelicans için geçen sezonki Playoff tahminim –Thunder da sakatlıklarla boğuşunca– tutmuştu. –Gerçi Pelicans da çok çekti sakatlıklardan haklarını yemeyelim-. Anthony Davis de MVP olamasa da yakın bir performans göstermişti. Geçen sezon çok başka sezonlarda MVP olacak türden çok performans vardı.

Bu sezonki kehanetim Eric Gordon hakkında. Sayı ortalaması en az 18 olacak (Geçen sezon 13,4)

9. Memphis geçen sezon ligin en az sayı yiyen ikinci takımıydı ve Batı’yı da dördüncü bitirip, ilk turu geçince üç kehanetim de tutmuş oldu.

Bu sezon ise kehanetim Mike Conley için. Bu sezon Gasol ve Randolph’u geride bırakarak takımının en çok sayı üreten oyuncusu olacak.

10. Dallas için çok iddialı toplam sayı kehanetim de tutmuştu, maç başına 105 sayı ile lig üçüncüsü olmuşlardı bu kategoride.

Bu sezonki kehanetim ise, en çok üçlük isabeti kaydeden ilk üç takımdan biri olacakları şeklinde. (Geçen sezon bu kategoride yedinci olmuşlar)

11. Oklahoma da Reggie Jackson için olan kehanetim hem sakatlıklar sebebiyle daha çok ilk beş başlayınca, hem takım içi sorunlar yaşayınca hem de sonradan Pistons’a takas olunca tutmamış oldu.

Bu sezon Thunder için kehanetim, eğer ve eğer, sağlıklı bir sezon geçirirlerse (ilk beş oyuncularının en az 70-75 maç oynamaları anlamında) 60 galibiyetten fazla alıp Batı’yı ilk ikide bitireceklerdir.

12. Blazers için geçen sezon kehanetim tutmuştu, bu sezon ise yepyeni bir hikaye var karşımızda.

Ed Davis ve Meyers Leonard ikilisi toplamda, sayı ve rebound değerlerinde kariyer ortalamalarının yüzde elli fazlasını yapacaklardır. (Davis 7,2 sayı – 6,3 reb; Leonard 4,9 sayı – 3,8 reb; İkisi için Toplam Hedef: 18 sayı – 15 reb)

13. Anthony Bennett en rezil tahminlerimden biri olmuştu.

Minnesota için bu kez büyük oynuyorum: geçen sezonki 16 galibiyet sayısını ikiye katlayacaklar: +32 galibiyet

14. Denver’ın beklentimi gerçekleştirerek çok takas yaptı geçen sezon (Mozgov, McGee, Afflalo vs., offseason’da Lawson). Bu sezon ise Danilo Gallinari’ye oynamak istiyorum. Geçen sezonki sayı ortalamasını (12,4) en az beş sayı arttıracak.

15. Utah’ta Enes tahminim çok başarılı sayılmasa da, oyuncu Thunder’a gittikten sonra tutmuş oldu. Geçen sezon All-Star sonrası müthiş savunmaları (ligin en az sayı yiyen takımı oldular) ve dereceleri (aynı süreçte 19-10’luk dereceleri var) bu sezon için beklentileri çok yükseltti. Ben ise onların bu sezon bu beklentileri karşılayamayacaklarını düşünüyorum. Kehanetim Playoff’a kalamayacakları yönünde.

16. Indiana o kadar dağınık ve dengesizdi ki, Celtics’in bile playoff yapabildiği Doğuda onlar başaramadılar ve benim iddialı tahminimi boşa çıkardılar.

Bu sezon ise ne beklesem bilemiyorum. Geçen sezonun tam tersini savunacam bu kez: Playoff yapamayacaklar.. (Aslında Doğu hâlâ o kadar kötü ki, sekizden giderler de hani..)

17. Bulls bu kez uzunlardan birini takas edecek, Taj Gibson veya Joakim Noah.

Bir kehanet daha, Doug McDermott için: o da yeni koçla kendini bulacaklardan, geçen sezon maç başına üç sayı ortalamasından sonra bu sezon yaklaşık 10 sayı ortalaması ile oynayacaktır.

18. Cavs beklediğim pivot takasını ve daha fazla takasları yaptı. Yalnız Tristan’ı göndermedi.

Bu sezona gelirsek, Cavs’te geçen sezon en çok sayı atan beş oyuncusundan Love’ın sayı ortalaması (16,4) artacakken, diğer dördünün (Lebron 25,3 – Irving 21,7 – JR Smith 12,1 – Mozgov 10,6) ortalamaları düşecek.

19. Detroit playoff yapacak. (at fava bekle) (ama siz yine de evi arabayı satıp basmayın, bkz: Pacers) Geçen sezon playoff yapamayacaklarını ve Monroe’nun sezon sonu gideceğini bilmişim, bu arada. Çok da Nostradamus olmayı gerektirmiyordu bunu öngörmek gerçi..

Burada Ersan’a da dikkat edelim, çok iyi bir sezon geçirecektir.

20. Çoğunluğun Doğu’nun diplerinde gösterdiği Milwaukee’nin çıkışını öngörmüştüm üstelik benim beklentilerimi bile fazlasıyla aşmışlardı. Bu sezon ise Monroe’yu almış ve genç bir takım olarak bir yıl daha gelişmiş olmalarına, üstelik Jabari Parker’ın da geri dönecek olmasına rağmen biraz tökezlemelerini bekliyorum. Geçen sezonki dereceleri olan %50’nin (41 galibiyet) altında (çok az da olsa) kalacaklardır.

21. Miami’de Bosh’un sayı ortalaması beklediğime yakın bir düzeyde arttı. Bu kehaneti tuttu sayıyorum, kanaatten.

Bu sezona gelirsek, Miami’den takım olarak beklentim yüksek bu kez. Geçen sezonun (37-45) üzerine en az 10 galibiyet koyacaklarını düşünüyorum. Şutör eksikliğini bir şekilde (kadro içinden veya takasla) giderebilirlerse, bir beş galibiyet daha bile eklenebilir.

22. Orlando savunması geçen sezon beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu sezon gözümü çılgın çaylak Hırvat Mario Hezonja’ya diktim. En iyi çaylak beşine yazıyorum kendisini.

23. Hornets’tan ne beklemeli bilmiyorum. Ama Lin’den iyi bir sezon bekliyorum, hatta zamanla Lin 1, Kemba 2 şeklinde daha çok oynamaları da sürpriz olmayacak bana..

Kehanet: Jeremy Lin çoğunlukla yedek de olsa 12 sayı, 5 asistten fazlasını yapar.

24. Wizards’ta Otto Porter kendisinden beklediğim performansı ve çıkışı çok sonlara doğru göstermeye başlayınca kehanet tutmamış oldu.

Bu kez takım için kehanetim: Güneydoğu grubunu lider bitirecekler.

25. “Atlanta playoff yapamayacak” demişim. EPIC FAIL.

Bu sezonki kehanetimde yine güvensizliğim ortaya koyacam ama, geçen sezon 60 galibiyet almışlardır, bu kez 50’yi bulamayacaklar. Bunu biraz geçen sezonun sürprizi iken bu sezon karşılarından daha dirençli ve hazır rakipler bulacakları, Korver gibi bazı oyuncuları geçen sezonki kadar iyi olamayacağı ve DeMarre Carroll gittiği için söylüyorum.

26. Nets de geçen sezon beni ters köşeye yatıranlardan.

Bu sezon onlardan playoff beklemediğim kesin de kehanetim Andrea Bargnani için: 15 sayı, 5 rebound ortalamalarının üzerinde oynayacak.

27. Knicks için takas odaklı beklentilerim gerçekleşmişti.

Bu sezona bakınca geçen sezondan çok daha derli toplu bir takım görüyorum. 35 galibiyeti aşmalarını bekliyorum.

28. Celtics Rondo’yu takas etmeyecek demiştim, neredeyse TD Garden’ı bile takas edecekti Danny Ainge. (Hoş Dallas’a veya diğer takımlara şimdi sorsak Rondo’yu yine olsa alır mıydınız / ister miydiniz diye …)

Bu sezona gelirsek, geçen sezonki 40 galibiyeti ve Playoff biletini bulamayacaklarını düşünüyorum.

29. Toronto önceki sezonki 48 galibiyetin altında kalmamıştı ama sezonun ilk yarısındaki müthiş formunu son aylara taşıyamamıştı.

Bu sezonda da benzer bir kehanetten gidiyorum: Carroll, Joseph eklemelerine ve Lowry’nin müthiş formuna karşın geçen sezonki derecesinin (49-33) altında kalacak.

30. Sixers için kehanetim MCW ve Wroten üzerinden gerçekleşse de Noel’de tutmadı. Yalnız burada oyuncunun çok az top kullanması da etken oldu. Ben kehanetimi tuttu sayacam 😛

Bu sezon da ne desem bilmem ki… Jahlil Okafor en parlak geleceğe sahip olmayabilir ama çaylak sınıfının en skorer oyuncusu olacak diyelim bu sezon için.

Herkese keyifli ve sağlıklı bir NBA sezonu dilerim..

Volkan BAHÇECİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler