Türkiye’nin şut makinesi
Günümüzde basketbolun en temel performans kriterleri arasında yer alan şut kabiliyetini geliştirmek üzere tasarlanan ve özellikle ABD’de büyük rağbet gören şut makinesi, yerli bir girişimci tarafından Passist Pro markası ve ‘Türkiye’nin Şut Makinesi’ parolasıyla geliştirilerek iç pazara ve Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya bölgelerinde satışa sunuldu.
Teknik özellikleri ve yazılım altyapısıyla ABD ve Çin’de üretilen örneklere nazaran çok daha güçlü bir duruşa sahip Passist Pro, 15 farklı nokta ve üç farklı mesafe aralığına belirlenen sürat ve sıklıkta pas dağıtabiliyor, hareketli sporcuyu takip sensörleri sayesinde takip edip bulunduğu konuma top fırlatabiliyor ve dijital yazılım altyapısı ile şut istatistiklerini detaylı şekilde tutup raporlayabiliyor.
Elektrik bağlantısı ya da aküyle çalışma seçeneklerinin yanı sıra mobil uygulama desteğine de sahip şut makinesi, yerli üretimin sağladığı fiyat avantajının yanı sıra bu cihazdan tedarik eden alıcılarının en temel problemi olan servis ve yedek parça desteği de sağlamasıyla, tüm basketbol çevreleri için büyük bir fırsat ve avantaj arz ediyor.
Genç girişimci Oğuzhan Molu ve ekibi tarafından geliştirilen Passist Pro, ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş üç farklı tipte üretiliyor. Saatte 1400 şut atma imkanı tanıyan şut makinesini milli basketbolcular ve Süper Lig düzeyindeki kulüpler ile test edip ilk siparişleri almaya başlayan girişim, yatırım ve hibe desteğiyle büyüyerek bu alanda dünya çapında bir marka olmayı hedefliyor.
‘Lüks değil, ihtiyaç haline geldi’
Firmanın kurucusu ve CEO’su Oğuzhan Molu, gördükleri ilgi ve takdirden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
”Basketbolun günümüzde geldiği noktada şut çok kıymetli bir rekabet unsuru haline geldi. 10 15 yıl önce bir uzunun orta mesafeden şut atabilmesi büyük bir fark olarak görülürken bugün, Stephen Curry’nin NBA’de gerçekleştirdiği devrimin etkisiyle pivotlar dahil hemen her pozisyonda oynayan oyuncularda bakılan ilk özelliklerden biri şut tehdidi konumunda.
All-Star’daki üçlük yarışmasını bir pivot olan Karl-Anthony Towns’ın kazandığı, Kristaps Porzingis, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, Joel Embiid gibi boyları 2.10 – 2.22 aralığında seyreden oyuncular bile bugün üç sayı tehdidine sahip olduğu bir devirde yaşıyoruz.
NBA’in şut profilini resmeden görselleştirilmiş istatistik şemaları da şutların neredeyse tamamının boyalı alan ya da üç sayı çizgisinin gerisinden atıldığını gösteriyor. Şut kabiliyetinin geldiği bu nokta beşeri olarak şut koçlarının önünü açarken, ekipman olarak da şut makinelerini bir lüks değil, ihtiyaç haline getirdi.”
‘Tüm engelleri kaldırdık’
Bu durumun bu teknolojiye yönelik talebi artırdığına vurgu yapan Molu açıklamalarına şöyle devam etti:
”Ülkemizde ve yakın coğrafyada var olan bu yoğun talebin önündeki en önemli engel, ürünlerin ABD veya Çin’den tedarik sürecindeki fiyat, gümrük ve nakliye gibi faktörlerle birlikte garanti, servis, bakım, yedek parça, satış sonrası destek gibi süreçlerdi.
Yerli imkanlarla ürettiğimiz Passist Pro’da bu engelleri ortadan kaldırarak tüm kulüplerimiz, sporcularımız, sporcu yetiştirme merkezlerimiz için bu ürünü erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirdik. Artık Türkiye’deki herkesin bu ürünü, yurtdışındaki muadillerine göre daha uygun fiyatla alıp rahatlıkla kullanabilir.”
PassistPro.com adresinin yanı sıra Instagram sayfasında da teşhir edilip tanıtılan ürün, talep ve ihtiyaçlara göre dizayn edilip, alıcının isteklerine bağlı olarak farklı renk ve logo seçenekleriyle de kişiselleştirilebiliyor.