U18 Avrupa Şampiyonası | Değerlendirme

İzmir’de düzenlenen U18 Avrupa Şampiyonası, 18 Yaş Altı Erkek Milli Takımımızın ikinci olmasıyla sona erdi.

U18 Avrupa Şampiyonası finalinde milli takımımızı 68 – 61 mağlup eden İspanya turnuvayı şampiyon olarak tamamladı. Bu yazıda U18 Milli Takımımızın performansını değerlendireceğim ve yazının son kısmında turnuvanın potansiyelli oyuncularından bahsedeceğim. Keyifli okumalar!

Milli Takımımızın Turnuva Özeti

U18 Milli Takımımız turnuvaya Polonya’yı farklı mağlup ederek başlangıç yaptı. Gruptaki ikinci maçımızda finalde karşı karşıya geldiğimiz İspanya’ya kötü başladığımız mücadelede mağlup olduk. Ancak grubun son maçında Almanya’ya karşı zorlansak da kazanmayı bildik.

Grubu ikinci sırada tamamlamamızın ardından Son 16 etabında Büyük Britanya ile eşleştik. Büyük Britanya’yı rahat mağlup etmemizin ardından Litvanya’ya karşı son anlarda maçı kazandık ve yarı finale yükseldik. Yarı finalde ise rakibimiz favori Fransa’yı son saniyede mağlup eden Slovenya oldu.

Slovenya’ya karşı 20 sayı geriye düştüğümüz mücadeleyi harika bir geri dönüşle 19 sayı farkla kazanarak finale yükseldik. Finalde rakibimiz tıpkı 2019’daki final gibi İspanya oldu. Gruplarda mağlup olduğumuz İspanya’ya karşı tekrar mağlup olmaktan kaçamadık ve turnuvayı ikinci sırada tamamladık.

U18 Milli Takım Oyuncularımızın Değerlendirmesi

Uzunlarımız

U18 Milli Takımımızı öncelikle takım olarak değerlendirecek olursak mücadeleyi hiç bırakmayan, skor ne olursa olsun savaşan bir ekip izledik. Formanın hakkını sonuna kadar verdiler.

Oyuncularımıza bakacak olursak en etkili ismimiz TOFAŞ formasıyla zaman zaman Basketbol Süper Ligi’nde de şans bulan Berke Büyüktuncel oldu. Turnuvanın en iyi 5’ine seçilen Berke, uzun vadede Avrupa’nın önemli oyuncularından biri olabilecek potansiyelde.

Hücumda potaya gidebilen, orta mesafe ve dış şutu bulunan, pas kanalı sağlayabilen bir isim. Defansta ise kimin karşısında kalırsa kalsın mücadeleyi bırakmıyor, birden fazla pozisyonu savunabiliyor. Aynı zamanda uzun kollarıyla top çalma kısmında da etkili.

Pota altımızda Samet Yiğitoğlu, benim beklentimden daha düşük bir performans gösterdi. 2.16’lık uzundan pota altında daha büyük bir dominasyon bekliyordum ancak eksiklerini gördüğümüz bir turnuva oldu. Samet, basketbola geç başladı ve uzunların da normalden daha geç geliştiğini düşünecek olursak önünde uzun bir yol var diyebilirim.

Pota altında bitiricilik konusunda sıkıntı yaşıyor, ayrıca turnuva boyunca topu potaya çok uzakta almasının dezavantajını yaşadık. Topu potaya daha yakın alsaydı kaçırdığı bazı pozisyonları tamamlayacağını düşünüyorum.

Bir başka uzunumuz Efe Demirel ise turnuvada çok süre almadı ama aldığı dakikalarda potansiyelli bir uzun olduğunu gösterdi. Pota altında blok tehditi oluşturan mobil bir uzun diyebiliriz. Daha fazla süre alınca dikkatleri üzerine çekebilir, yaş grubuna göre bir yaş küçük olduğu için gelecek sezon tekrar U18’de görebiliriz.

Forvetlerimiz

Forvetlerimize gelecek olursak Kerem Kuthan Konan, önemli bir isim olacağını gösterdi. Yüzdeli üç sayı isabetiyle oynayan Kerem, bana göre turnuvada daha fazla süre alması gereken bir isimdi. Çok yönlü bir oyuncu, sahada çoğu şeyi yapabiliyor. Beşiktaş formasıyla son dönemlerde Basketbol Süper Ligi’nde de forma giymeye başlayan Kerem, A Milli Takımımızın 4 numaradaki eksikliğini Berke Büyüktuncel ile beraber kapatabilecek potansiyelde.

Karahan Efeoğlu da özellikle Slovenya maçını iyi geçirerek finale yükselmemizde önemli rol oynadı. Ribaundları kovalıyor ve zaman zaman iyi bir dış şut katkısı verebiliyor. İspanya’da forma giyen Yiğit Hamza Mestoğlu ise beklentilerin altında kaldığı bir performans sergiledi, özellikle üçlüklerde hiç ritim tutturamadı.

Oyun Kurucularımız

Gelecek sezon Darüşşafaka forması giyecek Eray Büyükcangaz da önemli potansiyellerimizden birisi. Uzun ve fizikli bir top yönlendirici olan Eray, Selçuk Ernak ile beraber oyununu ileriye taşıyabilir. Guard rotasyonumuz ise uzun bir süre sonra umut vericiydi.

Gaziantep formasıyla bu sezon BGL’de şampiyon olan Emir Arda Sivas turnuvanın en çok top çalan ismiydi. Litvanya maçının son kısmında harika oynayarak galibiyeti getirdi. Defansta harika bir gayreti olan, top çalma sezgileri üst düzeyde olan ve mücadeleyi asla bırakmayan bir isim. Hücumda ise daha istikrarlı şut atmasına ihtiyacımız var.

Galatasaray forması giyen Ege Tan Yıldızoğlu ise maç içinde ritmini bulamadığı zaman kaybolan bir isim, bir maç iyi bir maç kötü oynanabiliyor. Sezon içerisinde hem sayı hem asist hem ribaundlarda etkili olan Ege, bu turnuvada Almanya maçı haricinde çok yönlü bir oyun sergileyemedi.

Özgür Cengiz de turnuvaya iyi bir başlangıç yapamadı ancak zaman zaman iyi performanslar sergiledi. Şutunu zamanla geliştirebilecek bir oyuncu. Emir ve Özgür’ün 2005 doğumlu olduğunu unutmayalım.

Buğra Çal ve Eren Deniz’i ise turnuvada pek izleyemedik. Buğra oyuna girdiği dakikalar hırslı oyunuyla iyi işler yaptı. Eren ise oyuna girdiği dakikaları pek iyi değerlendiremedi. Genel olarak üst seviyede forma giyebilecek birçok potansiyelimiz olan bir jenerasyon.

Umarım gelişimlerine devam ederek ileride A Milli Takımımızın formasını giyerler ve ülkemizi en iyi yerde teslim ederler. Hepsinin emeğine, yüreğine sağlık. Ayrıca milli takımımız turnuvayı ikinci sırada tamamlayarak U19 Dünya Kupası’nda yer almaya hak kazandı. Umarım oyuncularımız oraya daha da iyi bir şekilde gider.

Turnuvanın Potansiyelli Oyuncuları

Turnuvanın şampiyonu İspanya oldu. Bana göre genel olarak NBA potansiyeli olan pek fazla isim izlemedik. NBA’e gidebilecek isimlerden ilk aklıma gelen isim Izan Almansa Perez. Motiejus Krivas (Litvanya), Noam Yaacov (İsrail), Paulius Murauskas (Litvanya), Zacharie Perrin (Fransa), Ilija Milijasevic (Sırbistan), Jan Zemljic (Slovenya), Rafael Villar (İspanya) bana göre turnuvada ileride iyi işler yapacak diğer başlıca isimler.

İzmir’de harika bir atmosfer karşısında izlemesi keyifli bir turnuva oynandı. Umarım gelecek yıllarda da ülkemizde altyapı turnuvaları düzenlenmeye devam eder.

U18 Avrupa Şampiyonası Final Sıralaması

1. İspanya
2. Türkiye
3. Sırbistan
4. Slovenya
5. Fransa
6. İtalya
7. Litvanya
8. İsrail
9. Polonya
10. Çekya
11. Almanya
12. Yunanistan
13. Hırvatistan
14. Kuzey Makedonya
15. Büyük Britanya
16. Karadağ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler