TB ÖZEL | Serdar Işıldar: ”Destek alacağız ama şubeyi birilerine emanet edecek değiliz”

Alt yaş gruplarından gelen ve üst yapıda başarılı olamayan Türk oyuncuların durumunu Pınar Karşıyaka’nın antrenör tercihi ile biraz harmanladık. Nasıl mı? Buyurun dinleyelim: ”Çocuğu olan, çocuk psikolojisini bilen hocalar bulursak getirmeye çalışacağız. Tabii ki kulübümüzün ekonomik yapısı da önemli ama biz elimizdeki kaynağı bu yönde aktarmaya çalışacağız. Türkiye’ye gelmek isteyen bu tarzdaki üç dört hocayla dün temasa geçtik. Alt yapımızı da bu bağlamda hem yurt içi hem de yurt dışından desteklemek istiyoruz. Alt yapıda oyuncu daha yıldız ya da genç takım görmeden basketbola küsüyor. Evet alt yapılarda amacımız sporculara basketbolu öğretmektir ama bir yanda da bu oyunu sevdirmeyi başarabilmeliyiz. Bunun bir spor olduğunu, herkesin bu işten para kazanamayacağını ama yine de bu sporla uğraşmaya devam etmesi gerektiğini anlatabilmeliyiz. Alt yapılarda çok çalışkan hocalarımız var ancak yine de orada da çocuk psikolojisinden daha iyi anlayan, bir anne veya baba olan hocaların yaklaşımı daha farklı olacaktır. Biz bu konuda adımlar atmak istiyoruz, çalışmalara da başladık. Bizim alt yapımızda spor okullarını da dahil edince 600-700 civarı sporcu var ve buradan elde edebileceğimiz kazanımlara çok önem veriyoruz.”

Serdar Işıldar’ın alt yapı ile ilgili en önemli projelerinden biri de yeni bir lig… Federasyonun hayata geçirmeye çalışacağı projeden biraz farklı, söz fikir sahibinde: ”Bu sene 1999 doğumlu oyuncular alt yapıyı bitirdi. Şimdi biz bu çocuklardan A Takım’a oyuncu versek oynatabilir miyiz? Oynatamayız. En az iki üç sene daha o seviyede kullanamayız bu oyuncuları. İşte bu geçiş aşaması için bir lig düşünülmesi lazım. Federasyon genç ligi kurma düşüncesinde… Bu tek başına yeterli olmayabilir mesela bu sene 2000 doğumlular genç seviyesi olacak. Peki 99, 98, 97 ya da 96 doğumlular ne olacak? Bu çocukların basketbol oynayabilecekleri yer sayısı çok az. Pilot takımlar kurulmalı ve bu pilot takımlar ümitler ligi gibi yeni kurulacak liglerde pişirilmesi lazım. Belli bir yere kadar bu çocukları getiriyoruz ve sonra bu çocuklara beş altı Amerikalı oyuncunun olduğu yerde çok fazla oynayamıyorlar. Ayrıca yeterince çalıştıklarını da düşünmüyorum. Şimdiki çocuklar cin gibi… 15 yaşındayken 20 yaşındaki ağabeylerinin durumunu görüyor, onlara bakıyor ve onların bir şey olmadığını görüyor. Bizim rol modeller yaratabilmemiz için bu oyuncularımızın oynayabileceği bir lig kurmak zorundayız. Geçiş döneminden A Takım seviyesine oyuncu dağıtabilecek yapıyı oluşturabilirsek o zaman 12 yaşındaki çocuk da önce ben buraya gideceğim, buradan da A Takım düzeyine geçebilirim düşüncesine sahip olabilir.”

Kulüplerin alt yapıdan gelen ve potansiyel vaat eden oyuncuya yaklaşımları hep tartışma konusu olmuştur. Serdar Işıldar bu noktada bir öz eleştiri getirmeyi ihmal etmiyor: ”Kulüpler de çocuk küçük yaştan kaçmasın diye A Takım kadrosuna dahil ediyor, bençte havlu sallıyor sürekli. Genç Takım’dan A Takım’a aldığımız oyuncuları bu sene çift lisansla TB2L’de oynattık. Aynı konsantrasyonu alt ligdeki maçta göremiyoruz. A Takım oyuncusu oldum düşüncesiyle aynı motivasyonu o ligde sergileyemiyor. O yaşta kafa yapıları yerlerini idrak edebilecek düzeyde olmuyor. Mesela burada Romanyalı bir çocuk var, belli Adidas Eurocamp’e oynayarak gelmiş. Fizik ve yetenek olarak bizim Görkem’den hiçbir farkı yok ama oynayarak geldiği için ve artık gerçek anlamda oyuncu olmaya başladığı için fark yaratıyor. Bizim de Görkem ve Görkem gibi oyuncuların rekabet ortamı içerisinde basketbol oynayabilecekleri ligler ortaya çıkarmamız gerekiyor. Görkem’den A Takım’da hiç faydalanamadık, o da A Takım’dan faydalanamadık.”

3 of 3İleri

TB ÖZEL | Serdar Işıldar: ”Çocuk psikolojisinden anlayan hocalar bulursak getirmeye çalışacağız.”

1 Yorum

  1. Basketbolo gelirleriyle futbol subenizi ayakta tutmaya calistiginiz surece basketbolu her sene kaybedeceksiniz ! Sonunda hata gorulecek ama is,isten gecmis olacak !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler