Her sene NBA’e geleceğin yıldızlarını servis eden kolej ligi, gerek saha içi ve saha dışı kurallarıyla, gerekse turnuva yapısıyla dünyadaki diğer bütün basketbol turnuvalarından ayrılan bir organizasyon. Bu da birçok kafa karışıklığına sebep oluyor haliyle. Aslında her ne kadar dünyanın en büyük basketbol yıldızı olmaya aday birçok oyuncuya ev sahipliği yapsa da teknik olarak bir üniversite ligi burası. Dolayısıyla bazı basketbol dışı kurallar da uygulanıyor. Mesela çoğu kolejde oyuncular belirli bir not ortalamasını tutturamadığı sürece sahadaki yerini alamıyor, ne kadar yetenekli olurlarsa olsunlar. Yarım yamalak takip ettiğim yılları da hesaba katarsak yaklaşık on yıldır takip ediyorum NCAA turnuvalarını. Bildiklerimi toparlayarak yeni sezon öncesi, ilgilenenlere basit bir kılavuz hazırlamak istedim. Çünkü benim ilk ilgilendiğim senelerde bu konuda Türkçe kaynak hiç yoktu. Hala durum aynı mıdır pek emin değilim ama bu havuza bir katkım olsun istiyorum. Yazıyı maddeler halinde, kafalara takılabilecek sorulara cevap verircesine ilerleteceğim.
TB ÖZEL | Dev basketbol organizasyonu NCAA hakkında merak ettiğiniz her şey!
Türkiye’den katılmak isteyenler sizce nasıl bir yol izlemeli? Liseyi bitirip mi şansını denemeli ya da Lise 2 veya 3’ten sonra gidip mi şansını denemeli? Bir öneriniz olabilir mi?
Öncelikle şöyle bir kısıtlamayı belirteyim, oyuncuların NCAA’in akademik kısıtlarını karşılayabilmesi için belirli ders yükü(40 ECTS’ye denk geliyor sanırım) ve ortalama (2,3) tutturmaları gerekiyor. Ancak bence bu yük Lise 2 veya Lise 3’de karşılanabilse bile ben lise bittikten sonra gidilmesini daha doğru buluyorum açıkcası. Çünkü zaten bizim oyuncularımızla, Amerikalı oyuncuların fiziksel farklılıkları aynı yaş gruplarında bile sıkıntı çıkartıyor genelde. Bir de lise bitmeden giderlerse oyuncularımızın kendini göstermek konusunda büyük sıkıntılar yaşaması muhtemel geliyor bana. Ancak özellikle uzun oyuncuların mutlaka NCAA’de yer alması gerektiğine inanıyorum. Çünkü genelde Avrupa kıtası uzunları,temel uzun oyunu konusunda çok daha bilgili yetişiyorlar. Ancak asıl sıkıntıları fiziksel oluyor. Şuanda ümit vaat eden genç oyuncularımıza bakarsak da bunu görmek mümkün aslında. Orada gösterecekleri fiziksel gelişimle beraber hem NBA şanslarının yükseleceğini,olmazsa bile Avrupa’da çok daha değerli uzunlar haline geleceklerini düşünüyorum.
Doğuş Özkan
Türk oyuncu varmı 68 takım arasında, varsa kimler?
Hala konferans finalleri devam ettiği için 68 takım henüz belirlenmedi Haluk bey.
Elinize emeginize sağlık çok bilgilendirici olmuş çok teşekkürler en azından artık ncaa denildiğinde aklimiza birseyler gelecek bu tarz yazilarinizi başka konular hakkinda da merakla bekliyorum
Ahmet bey yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu
68 takım bu yıl hangi gün açıklanacak ??
Önümüzdeki pazar (15 mart), Seçim Komitesi toplanıp 68 takımı belirleyecek
Güzel yazı olmuş teşekkürler, bilgim olmadığı için soruyorum; NCAA de kaç yaşında oyuncular oynuyor,koleje giriş yaşı kaç ve kaç yaşında mezun oluyorlar? NBA takımları koleji bitirmemiş oyuncuyu alabiliyormu? (yani örnek verirsem 17 yaşında koleje giren biri 21 yaşında mezun oluyor ve ancak o yaştamı NBA e dahil olabiliyor?)
Öncelikle çok teşekkür ederim. Aslında yazıda da bahsettiğim gibi tüm ışıltısına rağmen bahsettiğimiz bir üniversite ligi. Dolayısıyla yaş alt sınırı üniversite kabuluyle aynı. Yani liseyi bitirmiş olmak (türkiyedeki sisteme uyarlandığında her zaman 4 senelik eğitime denk gelmiyor,kredi denkliğiyle ilgili değişiklikler olabiliyor tabi) gerekiyor. Üst sınır ise teknik olarak yok ancak en önemli şart,oyuncuların daha önce hiçbir kulüpten oynadıkları maç karşılığı para almamış olmaları gerekiyor. Yani profesyonel hayata adım atmış bir oyuncu NCAA’de forma giyemiyor. Hatta Enes Kanter’in oynayamama sebebi de buydu. NBA’e dahil olmak için ise yanlış hatırlamıyorsa 2003’ten beri süren standart şu şekilde, oyuncular kolejde en az 1 yıl okumak zorundalar. 1 sene kolej eğitimi almadan,ya da profesyonel olarak 1 sene bir takımda görev almadan NBA’e giriş yapamıyor oyuncular.
NCAA JUCO lardan bahsedermisiniz. Sanki JUCO lar türk oyuncular için daha iyi bir başlangıç gibi görünüyor. Bu okullardan burs almanın kurallları nelerdir. JUCO da div 1 ve 2 var mı ? Bunlardaki çocukların gelecekteki şansları nelerdir. Ayrıca NAIA da hiç şanş var mı. NAIA dan da bahseder msiniz.
teşekkürler
Soru için teşekkür ederim aklıma gelmemişti onlar, hatırlatmanız çok iyi oldu. JUCO ve NAIA’nın ile bilgileri ekleyerek yazıyı güncelledim. Şans konusuna gelecek olursak, NCAA’de forma giyen oyunculara göre çok daha zorlu bir yol bekliyor buralardaki oyuncuları. Elbette aşmaları mümkün ve bu turnuvalarda eşikler daha düşük olduğu için öne çıkmak daha kolay ancak çok fazla gözlerden uzakta olmanın dezavantajı bu avantajı götürüyor bence.
kolej scoutları türkiyedeki altyapıdan oyuncu alabiliyorlarmıbilginiz varsa
prep school lardan bahsedermisiniz. en iyi prep school lar hangileridir. ücretleri nelerdir. Prep school koçları hangi oyuncuları tercih ediyor. Sinan Güler’in NAIA dan mezun olduğunu, Doğuş Balbay’ın brewster (en pahalı prep shool) dan geçtiğini, ve halen hangi türk oyuncuların bu okullarda gelecek beklediğini de yazarsanır iyi olur sanırım. bir bu okullara nasıl ulaşılabileceğinden bahis edersenir iyi olur. ayrıca birde military college den de bahsedermisiniz..
Prep schoollaarı yazıya ekledim.En iyisi diye birşeyden söz etmek zor aslında, son zamanlarda büyük kolejlerin endorsmanındaki hazırlık okulları özellikle öne çıkıyor.Ancak buralar hep yan yollar. Dediğim gibi bu okullar ancak akademik şartların sağlanamaması gibi durumlarda tercih edilen yerler. Dolayısıyla NCAA’den kabul alabilmek her zaman en iyisi. Çünkü bu tarz yerlerden sıyrılıp profesyonel olmak oldukça zor aslında. Military collegelardan NCAA’de mücadele edenlerin normal kolejlerden farkı yok. Ancak kabul anında oyuncuların karşılaması gereken şartlar çok daha farklılaşabiliyor. Örneğin burada okuyan oyuncuların minimum 1 sene askerlik görevini yapması gerekiyor. Junior Millary Collegelardan oluşan başka bir tür okul daha var ancak bunlar pro basketbol bağlantısından çok, oyuncuların eğlencelik olarak basketbol oynadığı turnuvalar. Dolayısıyla profesyonel olmak isteyen oyuncular için pek uygun adresler değiller.
Yazınız çok bilgilendirici elinize sağlık mükemmel olmuş. Birde bir şey sormak istiyorum; Ncaade ki oyuncularla ilgili turkçe değerlendirmeler arıyorum ama bulamadım siz yapacakmısınız veya turkçe yapan bir yer soyleyebilirmisiniz. En azından J.Okafor, E.Mudiay, K.A.Towns gibi üst sıralardan seçilecek oyuncularla ilgili bilgi edinsek fena olmaz. Saygılarımla
Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Bahsettiğiniz tarzda bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Draft zamanına yaklaştıkça özellikle lotarya oyuncuları hakkında incelemeler hazırlama planımız var. Başka bir yerde bu tarz incelemeler var mı ben de bilmiyorum açıkcası,ben hiç denk gelmedim en azından
NCAA basketbol liginde oynamak istiyorum herhangi bir üniversiteye gidebilmem icin nereye basvurmam neler yapmam gerekir ayrıntı bir şekilde anlatırsanız sevinirim..
Üniversiteye müracat yapmanız gerekiyor. Üniversitenin kabul şartlarını ve mali kriterlerini karşılarsanız kaydınızı yaptırırsınız. Üniversiteden kabul alırsanız ve üniversite sizi takımda oynayacak seviyede görürse takıma dahil edecektir zaten. Ama öncelik akademik kabul.
ben ncaa 1.2.3 veya juco da antrenör olmak istiyorum bunun için nasıl bir yol izlemeliyim cevap verirseniz sevinirim
bir cevap verin lütfen
Buralarda antrenörlük yapmanın başka bir yerde antrenörlük yapmaktan kağıt üzerinde bir farklı yok. Eğer sizi önerebilecek bir bağlantınız yoksa normal iş başvurusu yapar gibi istediğiniz okulun spor departmanına başvuru yapmanız gerekmektedir. Zaten okulların büyük bir kısmının resmi sayfalarının spor departmanı bölümünde, bununla ilgili iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Ben de NCAA Ya Gitmek istiyorum lise 1 öğrencsiyim boum 1.72 ama daha 1.80-1.85 rahat olurum diyorlar oyun kurucuyum ülkemizdeki prof.lardan daha iyi oyun kuruyorum bu kesin ama boyum problem olur mu fiziğim iyi ve NCAA ya nasıl katılabilirim
ve burslu oynayabilir miyim ?
Boyunuzla veya yeteneğinizle ilgili yorum yapmam zor. Ancak öncelikle okulların akademik kısıtlarını karşılamanız gerekiyor. Orası temel olarak bir üniversite olduğu için orada okumak isteyen herhangi birisi gibi gitmek istediğiniz okulun websitesinden gerekli kayıt koşullarını öğrenip orada belirtilen tarihler arasında belirtilen belgelerle beraber başvurmanız gerekiyor. Burs için ise okulun sizin takım için değerli olduğuna inanması gerekiyor. Bunun için büyük ihtimalle sizi bir antremana alacaklardır ya da en azından elinizde görüntüleriniz varsa onları görmek isteyecektir. Eğer takıma girebileceğinize karar verirlerse size oyuncu bursu verirler. O iş tamamen okul koçunun kararına bağlı.
NCAA ye katılan ve ya basketbol takımı olan üniversiteler hangileri bir kaç tane yazarsanız sevinirim bu arada burslu okumak için buradaki gibi iyi bir puan alarak mı veriliyor ?
ve ben bunlarla nasıl iletişime geçicem ingilizcem baya iyidir allaha şükür ama bunların iletişim için gmail hesabı falan yok napıcam ?
Bi kaç tane üniversite buldum ben bunların sınavlarına online girebilir miyim ?
Division I’de yer alan okullara şu url’den ulaşabilirsiniz.
http://espn.go.com/mens-college-basketball/teams
Ancak nasıl iletişime geçeceğiniz ve sınav sistemleri okuldan okula değişir, onu araştırıp öğrenmeniz gerekiyor.
Çok teşekkür ederim allah razı olsun
iyi günler NCAA’e Türkiye’den gitmek isteyen biri nasıl bir yol izlemeli sizce ve ects.(european credit transfer system)i biraz daha anlatırsanız çok iyi olur.en erken kaç yaşında gidilebilinir.ve yukarıdaki yorumlarda akademik şartlara önem verildiğini gördüm.bunun için Türkiye’de nasıl bir ortalama vs. tutturulmalı (en az).Sağolun 🙂
çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık, bilmediğim araştırdığım pek çok eksik bilgiyi sayenizde tamamlamış oldum. Okafor üzerinden sorarsak, Philadelphia 76ers’a gitti duke’te bir sene oynayıp, her oyuncu kafasına göre ben okumuyom vazgeçtim diyebiliyor mu? yoksa burs anlaşmaları değişiklik gösteriyor mu? buna da yanıt verebilirseniz çok sevinirim.
Bir şey sorucaktım ben 17 yaşındayım ve amerikada oynamak istiyorum ama lise 3 teyim ve ingilizcem üst seviyede değil ben amerikaya kolejlerinde basketbol oynamak istiyorum bunun için hem ingilizcemi geliştirmek hemde basketbol adına büyük adım atmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim
Merhaba berrak benimde seninle hayalim ayni acaba sen ne yaptin simdi ncaa da oynuyormusun cevap verirsen cok sevinirim
En büyük hayalim lütfen bana yardımcı olun bu konuda ingilizceyi öğrenmeye çalışıyorum sadece kelime haznem var 🙁 oynadığım takımda yabancımızın dediğini anlayabiliyorum
Sayısal öğrencisiyim okul başarım yüksek özellikle sayısal alanda ama ingilizcede sıkıntı çekiyorum amerikada düzeliceğine inanıyorum basketbol anlamında da ilerliyeceğimi düşünüyorum
Juco ya gittiğim zama benim her ihtiyacomı kariılıyorlar mı yani kalıcak yer okul bursu ve cep harçlığı
Lütfen beni aydınlatın bu programdaok güzel kafa da soru işareti kalmadı son sorumu yanıtladıktan sonra
sizce Türkiyeden ingilizce seviyesi yeterli olmadıgı ıcın ncaa ye gıdemeyen oyuncu juco yu mu tercıh etsın yoksa prep yanı hazırlık okulunu mu
Merhaba ben liseyi Türkiye’de okuyacağım ama acaba nasıl seçilebilirim ? Yani bi sorum daha olacak . Oynayacağımız kolejde okumamız gerekiyor mu ? hızlı cevap gelirse sevinirim
NBA Takımlarının alt yapısı varmı burada bir basketbolcu çok küçük yaşlardan itibaren nasıl yetişiyor.tesekürrrr ederim.
nba nin altyapisi, amerikada ncaa diyebiliriz
Pota boylari hakkinda bilgi edinebilir miyim ?