“33 yaşındayım, (rebuildingi) bekleme lüksüm yok. Kazanmak istiyorum, şimdi kazanmak istiyorum”
Marc Gasol, 21 Aralık 2017.
Memphis sezona zor bir fikstüre karşın 5-1’lik derece ile başladıktan sonra (iki Houston, Warriors, Pelicans ve Mavs galibiyetleri) iki ay bile geçmeden işlerin bu noktaya geleceğini kimse tahmin edemezdi. Sezona iyi bir başlangıç yapan ve bir playoff takımı olacağının izlenimini veren Grizzlies Conley’nin sakatlığından sonra tepetaklak dibe doğru yuvarlandı. Gelen uzun mağlubiyet serisi oyuncular ile Koç Fizdale arasındaki sorunların (yeni değilmiş) fark edilmesinde etken oldu. Yönetim faturayı koça kesti. Marc Gasol Fizdale’in gönderilmesinin sorumlusuymuş gibi bir imaj oluştu. Öyle midir bilmiyorum, sorun da bu değil zaten. Sorun şu ki, Fizdale gittikten sonra da sorunlar düzelmedi ve takım tam anlamıyla düze çıkmış sayılmaz. Conley yakın zamanda dönerse bile -ki %100 hazır olmadan riske edileceğini sanmam- bu sezon şimdiden kayıp bir sezon olarak kabul edildi.
Takımın yönetim kısmında ise sportif başarı(sızlığın) dışında çok daha farklı bir gündem var: Memphis’in iki küçük ortağı aralarındaki anlaşma gereği büyük ortağa bir teklif yapıp franchise için bir fiyat teklif edecekler. Büyük ortak Robert Pera gelen teklifteki değer üzerinde ya kendi payını satacak ya da ortaklarının payını almak zorunda kalacak.
Patron olarak kimin devam edeceği belli olmayan bir organizasyon, geçici bir koç, takas isteyen bir yıldız ve kafası oldukça karışık bir GM: Chris Wallace. Wallace’ın önünde kabaca üç seçenek bulunuyor.
1) Mevcut yapıyı korumak, Gasol-Conley ve diğerleri ile seneye yeniden playofflara kalmaya çalışmak.
2) Gasol’ü takas edip Conley etrafında hızlıca yeniden toparlanmak. Gelecek sezon yeniden playofflara kalmaya çalışmak.
3) Gasol’ü gönderirken kısa sürede toparlanacak şekilde değil, silbaştan olacak şekilde daha uzun süreli değerler almak. Bir nevi reset tuşuna basmak. Böyle bir seçenek devamında (gelecek sezon) Mike Conley’nin de gitmesi anlamına gelebilir.
Benim görüşüm Wallace’ın birinci seçenek ile ikinci seçenek arasında kalacağı ve Gasol’ün gerçekten ne istediğinin (gitmek mi, kalmak mı) takımın sıradaki hamlelerinin yönünü belirleyeceği şeklinde.
Her durumda Grizzlies bu sezonun geriye kalanında, harika bir sezon geçiren ancak Bird hakları bulunmadığı için yazın ayrılması yüksek bir ihtimal olan Tyreke Evans ile yollarını ayıracaktır. Evans için birinci turdan bir draft hakkı arayacaklardır. Ayrıca Evans dışında Wright ve Ennis’in biten kontratları ile kontratları devam etse de çok uzun ve pahalı olmayan JaMychal Green ile Ben McLemore’un da takaslarda kullanılması sürpriz olmayacaktır.
Takas önerisi (Kısmen internetten):
Memphis => Jonas Valanciunas + Norman Powell + Delon Wright + 2020 Birinci tur draft hakkı
Toronto => Marc Gasol
Bu iki takımı bu yazı serisinde ikinci kez birbirlerine yakıştırıyorum. Bu takas senaryosunu internette bir forumda okudum, tek farkla Delon Wright’ı ben ekledim. Bu senaryoda Memphis Marc Gasol’ü gönderirken komple reset tuşuna basmak istemiyorsa Gasol’ün kaybını üç genç ve iyi oyuncu ile dengelemeye çalışır. Valanciunas yeni oyunda rolü azalan buna karşın kontratı yüksek bir pivot olsa da hâlâ verimli olabilir. Norman Powell yeni takımında düzenli oynayarak daha büyük bir rol ile potansiyelinden beklenen çıkışı yakalayabilir. Wright ise Conley’nin ardında iyi bir yedek olacaktır. Birinci tur draft hakkı çok iyi bir sıradan olmasa da 33 yaşındaki Gasol için yeterli bir karşılık almış olacağını düşünüyorum.
Toronto ise takasta rotasyonda değerlendirdiği üç oyuncuyu ve draft hakkını verse de açık ara en iyi oyuncuyu alıyor. Cavs’in bocalamaları ve Celtics’in bu sezon için yeterince hazır olmadığı düşünülünce böyle bir takas fırsatı çıkarsa kaçırmak istemeyeceklerdir. Tek soru işareti, bu şekilde bir takas onları lüks vergisi sınıfına sokuyor, ancak final şanslarını zorlamak için göze alabilirler diye düşünüyorum.
(Ayrıca bu yazı serisinde bakınız: Toronto, Washinton ve Cleveland sayfaları)