Los Angeles Lakers: İhtiyarlar heyeti mi akil ekip mi?

Lakers’ın sorunları

Not: Yazı 5 Kasım 2021 tarihinde kaleme alınmıştır.


NBA sezonunun heyecanını beraber yaşayacağımız gerek övgülerde gerek sert eleştirilerde bulunacağımız bölümümüzde ilk takımımız Los Angeles Lakers oldu.

Her hafta NBA ile ilgili bir konu veya bir takımı mercek altına alacağımız yazılarımıza kağıt üstünde oldukça iddialı olup bunu sahaya yansıtmakta sorun yaşayan Los Angeles Lakers ile başlamak doğru olacaktır.

Los Angeles Lakers’ın sahadaki şut probleminden oluşan hücumdaki Boğaz Köprüsü trafiğinden başlayıp savunmadaki bal yapmayan arılardan devam edip soyunma odasındaki Baba film serisindeki büyük egoların birbirine karşı pozisyon almalarıyla oluşabilecek parçalanmadan bahsedeceğimiz bölüme hoş geldiniz.

Los Angeles Lakers
skysports.com

Lakers, 10 yıl aradan sonra gelen 2020 Bubble ortamında gelen Anthony Davis-LeBron James merkezli şampiyonluklarından sonra geçtiğimiz sezon playoff ilk turunda Phoenix Suns’a elenerek kendileri adına büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlardı.

LeBron James‘in yaşını göz önüne aldığımızda herhangi bir sezonu riske etmeye tahammülü kalmadığını çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Bu sebeple olacaktır ki Los Angeles ekibi bu sezon yaz döneminde oldukça agresif olup takımının çehresini değiştirdi.

Los Angeles Lakers’ın Kavimler Göçü tadında geçen yaz transfer dönemi

Gerek Davis’in oyunda gerekli agresifliği yakalayamaması gerekse LeBron’un artık yaşından dolayı takımı tek başına şampiyonluğa götüremeyeceğinden takıma bir başka süper yıldız eklemesi daha yapmak istediler. Pazardaki alabilecekleri en makul isim de Houston Rockets döneminde playoff’larda başarısız bir performans gösterip Washington Wizards’a aceleci bir şekilde takaslanan daha sonrasında ise yıllar sonra yeni takımını playoff’a taşıyan Russell Westbrook oldu.

Russell Westbrook için parçalara baktığımızda ana rotasyonun parçası üç isimden (Kuzma, Harrell ve Caldwell-Pope) vazgeçmek zorunda kaldılar. Bu takasta artılara eksilere baktığımızda Russell Westbrook için uygun ortam yaratılırsa kesinlikle yapılabilir bir takas. Ancak bu takımın hedefi normal sezon olmadığı için Caldwell-Pope gibi elinde top istemeyen 3&D dediğimiz çok önemli bir parçanın yanında ne olursa olsun kenardan gelip kimseye ihtiyaç duymayıp skor yaratabilecek Kuzma’yı ve şu an Wizards’taki performansı ile MVP sıralamasında ilk onda yer alan Yılın Altıncı Adamı ödülünü kazanmış efor makinesi Harrell’ı kaybettiler.

Bu hamle sadece bir başlangıçtı. Carmelo Anthony, DeAndre Jordan, Dwight Howard, Ariza, Wayne Ellington, Rajon Rondo gibi oldukça yaşlı oyuncuları takıma ekledikten sonra Kendrick Nunn ve Malik Monk gibi ligde bir şeyler göstermiş ancak henüz çok genç olmalarına rağmen takımların gözünden düşmüş potansiyel imzalarında da bulundular.

Los Angeles Lakers’ın spacing problemi

Günümüz NBA’inde hücum çeşitliliği ve organizasyon için en temel ihtiyaçlardan biri kesinlikle yeterli sayıda şut tehdidi ve içeri edilen penetreler için alan bulmak. Los Angeles Lakers’ın elinde ligin en iyi uzunlarından biri olan Anthony Davis var. Boyalı alan ve çevresinde gerçekten inanılmaz bir potansiyel. Bunun yanında LeBron James gibi şutunu oldukça geliştirse de maçı penetre gücüyle domine ettiğine alıştığımız bir süper yıldız var.

Bu silahların üstüne yine aynı işlevde şut sıkıntıları olduğu halde ligin en delici kısalarından biri olan Russel Westbrook eklemesini yaptılar. Basit bir örnek vermek gerekirse bir dershane yönettiğinizi düşünün elinizde üç tane çok iyi matematik hocası var. Ancak hiç Türkçe hocası yok. Hangisi sizin için daha verimli olur? Bu oyuncular hücumda birbirlerinin en iyi yaptıkları işlerin değerini düşürürken eksiklikleri olan şut tehditleri de benzer olunca kağıt üstünde göründüğü kadar verimli bir hal almıyorlar.

Bunun yanında yapılan diğer eklemelere bakalım. Anthony Davis, bu sezon sık sık pivot oynayacağını açıklamasına rağmen onun gibi bir silahı güçlü ve yıpratıcı uzunlar ile yormayı istemezsiniz. Bu yüzden iki adet pivot eklemesi geldi. Bu isimler Howard ve Jordan oldu.

Los Angeles Lakers
(Photo by Harry How/Getty Images)

İstatistiklerle Lakers

Kesinlikle çember koruma ve ribaund sorununa yardımcı olacaklardır ancak bu isimlerin de şut tehdidi yok. Westbrook-LeBron-Davis-Jordan/Howard beşlerini sıklıkla görebileceğimizi düşündüğümüzde Lakers hücumlarında boyalı alan metrobüs gibi sıkışık olacaktır.

Geçtiğimiz iki sezona baktığımızda Marc Gasol, bu takıma savunma namına hiçbir şey katmıyordu. Adeta bütün guard’lar yanından geçip gitseler de sahada kalmaya devam ediyordu çünkü hücumdaki şut tehdidiyle birlikte açtığı alanla Anthony Davis’in verimini maksimum seviyeye çıkarıyordu. Buraya şut tehdidi olan bir uzun alınsaydı çok daha iyi olabilirdi.

Los Angeles Lakers, ligin şu an en yüksek tempoyla oynayan ikinci takımı ancak üçlük denemesinde 25. sıradalar. Bu istatistik bile takımın bu problemine ışık tutmak için yeterince önemli. Bunun dışında set hücumunda oldukça zayıf kalacaklarını bildikleri için koştur koştur bir basketbol oynuyorlar. Bu durum normal sezon için iş görse de playoff zamanı ne olacak?

Bir diğer önemli istatistik ise sayılarını asist üzerinden bulma konusunda 23. sırada olmaları. LeBron James, Russell Westbrook ve Rajon Rondo üçlüsünün olduğu bir takımın kağıt üstünde farklı bir yol izlemesini beklerdik değil mi? Bu durum takımın hücum kurgusunun ne kadar problemli olduğunu bize gösterir.

Bu şut problemini aşmak için takıma savunma adına hiçbir şey katmayacak oyuncuları eklediler. Carmelo, Wayne Ellington, Malik Monk, Kendrick Nunn gibi. Bu bağlamayla birlikte yeni konumuza geçiyoruz.

Los Angeles Lakers en büyük silahı olan savunmasını kaybetti mi?

Şimdi gözlerimizi kapatıp 2020’de Lakers’ı şampiyon yapan en büyük faktörleri hatırlayalım. Benim aklıma ilk gelen ligin açık ara en iyi savunma takımı olmaları geliyor. Bütün normal sezonun yanı sıra playoff’larda rakiplerini fiziksel üstünlükleri ile öyle bir yıldırmışlardı ki adeta fiziksel olarak seride maçlar ilerledikçe takımlar pes ediyordu.

Günümüze geldiğimizde şut probleminden ortaya çıkan belki de daha büyük bir sorun oluştu. Los Angeles ekibi Westbrook, LeBron ve Davis üçlüsünü aynı anda sahada tutabilmek için yanına iki tane şutör koymak zorunda. Bu isimler Carmelo, Wayne Ellington, Malik Monk gibi isimler olacaktır. Bu oyuncuların en büyük ortak özelliği ne diye düşünecek olursak hepsi birbirinden kötü savunmacı diyebiliriz.

Los Angeles Lakers
(AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Westbrook iyi bir savunmacı potansiyeli olsa da ligde savunmaya en az odaklanan ve rotasyonlarda sürekli adamını kaçıran bir hale geldi. LeBron James artık 19. sezonunda yine kendi üstüne düşen savunma görevini yapsa da takımının savunmasının merkezi olabilecek bir durumda değil. Anthony Davis takımdaki birçok savunma görevini üstlenebilecek olsa da aynı zamanda takımdaki birincil hücum opsiyonu olması onun üstündeki sorumluluğu oldukça katlayacaktır.

Bunların sonucunda Los Angeles Lakers şut problemi nedeniyle hiçbir zaman elit bir hücum takımı olamayacak buna da zaten ihtiyaçları yok ancak bu problem yüzünden artık ligin en iyi savunma takımlarından biri de değiller. Lakers, hücum verimliliğinde 12. sırada yer alırken savunma verimliliğinde ise 17. sırada bulunuyor. Şampiyonluktan başka herhangi bir sonuç başarısızlık kabul edilecek bir takım düşünün ve ne savunmada ne hücumda ligin en iyi 10 takımı arasında değil.

Bir sürüde kaç tane kurt olur?

Los Angeles Lakers, adeta bir konsol oyunu oynar gibi piyasadaki en kariyerli, pozisyonlarına en iyi oyuncuları takım kimyası ve özelliklerine bakmadan kadrosuna kattı. Bu oyuncuların basketbol sahası içerisindeki uyumlarından bahsettikten sonra biraz daha saha dışına çıkalım.

LeBron James’in başkomutan olduğu bir orduda ona karşı bir saygı veya üstünlük sağlama durumu olmayacaktır. Ancak sorun bu ordudaki diğer hiyerarşi basamaklarında başlıyor. Anthony Davis, kendisinin takımın en etkili oyuncularından biri olduğunu bildiği için doğal lider olmak istiyor ancak onun geçtiği yollarda ayak izleri olan çok fazla kurt oyuncu var. Rajon Rondo, Carmelo Anthony, Dwight Howard gibi isimler inanılmaz kariyerlere sahip olup takımların soyunma odalarında ruhani lider olmaya alışık isimler. Geçtiğimiz günlerde NBA’nin En iyi 75 Oyuncusu listesinde Howard yerine Davis yer alınca oluşan tartışma gözlerinizin önüne gelsin.

Lakers şu an kötü başlangıçlarının nedeni olarak yeni bir takımımız gerekçesine sarılıyor. Bu takım kurgusu yeni bir takım olmalarıyla alakalı pek görünmüyor. Temeli yanlış atılan bir binanın yükselişini izliyoruz, baya para harcanmıştır, reklam yapılmıştır artık temelin kötü olduğunu bilsen de yoluna devam etmelisin psikolojisinde olan bir Lakers yönetimi mevcut.

Bu takım bu sezon oldukça kriz yaşayacağa benziyor. Westbrook, Rondo, Howard gibi sorunlu karakterler LeBron ve Carmelo gibi büyük egolarla aynı soyunma odasında. Bir de gelişimini geç tamamladığı için 1. Dünya Savaşı öncesi kendisini dünyaya ispatlamak için oldukça agresif hareket eden Almanya misali bir Anthony Davis var. Tarih tekerrür edecek mi hepimiz oturup izleyeceğiz.

Uzun lafın kısası Lakers, kağıt üstünde en iyi kadrolardan birine sahip olsa da bu kağıttakileri sahaya yansıtmakta sorun yaşayacağı, ligde beklentilerin en yüksek olduğu takım olmanın stresi üstünde olacağı, dev egolar arasında bu takımın limana yanaşacak mı diye merak edeceğimiz, üzerine bir film yazılacak bir sezon bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

#NBA Draft 2022’ye ilk bakış

Editör: Büşra Sanay NBA Draft 2022'ye ilk bakış NBA Draft 2022'ye ilk bakış Kolej basketbolunda yaklaşık iki...