Bunun en önemli sebebi, Anadolu Efes gibi üst düzey bir kulüpte bulunmasından dolayı kendi pozisyonunda çok fazla alternatifinin bulunması. Jon Diebler, Birkan Batuk, Cedi Osman, Jayson Granger gibi daha tecrübeli isimlerin, daha iyi oynama garantilerinin olmamasına rağmen, yaşları gereği daha doğru tercihleri yapabilecekleri kanısıyla tercih edilmesi Furkan’ın biraz önünü tıkadı. Madem oynatılmayacaktı neden kiralanmadı sorusunun cevabı ise sezonda çok maç oynanmasından kaynaklanan sakatlık yada ekstrem formsuzluk gibi durumlarda diğer alternatiflere yönelme eğilimi olarak görülebilir. Elde olan oyuncu zaten oynatıldığında sahada belli bir katkı verebiliyor, ondan vazgeçildiğinde yerine bir takviye yapılması gerektiğini düşünürsek çok da garipsememek gerek. Bu durumun sebebinin anlaşılabilir olmasına rağmen Anadolu Efes’in çok başarılı geçmeyen sezonunun geneli düşünüldüğünde daha fazla sahada kalması takıma o kadar da zarar vermeyecekti aslında. Bu manada Furkan, biraz tecrübe düşkünlüğünün kurbanı oldu diyebiliriz.
Furkan’ın 15 dk üstü süre aldığı maçlardaki performansının analizinde kilit bir soru var; bir oyuncu iyi oynadığı zaman mı süresi artar; süresi arttığı için mi daha iyi oynar..
bir de aşağıdaki köşe yazılarına 2 yıl önce bıraktığım yorumların değerlendirmesini yapmanın zamanı gelmiş..
http://trendbasket.net/41-50/
http://trendbasket.net/32dk-200-000-usd-ise-8dk/
iyi çalışmalar..
Şu süre olayı çok fazla kafaya takılıyor. Madem süre bu kadar önemli Bender niye 4. sıradan seçildi
Süre olayını Nba draftları için belirtmemiştim.. Nba draftlarında sonuçta drafta girme yaşı var; oyuncu draft sürecinde aldığı süreden daha fazla potansiyeli gözönünde tutularak kendine bir sıra ediniyor.. Kaldı ki Bender’in 4. sıradan draft edilmesi ona başarılı bir kariyeri garanti etmiyor. Tarih birçok draft fiyaskosunu sicilinde barındırıyor..
Evet ama furkan’dan bile az süre almasına rağmen ondan 22 sıra üstte seçilebiliyor. Yani draft’ta ilk sırada potansiyel geliyor, sonra süre. Ayrıca ben Furkan’ın 26. sıradan seçilmesinin Furkan’la değil NBA genel menajerlerinin büyük bir hatası olduğunu düşünüyorum. Onlar başını duvarlara vururlar 5 yıl içinde.
bu arada ben sana cevap olarak yazmamıştım o yorumu, yazıya itafen yazdım 🙂
Ben anlamiyorum bu milli takım aşkını. Furkanin bariz fizik eksikliği var. Bir tane aklı selim yönetici de çıkıp demiyor kardeşim sen otur bu yaz fiziğini geliştir. Ne oldu yani furkan milli takıma ne katkı yaptı yazık çocuğa böyle ahmaklik olmaz bu tecrübe kazanmak filan değil sadece özgüven öldürmek.
Bizde oyuncu yetiştirmek zor, harcamak oldukça kolay. Kazanmaya çok odaklıyız ve gençleri sahaya sürmüyoruz. ahanda bilmem kaçıncı örneği…
Furkan bence acele etti..bu yılı pas geçseydi ve fiziksel gelişimine odaklansaydı zaten seneye üst sıralardan seçilecekti…Üstelik NBA çıkışı da yüksek Efese ödemesi gereken..Tabi menejerin yanlış yönlendirmesi de olabilir..Artık olan oldu bunlardan olumlu ders çıkarıp gelişimine devam etmeli..3 yıl içinde adını Nba yıldızları arasında görmek en büyük dileğim..
Bu çocuk A takım seviyesine hazır değil , niye 2 yazdır yok yere milli takıma çağırıyorsunuz be arkadaş. U19 dünya şampiyonası özel turnuvaydı tamamda diğerleri yok yere. Bırakın birkaç yaz eksikleri üzerine çalışsın , önce şu gençler seviyesinden büyükler seviyesine tamamen geçişini yapsın ondan sonra çağıracaksın zaten 10 sene boyunca. Bu seviyelere fizik olarak hazır değil işte , herkes görüyor ,
savunmada acayip aksıyor , güveni hermaç tırpanlanıyor üstüne. Yani yarardan çok zararı oluyor bu A milli takımın şuanda kendisine. Geride bıraktığımız sezonu fiziğini geliştirmeye yoğunlaşıp çifte lisans alınıp hem A takım hemde 2. ligde geçirip 15 sayı ortalamayla oynasaydı , draftta ilk 10’an seçilirdi Furkan.
Birde şu zamanda kadarda hep federasyonun birşey yapmamasını , koçların koltuk sevdasını , yöneticilerin basiretsizliğini yazdımda , biraz suçuda gençlerimizdede aramak lazım. Benim kanaatim ; genç oyuncuların seviyeleri-ligleri sindire sindire yukarı çıkmaları lazım. Yani mesela Furkan’ın geçen sezon 3. ligin tozunu atıp , bu sezon 2. ligde maç toplarını kullanması , kritik yerlerde sorumluluk alıp 25-30 dakika süre alıp takımın ana skoreri rolünde oynaması , Efes A takımında kendisinden potansiyel olarak çok çok geride olan oyuncuların arkasında geçirdiği 2 sezondan belkide çok daha faydalı olacaktı kendisi açısından.
Furkan maalesef ama maalesef resmen cenk akyol adımları izliyor. Uzuluyorum.
Peki Furkan Nba zamanlamasını bilemedi, menajeri ne iş yapar, o bugünlerde yardımcı olmak, doğru kararlar almak için vardı, eeee bumu menajerlik, her şekilde kazanan menajer, bu ne biçim sistem yav, gerçi sistem mistem yokta, birde takımında oynatmıyorsun ama ondan Milli takımımızı taşımasını istiyorsun! uyanın gençler, adım adım geleceğiniz çalınıyor ve kimsenin de umurunda değil ..
Beni son derece heyecanlandıran bir oyuncuydu. Şu an işler iyi gitmiyor. Beni en çok üzen genç milli takımlarda sahadaki özgüveni bitmiş sanki inanılmaz korkak oynuyor. Onun ncaa hatta amerika da lise okumasını istiyordum. Ama böyle istedi umarım tekrar ayağa kalkar.
bence furkan çok genç ve kafası karışık aşırı ilgi dengelerini altüst etti ayrıca efes takımı ona büyük geldi sadece şut atmakla olmuyor gökhun arkadaşa aynen katılıyorum üç dakka oynayacaksın ne zaman şut imkanı gelir ne zaman penetre imkanı olur bu arada birinci lig hocalarıda aynı pertevniyalde bakın bakalım furkan kaç dakika süre almış bence biraz dinlenip hatalarını tespit ederse harcanmayan değerlerden olur
Türk basketbolcular 18 yaşına kadar çok çalışkan olup şampiyonalarda kürsüye çıkarken aniden tembel olmaya mı karar veriyor? Yoksa biz hazır yabancılar varken, onların yapacakları doğal hatalara karşı sabırsız olduğumuz için mi onları çürümeye terkediyoruz?
yabancı hayranlarına ve 7-8 yabancıyla gelen başarılarla övünenlere bakılırsa 18 yaşına kadar çalışkan 18 den sonra türk gençleri tembel oluyor.bir tarım ülkesiyken saman ithal ediyosak,mısır ithal ediyorsak ,dünyanın en iyi çayı karadenizde yetişiyorken çay ithal ediyorsak,türkiyenin öz kaynaklarını bir bir yok ediyorsak,dünyanın en iyi alt yapı oyuncuları bizde yetişiyor diyip ve altın jenerasyon gibi uydurma apoletlerle çocukları kandırıp başarılarını sadece duvarda asılı bir madalyadan öteye geçiremiyorsak yabancı ithal etmekten daha kolay ne var?
Özet ve net… Nokta…ötesi yok
Bir yabancı oyun kurucu ve belki bir de takıma antrenmana destek versin diye bir genç oyuncu alacağım.
bu yukarıdaki cümle büyükçekmece koch u özhan çıvgının vermiş olduğu bir ropartajdan alınmıştır…zihniyetimizin ne olduğunu çok açık ve net anlatıyor….
Onuda yabancı alacağım da bütçem yetmiyor diyor devamında anlayana, genç oyuncuyu yabancıya göre çok ucuz diye birde taraftara şirin gözükmek için alıyor güzide klüplerimiz, idmana çıksın, oynayıp oynamadığını sorgulamasın yeter, zaten A takımda milyon dolarlık abileriyle idman yapıyor , maçlarda da onları seyrediyor, seyrede seyrede zaten ilerde abileri gibi olacak, böyle çürümek herkese nasip olmaz imzala 5 yıllık sözleşmeyi, oh suyundan da koy, nasılda kitledin bir yerede kımıldayamaz, imzalamazsa vur hain damgasını koy taraftarın önüne, gözünü korkut imzaya zorla vs.vs. Mevcut düzende çözüm bulamayan oyuncular da ABD’nin yolunu tutmaya devam eder.
Bu sezon doğru dürüst tek maç oynamadan 750,000 USD’yi cebe indiren Oğuz Savaş bu yazdıklarınıza kahkahalarla gülüyordur. Türk oyuncuların çok da umrundaydı oynamak…
Şu anda oynanmakta olan U20 şampiyonasının sivrilen isimlerine bakın. İsrail ve Çek liglerinde bile süre bulamamışlar. Ama çıkıp oynuyorlar. Eminim onların ülkesinde kimse sizin gibi onlar için ağlaklık yapmıyordur.
@ersan sen Oğuzu seyretmeye devam @fersan sende israil ligini seyre devam, bende kendi söylemime devam özetle, devşirmelerle birlikte çok sayıdaki yabancı nedeniyle rol bulamayan genç yerli oyuncular ve ülke basketbolunun geliştirilmesi için neler yapılabilir ?