EuroLeague Women Final Four: Takım liderleri mercek altında
Not: İçerik 16 Nisan Cuma günü, yarı final maçları oynanmadan önce hazırlanıp yayımlanmıştır.
UMMC Ekaterinburg’un kadrosundaki yıldız sayısından tekrar tekrar söz etmeye gerek yok. Bu durum, EuroLeague Women Final Four’a kadar olan yolculukta hiç zorlanmayan bir takımda bir seçim yapmayı da zorlaştırıyor.
Buradaki seçimimiz bugüne kadarki sekiz maçın tamamında forma giyen, yaklaşık 29 dakika ortalamayla sahada kalan, olası zorlu bir maçta olur da hücum tıkanırsa takımın skor üretme konusunda ilk opsiyonu konumundaki Breanna Stewart oldu.
Stewart, normal sezon MVP’si seçildiği ilk EuroLeague sezonunda Dynamo Kursk formasıyla şimdiki takımı Ekaterinburg karşısında Final maçında aşil tendonundan sakatlanmıştı. Yaklaşık bir sezon sahalardan uzak kalmasının ardından geçtiğimiz sezon ortasında Ekaterinburg ile anlaşmıştı. Ancak pandemi sebebiyle iptal olan sezonda forma giyemedi.
WNBA sezonu
2020 WNBA sezonu ile beraber oldukça etkileyici bir geri dönüş yapan 26 yaşındaki oyuncu, kısa sezonda çok başarılı bir formla takımı Storm’u şampiyonluğa taşıdı. Bireysel başarılarına da finaller MVP’si ödülünü ekledi. Ekim ayında biten WNBA sezonun ardından yalnızca bir ay dinlenen Stewart, o tarihten bu yana Rusya’da yüksek formunu sürdürüyor.
EuroLeague Women’da sekiz maçın tamamında forma giyen yıldız, sahada olduğu maçlarda rekabet düzeyi çok yüksek olmasa da ortalama 29 dakika gibi yüksek süre alıyor. EuroLeague’de oynadığı sekiz maçta düşük süre aldığı son grup maçı, nispeten verimsiz şut attığı Kursk karşısındaki ilk çeyrek final maçında dörder sayı atmasına rağmen 11.8 sayı, 5.9 ribaund, 2.5 asist ortalamalarıyla oynuyor.
Kadroda daha yüksek sayı ve verimlilik ortalamalarına sahip oyuncular olsa da bu oyuncuların ortak özelliği sekiz maçın en az ikisinde forma giymemiş olmaları. Maçların tamamında ortalama 29 dakika süre alması Stewart’ı bu isimlerden bir adım öne çıkarmamızın ana faktörü oldu.
Rollerin çeşitliliği
Breanna Stewart, maç içinde oynayabildiği rollerin çeşitliliği ve rakiplerine yaşattığı eşleşme zorlukları ile sahada çok rahat fark yaratabilen bir isim. 1.91 metre uzunluğunda olmasına rağmen topla oynayabiliyor olması ve ayak çabukluğu, her noktadan şut tehditinin olması gibi unsurlar hücumda onu çok önemli bir oyuncu haline getiriyor.
Pota altı savunmasında da Griner ve Jones gibi takım arkadaşlarının olması onu sahada daha da rahatlatacaktır. WNBA şampiyonu olurken onu besleyen bir Sue Bird olmasa da o konuda da yanında Vandersloot, Quigley, Torrens gibi tecrübeli isimler var.
Stewart’ın sahada yakaladığı ortalamalarının etkileyiciliğini artıran bir önemli detay da sakatlık dönüşü ilk sezonunda bunları yapabilmesi. Yıldız forvet oldukça ciddi bir sakatlık sebebiyle bir WNBA sezonunu kaçırmıştı. İkinci yarısında forma giyebileceği EuroLeague’de de pandemi sebebiyle forma giyemeyen oyuncunun yaptığı geri dönüş benzerine az rastlanır cinsten.
WNBA geri dönüşünü şampiyonluk ve finaller MVP’liği ile süsleyen Stewart şüphesiz başarılarla dolu kariyerine yenilerini eklemek için İstanbul’a geliyor.
Not: Breanna Stewart 2020/21 sezonunun en iyi ikinci beşinde yer aldı.
Breanna Stewart