Yavaş yavaş Basketbol Süper Ligi’nin sponsor, pazarlama ve iletişim stratejilerine dair sorularımıza geliyoruz. Takdir edersiniz ki ligin kendi sponsorları olduğu gibi, kulüplerin de kendi sponsorlukları var. Buradaki ikili durumu Infront Türkiye nasıl yönetiyor, Ender Uslu anlatıyor: “Kulüplere bu yapı “merkezi” olacak ve biz pazarlayacağız demek mümkün değil, doğru da değil. Kulüplerin sponsorla anlaşabileni var, anlaşamayanı var. Burada şunu yapıyoruz, sponsor alınabilecek alanların %50’sini kulüplere bırakıyoruz.
“Kulüplere de gelir yaratıyoruz”
Salon envanterinden farklı departmanlara kadar birçok unsurun içerisinde yer aldığı %50’yi kulüplerin tercihine bırakıp diğer %50’yi TBF kontrolünde tutuyoruz. TBF kontrolündeki %50’den yarattığımız gelirin kulüplere dağılımını da federasyon gerçekleştiriyor. Böylece sponsor yaratamayan kulüpleri de ligin %50’lik kısımda yarattığı gelirle destekleyeceğiz ki rekabet ortamı daha sağlıklı oluşabilsin. Tüm takımlara gelir yaratma konusunda faydalı olduğunu düşünüyorum. Son 4.5 yılda 25 tane sponsorluk anlaşması yapmışız, bunun da özellikle ülkemizdeki son yıllardaki ekonomik şartları göz önüne aldığımızda önemli olduğunu ifade etmek gerek.”
Dürüst olmak gerekirse değinmek istediğimiz noktaya Ender Uslu bizi kendisi getiriyor. Lig için son 4.5 yılda yapılan 25 sponsorluk anlaşmasını düşündüğümüzde Infront Türkiye’nin basketbolda yarattığı gelirle ilgili ne söyleyebiliriz diye soruyoruz: “Kulüpler ve milli takım olarak ikiye bölelim. Milli takım için çalışmaya fiili olarak başladığımız son iki yılda yedi tane markayla anlaştık. Yarattığımız sponsorluk gelirleri, kontrat bedelleri toplamı 40 milyon ₺’ye yakın. Birçok ligin ve sponsor arayışında olan yapının sponsorluğun kıyısından geçemediği zor zamanlarda, iki yıl gibi kısa sürede yedi markayı 12 Dev Adam ve Potanın Perileri bünyesine dahil ettik. Fakat bunu da sadece 40 milyon ₺olarak düşünmemek gerek. Bu gelirin 80 milyon ₺’ye yakın olduğunu düşünebilirsiniz.
“40 milyon ₺sponsorluk geliri yaratmanın toplam yarattığı değer 100 milyon ₺’ye yakın oluyor.”
Örneğin son anlaşma yaptığımız sponsorumuz Tatilbudur X ₺sponsorluk ücreti ödeyecek diyelim, bunun için yine X ₺’ye yakın tanıtım faaliyetleri çalışması yürütecek ki sponsorluğunu geniş kitlelere duyurabilsin. Tanıtım filmi, televizyon reklamları, dijitalde yapılan çalışmalar, indoor ve outdoor çalışmalar, basın toplantısı vs. Tüm bunlar basketbolun bilinirliğine ve daha geniş kitlelere, daha farklı insanlara ulaşmasına katkı sağlıyor. 40 milyon ₺sponsorluk geliri yaratmanın toplam yarattığı değer belki de 100 milyon ₺’ye yakın oluyor. Diğer federasyonların sponsorluklarında yaşadığı sorunları düşününce basketbolun oldukça iyi noktada olduğunu söylemeliyim.”
“Lig tarafında ise büyümemiz güçlü seviyede. Şu an Basketbol Süper Ligi’nde yarattığımız ciro biz geldiğimizde var olan cironun, o dönemki değerler çok net olmamakla birlikte, Dolar bazında 10, kuru da hesaba kattığımızda TL bazında 30 katı. Basketbol Süper Ligi bugün Avrupa’nın en yüksek ciro yaratan iki liginden biri. Birinci sırada İspanya ligi var, onlarla kafa kafayayız. Güncel değerler sürekli değişiyorancak toplam ciroda bazen onlar önde oluyor, bazen biz. Dediğim gibi dolar kurunu da baz aldığımızda yayın ve sponsor gelirleri TL bazında 30 katına çıkmış durumda.”