NBA geri sayımı sürerken sakin ortamdan faydalanarak eğlenceli bir yazı hazırlama fikriyle yola çıkıp uzun zamandır aklımızda olan NBA takımlarının draft başarı-sızlık-larına bir göz atalım dedik. En iyi oyuncuyu seçendense en yüksek gelişimi gösteren oyuncuyu draft eden takımları ödüllendiren bir puanlandırma sistemi ile organizayonları mercek altına aldık.
İyi draft nedir? 2. sıradan LaMarcus Aldrige’u seçmek mi? yoksa 57. sıradan Paul Millsap’i seçmek mi?. Evet Aldridge daha iyi oyuncu; evet Millsap’in 57. sıraya düşmesi Utah’ın elinde olan bir şey değil. Draftlarda o kadar çok kontrol edilemeyen değişken var ki bazen sayısal lotoya bile dönebiliyor. Belki 2006’da Toronto 1. sıradan Bargnani’yi seçmese Portland Bargnani’yi seçecekti yada Milisap 55. sıradan seçilse Utah NBA yapamayacak bir Avrupalı draft edecekti ve daha farklı takımlar olacaklardı. Bunun gibi sürüyle bilinmeyen dolu geçmiş draflarda. Biz de geçmişte olan draflar aynı oyuncuların günümüze kadar olan performansı ışığında tekrar yapılsaydı nasıl bir sıralama oluşacağını merak ettik ve kişisel fikirlerimizle takım ihtiyaçlarını düşünmeden sadece kariyerle bakarak bir oylama yaptık ve 2002-2011 arası 10 draftın[1] lottery – ilk 14 sıra- seçimlerini tekrar oluşturduk. Takımları puanlandırma kısmında ise sürpriz oyuncu bulan ve oyuncusu lotteryde sıra atlayan takımları ödüllendirirken seçtiği oyuncu sıra kaybenleri ve lotteryden düşenleri “-” puanla cezalandırdık. Örneğin, 2003 draftında 1. sıradan LeBron James’i seçen Cleveland 0 puan alırken David West’i 18. sıradan seçen Hornets 18-5=13 puan aldı ( 5 West’in yeni sırası). Darko Milicic’i 2. sıradan seçen Detroit ise -20 Puan aldı. Değerlendirme sınırı açısından ilk 14 sırayı yeterli gördük çünkü sıralar arttıkça hem oyuncuları sıralamak çok zorlayıcı hal almaya başlamıştı hem de bazı takımları çok da önemli olmayan oyuncuları seçtikleri için ödüllendirmek durumunda kalıyorduk. Jared Jeffries’le Dan Gadzuric’den hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek basketbol sevgimizi bir müddet sorgulamamıza bile sebep oldu.
10 sene boyunca yapılan seçimler sonucu alınan puanlar yandaki tabloda gözüküyor [2]. Tahmin etmiş olabilirsiniz, birinci sırayı San Antonio Spurs[3] aldı. Diğer başarılı organizasyonlar Sixers, Jazz ve Rockets olurken, draftların kaybedenleri ise Bobcats, Clippers ve Raptors oldu. Keyfili zaman harcamak için hazırladığımız tablolara göz gezdirebilirsiniz.
Başarılı ve başarısız 3 ‘er takımın yaptığı seçimler;
Ve tüm yılların draft ve kendi sıralamalarımız;
—————
[1] Draft günü takas olan oyuncuları sanki takas olduğu takım draft etmiş gibi değerlendirdik. Sonuçta bu oyuncuların potansiyelini(iyi ve ya kötü) gören o takımlardı. Ancak draft gününden sonra takas olan oyuncuları ise olduğu gibi kabul ettik.
[2] Sıralamada Lakers yükseklerde kendine yer buldu. Aslında son zamanlarda NBA’in en laubali en kötü draft yapan organizasyonlarından biri Lakers. Ancak değerlendirmede hiç lottery seçimi yapmadıkları için – puan alamadılar ve Bynum, Gasol seçimleri ile iyi puanlar topladılar.
[3]Luis Scola 2002’de Spurs tarafından draft edildi. Buy-out problemlerinden dolayı bir türlü imzalayamadı. Scola ancak 2007’de NBA’e Rockets formasıyla adım atabildi.
Mehmet Kart