Derek Fisher

Oynadığı dönemin en yeteneklilerinden biri olmasa bile en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilebilecek Derek Fisher birkaç gün önce New York Knicks takımının koçu olmak için bir sözleşme imzaladı. Tabi koç olmak için atılan bu imza aynı zamanda Fisher’ın oyunculuk kariyerinin bittiği anlamına da geliyordu.

Koçluğu nasıl olur bilmiyorum ancak ben bu yazıda Fisher’ın geride bıraktığı 18 sezonluk oyunculuk kariyeri ile ilgili bilinmesi gerekenleri maddeler hâlinde anlatmaya çalışacağım.[i]

(Ara not; oyunculuğu ile ilgili ifadelerde çoğu zaman di’li geçmiş zaman yerine, geniş zaman kullanmayı tercih ettim.)

derek-fisher-on-lakers1. Solak oyun kurucu lig tarihinin en bereketlilerinden biri kabul edilen 1997 draft’ında 24. sıradan Lakers tarafından seçilmiştir.

2. Kariyeri boyunca 5 farklı takımda oynamıştır ama en çok Los Angeles Lakers ile özdeşleşmiştir. Bunlar sırasıyla Lakers, Warriors, Jazz, (ikinci Lakers dönemi), (Bu arada Rockets’a takas olduysa da orada hiç oynamadan buyout ile ayrılmıştır), Thunder ve Mavs (ve son olarak yine Thunder ) takımlarıdır. Özellikle Lakers’ta (ve sonra Utah’ta da giydiği) 2 numaralı forma ile özdeşleştirilir. 2’nin dışında 4, 37 (o zamanki yaşına istinaden) ve 6 (altıncı şampiyonluk arayışı sebebiyle) numaralı formaları da giymiştir.

3. Hepsi Lakers ile olmak üzere beş yüzük sahibidir, önce 2000-2001-2002, sonra 2009-2010 sezonlarında.

Derek

4. Bir oyuncu olarak yetenekleri ve oyun içi kararları (oyun kurucu zekâsı) tartışılabilir. Ancak kendisi herşeyden önce çok iyi bir profesyoneldir ve ligin örnek karakterlerinden biridir.

Bir kere kendine çok iyi bakar.  Kaçırmadan üst üste 537 maç oynamışlığı vardır ki[ii] bu serisi ile NBA tarihindeki sayılı oyunculardan birisi olmuştur. İş disiplini ve spor ahlâkı yüksek bir oyuncudur. Bununla ilgili belki de en dikkat çekici örnek Jazz forması giyerken Warriors’a karşı oynanan bir playoff maçında yaşananlardı.[iii]

2009_0924_derek_fisher_400x6005. Oyunculuğun parke dışında kalan kısmında sadece takımının değil aynı zamanda tüm NBA camiasının da saygı duyduğu ağır bir abidir. Uzun seneler Oyuncular Sendikası’nın başkanlığı görevini sürdürmüştür.

Ağır abiliği konusunda bir diğer gösterge de şudur ki, Fisher doğruluğunu pek kabul etmez ama, Kobe Bryant’a söz geçirebilen tek basketbol insanı olarak da bilinir.

6. Oyunculuk tarzından devam edelim, önce biraz istatistik: Kariyer sayı rekoru 29’dur. Normal sezonlarda oynadığı 1287 maçta (731 ilk beş) sadece 10 (on) kere 25+, toplamda 52 kere 20+ atmış. [iv]

deref6

7. İstatistiklere devam: Spot-up şutör olmak dışında pek skorer yönü olmayan bir oyun kurucu olarak asist değerleri de hayalkırıklığı yaratabilir. Bir maçta kariyer asist rekoru sadece ve sadece 13’tür. Normal sezonlarda oynadığı 1287 maçta ise toplamda sadece 15 (yazıyla onbeş) kere 10 ve üzeri asist yapmıştır (ki bunların 11’inde sadece 10 asistte kalmıştır esasında). [v]

(Kariyer asist ve sayı rekorlarını şu açıdan söylüyorum, 1287 maç oynamışsın, hiç mi bir maç denk gelmez 50 sayı -Tony Delk, veya bu sezondan Terence Ross, Corey Brewer gibi-, hadi 50 olmadı 40 atsın, o da olmadı 30-35. Veya bir maç 20 asiste yaklaşsın, hiç mi denk gelmez??!!!)

8. Bazı oyuncular vardır, istatistikleri pek iç açıcı değildir ama oyundaki istatistiklere yansımayan anlam ve önemleri (görünmez katkıları) çok büyüktür. Bu açıdan düşününce daha da ilginç bir oyuncu hâline geliyor Derek Fisher. Hazırda zaten değerleri çok yetersiz gibi görünürken, oynadığı ortalama bir maçı tarafsız bir gözle izleseniz aslında sahada da oldukça faydasız (evet faydasız) olduğunu görürsünüz -ki bu görüntü bence çoğu kez doğrudur-.

Ama yine de ilginç bir şekilde orada olması yeterlidir bazen. İlginç bir istatistik vereyim: NBA tarihinde bir maçta 30+ dakika süre alıp 0 sayı 0 rebound ve 0 asist ile oynamayı başarabilen tek oyuncu kendisidir. Hoş maçı kazanmışlar ama.. http://bkref.com/tiny/OzKiG

9. 34 dakika sahada kalıp 0 sayı 0 rebound ve 0 asist üretebilecek potansiyele sahip –biraz önce “faydasız” olarak nitelediğim– bir oyuncu olarak şimdi söyleyeceğim çok daha şaşırtıcı gelebilir:

Toplam 259 maç ve toplam 161 galibiyet ile NBA’de playofflarda tüm zamanların en fazla maç oynayan ve kazanan oyuncusudur. Net. [vi]

Derek+Fisher+Oklahoma+City+Thunder+v+Dallas+JHT9xcLrrx3l

10. 48 dakika değerlerinde bu kadar faydasız görünürken “clutch” anlarının ise parlayan oyuncularındandır. Hemen herkesin elinin titrediği zamanlarda kendi standart ve ortalamalarının fazlasıyla üzerine çıkar.

Bu konuda en bilindik şutu ise hiç şüphesiz “Greatest Moments of NBA History” serisinde müstesna bir yere sahip olan 2004 playoffları Batı konferansı yarı finalleri Spurs – Lakers serisinin beşinci maçındaki “0,4 saniye” şutudur. [vii]

DerekFisher

11. Savunmada çoğunlukla süzgeç görevi görür. Rakip point guardlara kariyer gecesi yaşattığı çok olmuştur. Ancak fastbreak savunmasında oldukça başarılıdır. Çok iyi yer tutar, itinayla hücum faul aldırır. Ligin en iyi flopper’larından biri olarak bilinir..

12. Fastbreak hücumunu katletmekte ise daha da başarılıdır. [viii] Aslında kendisi için mümkünse -bomboş bile olsa- turnike atmasın diye düşünebilirsiniz. Elimde kesin bir veri olmamakla beraber kendisinin stop cemşatlardan sayı bulma oranının (yüzdesinin), turnikeden sayı bulma oranından daha yüksek olan tek oyuncu olduğunu düşünüyorum.

13. Yine elimde bir istatistik yok ama “çizgiye basarak üçlük atma” (tabi o andan itibaren ikilik oluyor onlar) konusunda ligin açık ara bir numaralı ismidir. Yalnız o tür şutları garip bir şekilde (orta mesafe ikilik veya dış üçlüklere kıyasla) çok daha yüksek isabetle atar, o da ayrı mesele..

14. Ligin en atletik oyuncuları listesinde son ona girer. Atletik olmayan uzunların yine de smaç yapabildiklerini düşünürsek, Fisher, “smaç basamayacak NBA oyuncusu” dendiğinde şüphesiz ki akla gelecek ilk isimlerdendir.[ix]

15. Kariyeri boyunca kontratlarından kazandığı toplam para miktarı yaklaşık 63 M$’dır. Son olarak bu da böyle gereksiz bir bilgidir.

 

Twitter: @mecik32

 

2009 NBA Finals Portraits

[i] Bu yazı içerik olarak daha önce Ekşi Sözlükte yazmış olduğum bir entrynin güncellenmiş hâlidir.

[ii] Aslında Lakers’tan Houston Rockets’a takas olduktan sonra buy-out için görüştüğünden oynamamıştı, yani bu seri sonlanırken de sakat değildi.

[iii] Alıntı: “Derek Fisher dendiği zaman akla ilk gelen takım Los Angeles Lakers olur. Ancak Fisher’ın Utah Jazz forması giydiği tek sezonda onu efsaneleştiren bir anı onu bu takımla da sonsuza dek özleştirdi. 9 Mayıs 2007 tarihinde Fisher, 11 yaşındaki kızı Tatum’un göz kanseri olduğunu öğrendikten birkaç sonra New York’ta ameliyat için ailesiyle birlikteydi. Fisher zaten Golden State serisinin ilk maçını kızının yanında olmak için kaçırmıştı. Üç saat süren ameliyat iyi geçti ve kızının durumundan emin olduktan sonra Fisher uçağa atlayıp serinin ikinci maçına yetişmeye çalıştı. Polis eskortlarının desteğine rağmen Fisher salona ancak üçüncü çeyrek başladıktan sonra ulaşabildi. Üstünü değişip sahaya çıktığında deyim yerindeyse, yer yerinden oynadı. Warriors’ın yıldız oyuncusu Baron Davis’i durdurarak maçın uzatmaya gitmesine neden olan Fisher, uzatmanın da en kritik üçlüğünü attı. Fisher belki kendi sakat değildi, ama onun yaşadıklarını ne Reed, ne de Jordan yaşamıştı. Sonuçta evladının yaşamı söz konusuydu.” http://www.basketdergisi.com/efsane-olunur-dogulmaz-murat-murathanoglu.html

[iv] Kıyaslamak için, nispeten benzer tarzda bir oyun kurucu olan Jeremy Lin şu ana kadar oynadığı 217 maçta (140 ilk beş) 12 kere 25+, 34 kere 20+ atmış ki kariyer rekoru ise (2 kere) 38’dir.

[v] Yine Jeremy Lin ile mukayese etmeye devam edersek, Lin 217 maçta 19 kere 10+ asist yaptı, kariyer rekoru ise bir maçta 14 asist.

[vi] Yazı içinde 259 ve 161’i görebilirsiniz: http://espn.go.com/new-york/NBA/story/_/id/11060447/derek-fisher-introduced-coach-new-york-knicks

[vii] http://www.youtube.com/watch?v=Dqd1Rx82bno

[viii] Bunu Lakers başta olmak üzere oynadığı takım taraftarlarından zamanında maçlarını izlemiş olanlara sorabilirsiniz. Anlatılmaz yaşanır bir deneyimdir.

[ix] Aslında gençliğinde bir kaç smaç basmışlığı varmış. Mesela Youtube’da aratınca “Top 3 dunk Derek Fisher” şeklinde videolar bulabilirsiniz. Liste üç ile sınırlı zira dördüncüsü hiç olmamış sanıyorum!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler