Dario Saric

dario-saric-abaliga-final2

19 Haziran 2014, Halil Can Pelister ve Doğuş Özkan – Dario Saric, kuşkusuz ki bu yıl ki draftın en önemli yeteneklerinden birisi. Saric için bence şu anda tartışmasız bir şekilde, Avrupa’daki en iyi genç oyuncu diyebiliriz. Bu seneye kadar ne kadar büyük bir yetenek olduğunu ve potansiyelinin de çok yüksek olduğunu altyapıdaki milli takım turnuvalarında görmüştük. Ancak bu yıl, çok kısıtlı imkanlarla Cibona Zagreb’i ilk önce Adriyatik liginde final-four’a taşıdı, bununla kalmadı, takımını bir de Kızılyıldız karşısında oynanan yarı final maçında taşıyarak, finale çıkardı ve Cibona böylelikle Euroleague biletini de cebine koymuş oldu. Bir basamak daha gidip, son olarak finalde Cedevita’ya karşı, “derbi” diyebileceğimiz maçta, 23 sayı-11 ribaund-7 asist-5 blokluk muazzam performansıyla, Cibona’yı Adriyatik  Ligi şampiyonu yaptı ve MVP seçildi. Bunların hepsini yapan yalnızca 19 yaşında olan Dario Saric…

[Jusuf Nurkic’in profili]

Transfer Durumu ve Geleceği

Elbette transfer dedikodularından ve geleceğinden başlayalım. Oyuncunun adı hemen hemen bütün Avrupa’daki kulüplerle anılıyor diyebiliriz. Cibona’nın Saric için istediği bonservis bedeli 1.2 milyon euro. Tabi onunla ilgilenen takımlar bu rakamı ödemeye hazırlar ancak genç oyuncunun geleceğini herhalde kendisi ve yeni menajeri Mişko Raznatoviç’ten başka kimse bilmiyor. NBA draftı öncesinde, “Benim bu sene yaptığım işleri bu sene draftta olan hiçbir oyuncu yapamazdı” diyerek Saric kendine olan aşırı güvenini de belirtmiş oldu. Kaynaklardan edindiğim bilgiye göre, Saric için şu anda Avrupa’da bu 3 takım en büyük adaylar olarak gözüküyor: Anadolu Efes (Ivkovic, Saric’in babasının eski antrenörü ve aynı menajer tarafından temsil ediliyorlar), Real Madrid (Nikola Mirotic’i NBA’e kaybederse, Eflatun-Beyazlılar için en mantıklı hamle Saric gibi gözüküyor) ve FC Barcelona (Futbolda en büyük Hırvat prospect Alen Halilovic’i alan Barça, basketbolda da Saric’i alabilir. Ancak son dönemde çıkan, ‘Doellman, Barça ile anlaştı’ dedikoduları doğruysa, Saric için Barça ihtimali ortadan kalkar).

NBA’e direkt gider mi, orası biraz soru işareti. Ancak drafttan geçen sene çekilen Saric, bu sene menajerini de değiştirip, draftta kalacağını duyurdu. Mock draftlarda Saric’in ilk 15’ten seçilmesi garanti. Muhtemelen de, 8-12 arası bir yerden seçilecek bence. Ancak NBA’e direkt gidip, gitmeyeceği biraz yukarıda bahsettiğim opsiyonlara bağlı. Yaptığı bir açıklama, “Celtics veya Lakers beni draft ederse önümüzdeki sene gelirim” şeklindeydi Hırvat forvetin. Draft’a sayılı günler kala, bekleyelim ve görelim.

Mental

Saric’i aşağıda bol bol öveceğiz. O yüzden, biraz kötü yönlerinden başlayalım dedim. Tüm NBA personelinin Saric’in yeteneğini incelerken, kafalarının bir tarafında, mental olarak Saric’in bir soru işareti olduğu gerçeği var. Saric’in kafa yapısı NBA’de önce görev oyuncusu olmayı kaldırabilir mi? Yedekten gelmeyi nasıl karşılayacak? Gibi sorular baş gösteriyor. En son hatırladığım, alkollü araba kullanmasından dolayı ehliyeti alınmıştı. Şu anda ne durumda bilmiyorum ama herkesin kafasının bir tarafında mental tarafı Saric’in soru işareti olarak kalacak ve yıllar bize bu sorunun cevabını verecek diye düşünüyorum.

saric

Fizik

2.08 boyunda, 101 kilo ağırlığında olan Saric’in en büyük artılarından birisi de elbette fiziği. 1’den 4’e kadar oynayabilecek bir  fiziğe sahip ve bu 4 pozisyon için de oldukça iyi uzunluğa sahip. Hatta zaman zaman 5’e bile kayabilir. Özellikle Saric’in geçen yaz Avrupa Şampiyonası’ndan sonra fiziksel anlamda geliştiğini söyleyebiliriz. Artık daha güçlü ve temas almaktan kaçmıyor gibi. Potaya gittiğinde, fiziksel temas aldığında bile güçlü kalarak şutunun bozulmasına çok fazla izin vermiyor. Şu an Avrupa için fazlasıyla yeterli bir fiziğe sahip. Zaten Adriatik liginin playofflarında özellikle fiziksel üstünlüğünü çok net şekilde ortaya koydu. NBA için ise biraz daha güçlenmesi gerekebilir. Ancak geçen seneden bugüne kaydettiği gelişim ileri için güzel sinyaller veriyor. Ayrıca gücünü arttırmasına rağmen atletizmini hala koruyabilmesi onun daha da değerli kılıyor.

Tcon

Pozisyon

Saric’in NBA’de 3 numara oynacağını pek düşünmüyorum. Evet, aşağıda da göstereceğim gibi bir kısayı tutabilir ama bunu istikrarlı olarak yapması çok zor. Atletik bir Amerikalı 3 numarayı en üst seviyede tutabilecek çabukluğa sahip değil. Avrupa’da 3-4 numara, NBA’de ise Saric’in çoğunlukla 4 numara olacağını düşünüyorum.

onoff court

Savunma

Şu anda Saric’in elit bir savunmacı olduğu elbette söylenemez. Ama savunma olarak potansiyeli çok yüksek. Biraz fotoğraflarla detaylara inelim… Mesela hemen alttan 2 fotoğrafta Saric’in pick-and-roll savunmasında switch’ten sonra kısa bir oyuncuyla -ki bu Nolan Smith- eşleşip, onun karşısında durabildiğini ve zor bir turnikeye zorladığını görebiliyoruz.

saric-takım-lig

Diğer 3 fotoğrafta da, Saric’in yine yüz yüze bir kısayla eşleştiğini görüyoruz. Allan’ın kendisini geçmesine izin vermiyor ve parkenin son çizgisine kadar sürükleyip, pasa zorluyor. Ardından da Allan’ın pozisyonunu bozduktan hemen sonra, uzuna yardıma gidiyor ve onun turnikesini bozuyor.

Saric, pNr sonrası Nolan Smith'le eşleşiyor...
Saric, pNr sonrası Nolan Smith’le eşleşiyor…
Saric, switch'in ardından Smith'in karşısında kalmayı başarıyor ve çemberi de iyi savunarak, onu zor bir turnikeye zorluyor...
Saric, switch’in ardından Smith’in karşısında kalmayı başarıyor ve çemberi de iyi savunarak, onu zor bir turnikeye zorluyor…
Yine Saric bir kısa (Ray) ile yüz yüze eşleşiyor...
Yine Saric bir kısa (Allan) ile yüz yüze eşleşiyor…
Bir an dengesini kaybeder gibi olsa da, Allen'ın karşısında kalmayı başarıyor ve aynı zamanda çemberi de iyi savunarak, pas vermesine zorluyor...
Bir an dengesini kaybeder gibi olsa da, Allan’ın karşısında kalmayı başarıyor ve aynı zamanda çemberi de iyi savunarak, pas vermesine zorluyor…
Allan'a potayı göstermedikten sonra hemen toparlayıp, yardıma gidiyor ve turnikeyi atmaya çalışan oyuncuyu bozuyor...
Allan’a potayı göstermedikten sonra hemen toparlayıp, yardıma gidiyor ve turnikeyi atmaya çalışan oyuncuyu bozuyor…

Saric’in savunmada yaptığı en iyi şey kuşkusuz ki, blok. Oldukça iyi bir sezgisi var bu konuda ve atletik yetenekleriyle de Saric’in şüphesiz ki, iyi bir blokçu. Bu 2 fotoğrafta, Saric’in yardım savunmasının da iyi olduğunu görebiliyoruz. Bir diğer 2 fotoğrafta ise geçiş hücumunda Saric, geriye koşuyor ve Babic’i çok iyi kesiyor geçiş hücumunda. Diğer 2 fotoğrafta yine bu sefer Nolan Smith üzerine geliyor ve Saric çok akıllı bir şekilde ilk vücudunu koyarak Nolan’ı karşılıyor, ardından da kollarıyla Amerikalı oyuncunun açısını çok iyi kapatıyor ve önemli bir geçiş hücumunu engelliyor. Bence blok değerinde. Sonda yer alan 2 fotoğraf ise muazzam. Saric, yardıma geliyor ve yine atletizmini kullanarak müthiş kesiyor.

Saric yardıma geliyor...
Saric yardıma geliyor…
Saric, yardıma gelerek bloğu yapıyor...
Saric, yardıma gelerek bloğu yapıyor…
Geçiş hücumunda Babic topu alıyor...
Geçiş hücumunda Babic topu alıyor…
Babic, içeri penetre ediyor ve Saric müthiş sıçrayarak belkide maçın en iyi hareketlerinden birisini yapıp, onu blokluyor...
Babic, içeri penetre ediyor ve Saric müthiş sıçrayarak belkide maçın en iyi hareketlerinden birisini yapıp, onu blokluyor…
Nolan Smith geçiş hücumunda...
Nolan Smith geçiş hücumunda…
Saric, ilk önce vücudunu araya koyarak, teması sağlıyor ve Nolan Smith'in dengesini bozuyor, ardından da kollarıyla Smith'in açısını kapatıyor...
Saric, ilk önce vücudunu araya koyarak, teması sağlıyor ve Nolan Smith’in dengesini bozuyor, ardından da kollarıyla Smith’in açısını kapatıyor…
Saric'in nerede olduğuna dikkatli bir bakalım...
Saric’in nerede olduğuna dikkatli bir bakalım…
Ve Saric belkide en uzak 2. Oyuncuyken, geriden gelip bloğu yapıyor...
Ve Saric belkide en uzak 2. Oyuncuyken, geriden gelip bloğu yapıyor…

Saric’in fiziğinden bahsetmiştik. pNr sonrası kısayla eşleşebilecek, post-up’ta da bir uzunun arkasında durup, onu dışarı püskürtebilecek bir oyuncu. Suton’la eşleşiyor ve onun kendisini post’ta ezmesine izin vermeyerek, zor bir atış yapmasını sağlıyor.

Saric, post-up'ta pivot olan Suton ile eşleşiyor...
Saric, post-up’ta pivot olan Suton ile eşleşiyor…
Suton'un kendisini itip, potaya yaklaşmasına izin vermiyor ve dışarı iterek, zor bir şut atmasını sağlıyor (şut çembere değmedi)...
Suton’un kendisini itip, potaya yaklaşmasına izin vermiyor ve dışarı iterek, zor bir şut atmasını sağlıyor (şut çembere değmedi)…

Şut

Saric, geçtiğimiz sezon boyunca bol şut kullanan bir oyuncu oldu. Şu an için iyi şutör etiketini vermek zor ancak bu kadar çok şut kullanmasına (10,1 şut/maç) rağmen ortalamalarını iyi seviyelerde tutması onun potansiyelini ortaya koyuyor. Özellikle zorlama atışlar ve eline son saniyede verilen şutları çıkartırsak, yüzdelerinin elit seviyelerde olması çok muhtemel. Gelişimine bu şekilde devam ederse özellikle çizgi dışından giderek daha elit bir şutöre dönüşme ihtimali çok yüksek. Eğer şut sayısını düşürmeden yüzdelerini yükseltmeyi başarabilirse, bu Saric’i sadece Avrupa’da değil NBA’de bile çok önemli bir forvet haline getirecektir. Özellikle en zor şutları bile özgüvenle atması, onun bu şekilde bir gelişime mental açıdan da hazır olduğunun sinyallerini veriyor.

Top Kullanma Yüzdeleri

Hücum

Saric’in hücumu hakkında saatlerce bahsedebiliriz. Hücumda Saric hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Benim onun hücumunda en sevdiğim şeylerden birisi, ribaundu alır almaz, genelde onun boyunda oyuncuların yaptığı gibi guarda pas vermeyip, topu sürebilmesi.

Saric, Cibona takımında her hücumda topa en az bir kez dokunuyor aşağı-yukarı. Takımın lideri ve hücumdaki 1. Silahı. Dolayısıyla top kullanma sayısı da fazla. Tamam, Saric skor buluyor ama bunun yanında takım arkadaşlarına servis de yapmayı unutmuyor. Bir kere müthiş, doğuştan gelen bir basketbol zekası ve saha-oyun görüşü var. Pas yetenekleri de onun pozisyondaki bir oyuncu için çok iyi. Hemen aşağıda, 2 fotoğrafta, Saric’in geçiş hücumunda topu sağ cornerda aldığını görüyoruz. Saric, içeri doğru dribling edince, dolayısıyla Cedevita savunmasının da neredeyse %80’inin kafası, Saric’te, üçlü sıkıştırma geliyor. Genç oyuncu, orada köşede boş olan Kus’u bulmayı başarıyor ve Kus da üçlüğü yolluyor…

Geçiş hücumunda Saric topu alıyor...
Geçiş hücumunda Saric topu alıyor…
Saric-assist-to-Kus-1
Saric, 4 dribling sonrası 3’lü sıkıştırma gelince kenarda Kus’u buluyor ve Kus da üçlüğü gönderiyor…

Yine Saric’in yaratıcılık, pas yetenekleri ve oyun görüşünün ne kadar iyi olduğunu kanıtlayan bir enstantane. Serbest atış çizgisinin orada topu alan Saric, savunmanın yine onun üzerine konsantre olduğunu görünce 1 dribblingle, şık bir pasla içeride Planinic’i buluyor ve Planinic de sayıyı atıyor. Yine diğer 2 fotoğrafta da bu kez sırtı dönük alıyor topu Saric ve ardından yine servisi Planinic’e yapıyor…

Saric, topu serbest atış çizgisinin orada alıyor...
Saric, topu serbest atış çizgisinin orada alıyor…
Saric, Planinic'e asisti yapıyor...
Saric, Planinic’e asisti yapıyor…
Saric post'ta topu alıyor...
Saric post’ta topu alıyor…
Tekrar güzel bir pasla uzunu Planinic'i buluyor...
Tekrar güzel bir pasla uzunu Planinic’i buluyor…

Belki bu pozisyonda biraz savunmanın da hatası olabilir, arkadaki uzunu Nurkic unutuyor. Ama elbette bunun sebepleri, yukarıda da daha önce belirttiğim gibi genelde Cibona ile oynayan takımların %80 neredeyse savunma konsantrasyonu Saric üzerinde. Dolayısıyla burada yine neredeyse 4 oyuncu Saric’e bakıyor, ne yapacak diye ve hepsi yardıma gelmeye hazır. Ancak Saric, Cedevita savunmasının zaafını çok iyi görüyor ve bounce pas ile servisi yapıyor.

Diğer 2 fotoğrafta da yine Kuridza’ya bir servis var Saric’ten. Bu sefer yine tam saha baskı ve ikili sıkıştırmalar yapan Cedevita savunması, arkada Kuridza’yı unutuyor. Saric ilk önce ikili sıkıştırmadan çıkıyor, ardından da Kuridza’yı yine iyi görüp, asisti yapıyor, Kuridza da smacı basıyor.

Saric topu alıyor...
Saric topu alıyor…
Saric, Kuridza'yı görüyor ve bounce pas ile asisti yapıyor...
Saric, Kuridza’yı görüyor ve bounce pas ile asisti yapıyor...
Saric'e ikili sıkıştırma geliyor...
Saric’e ikili sıkıştırma geliyor…
İkili sıkıştırmadan sıyrılmayı başaran Saric, arkada unutulan Kuridza'ya servisi yapıyor...
İkili sıkıştırmadan sıyrılmayı başaran Saric, arkada unutulan Kuridza’ya servisi yapıyor…

Son 2 fotoğraf. Maçın bitimine 35 saniye var, Cedevita dağılmış. Saric potanın altından topu oyuna sokacak. Orada koşan 20 numara Rozic’i müthiş görüyor ve attığı güzel pasla da, Rozic bomboş turnikeyi atıyor. Saha görüşü.

saric-courtvision
Saric, topu potanın altından oyuna sokuyor…
İleri doğru koşan Rozic'i Saric görüyor ve Rozic de bomboş turnikeyi bırakıyor...
İleri doğru koşan Rozic’i Saric görüyor ve Rozic de bomboş turnikeyi bırakıyor…

Video

Açıkçası ben fotoğraf kullandım yazıda. Çünkü, Saric hakkında zaten yapılabilecek en güzel mixtape’i DraftExpress yapmış. Bir tanesi genel bu sezondan kesitler, diğeri ise Adriyatik Ligi Final Four’unda Saric’in performansı. Bu iki videonun üzerine bence video yapılmazdı…

onoff table

Genel

Benzetme: Andrei Kirilenko

İyi Senaryo: Toni Kukoc

Kötü Senaryo: Nemanja Bjelica

Doğuş’la konuşurken kendi aramızda, şöyle bir soru sorduk kendimize: Avrupa basketbolu, Kirilenko’dan sonra bu kadar versatil bir oyuncu gördü mü? Ben ve Doğuş’a göre, görmedi. Hem hücumda, hem de savunmada birçok şeyi yapan veya yapabilecek bir oyuncu. Tabii, bu iddialı değil baya iddialı olacak ama her şey yolunda giderse Dirk Nowitzki seviyesini zorlayabilir, tabii her şey yolunda giderse. Çünkü Nowitzki’nin bir kere Saric’e göre oyundan daha çok mental üstünlüğü var. Mental anlamda iyi bir Saric, bence her seviyede domine edebilecek bir oyuncu. Ama eğer ki mental sorunlar kendini gösterirse, çok büyük hayal kırıklığı da olabilir.


Halil Can Pelister (@HCanPelister)

Doğuş Özkan (@dgsozkan)

4 YORUMLAR

  1. Hocam bu kadar detaylı ve ayrıntılı bir inceleme görmedim hiç bir oyuncu hakkında .. Sanırım baya Saric fan’ısınız .. Güzel bir makale olmuş,kendi düşünceme gelicek olursak Saric’in mentali bencede düşündürüyor. Zira egosunu böyle yüksek tutarsa Nba’de hayalkırıklığı yaratabilir .. Ama diğer konularda aşağı yukarı bende aynı fikirdeyim.

    • Yok Saric fanı değilim 🙂 Bende dediğiniz noktalara değindim yazıda. Draft’ta olacak diğer oyuncular hakkında da belki bu kadar detaylı olmasa da, yine detaylı yazılar olacak. Sevgiler…

    • Draft’ta seçilebilir. Ama kariyerine Avrupa’da devam edebilir. Mesela 2005 NBA draftında Magic tarafından 11. Sırada seçilen Fran Vazquez, yıllar geçti hala NBA’e gitmedi ve büyük ihtimal gitmeyecek de… Yakın geçmişten Rubio mesela. 2009 NBA draftında seçildi Wolves tarafından, 2011’de gitti NBA’e. Yani Saric de seçilse de, birkaç yıl Avrupa’da oynayabilir. Zaten Celtics veya Lakers seçmezse, gitmeyecekmiş direkt seneye.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler