Büyük bir risk, önemli bir potansiyel | Josh Adams

Anadolu Efes’ in oyun kurucu transferi konusunda uzun süredir devam eden çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Bundan yaklaşık olarak bir ay önce Anadolu Efes taraftarlarıyla yaptığı toplantıda Anadolu Efes Genel Direktörü Alper Yılmaz, Aaron Jackson ile anlaşmaya çok yakın olduklarını, ikinci oyun kurucu olarak da Stefan Markovic ile sözleşme imzalayabileceklerini söylemişti. Fakat geçen bu bir ayda Aaron Jackson Anadolu Efes’in teklifinin neredeyse iki katı olan bir teklifi kabul ederek Çin’in yolunu tutarken Stefan Markovic de Khimki Moskova ile anlaşmaya vardı. Transfer sezonunun ilerlemesi ve takımların birer birer oyuncuları kadrolarına katmasıyla zaten dar olan oyuncu havuzu iyice daralırken Anadolu Efes’in oyun kurucu pozisyonuna nasıl hamleler yapacağı çok merak ediliyordu. Anadolu Efes, kulüpten yapılan açıklamaya göre Rusya’nın Avtodor Saratov takımından 24 yaşında olan 1.88 boyundaki oyun kurucu Josh Adams’ı kadrosuna kattı.

Josh Adams NCAA’de dört sezon boyunca Wyoming Cowboys forması giydi ve NCAA kariyeri boyunca özellikle atletizmiyle, patlayıcılığıyla, yaptığı spektaküler hareketlerle ve smaçlarıyla dikkatleri üzerine çeken bir oyuncu oldu.  NCAA kariyerinin son sezonunda 24.2 sayı , 5.6 ribaunt, 4.3 asist ortalamalarıyla çok iyi bir performans gösterdi ve atletizmiyle0 ,patlayıcılığıyla, maç başına %37 ile 3.2 tane üçlük isabeti bulduğu dış şut performansıyla, enerjisiyle, oyun iştahıyla Avrupa basketbolu için büyük bir potansiyel olduğunu gözler önüne serdi. NBA Draft 2016’da seçilemeyen Josh Adams akabinde Denver Nuggets ile NBA Yaz Ligi’nde yer aldı. 2016 yazında, kendisini  NCAA’den tanıyan Avrupalı basketbol tutkunları herhangi bir NBA takımından kontrat alması pek beklenmeyen oyuncuyla ilgili olarak ”Acaba Avrupa’ya gelir mi gelirse hangi takımla Avrupa kariyerine başlangıç yapar?” diye merak ederken Temmuz ayının sonunda Rus ekibi Avtodor Saratov Josh Adams’ı kadrosuna kattı.

Josh Adams Avtodor Saratov ile sözleşme imzalamasından iki hafta sonra, takıma katılmasından kısa bir süre önce, çok ciddi bir trafik kazası geçirdi ve ölümden döndü. Kalıcı bir hasar almaktan kıl payı kurtulduğu ve boynunda ciddi bir problemin ortaya çıkmasına neden olan bu  büyük trafik kazasından sonra belli bir süre tedavi ve rehabilitasyon sürecinde olan Josh Adams beş ay boyunca maça çıkamadı. Avtodor Saratov ile ilk maçına 15 Ocak 2017  tarihinde çıkan oyuncu geçen sezon takımı ile FIBA Şampiyonlar Ligi’nde 4, VTB Liginde 13 maç olmak üzere 17 maça çıktı. FIBA Şampiyonlar Ligi’nde 7.7 sayı, 3.2 ribaunt, 2.2 asist ortalamalarıyla, VTB Liginde ise 12.1 sayı, 2.2 ribaunt, 4.1 asist ortalamalarıyla oynadı.

Josh Adams deyince akla gelen ilk şeyler kısa pozisyonunda oynayan bir oyuncu için üst düzey olan atletizmi ve patlayıcılığı oluyor. Bu üst seviye olan atletizmiyle ve patlayıcılığıyla 1.88’lik bir oyuncu olarak çok heyecan verici smaçlar izletiyor ki aynı zamanda kendisini bir anda blok veya takip smacı gibi ekstra işler yaparken de görebiliyorsunuz. Bunları yapmasında bence atletizmiyle patlayıcılığı kadar yüksek bir enerjiye ve oyuna karşı büyük bir iştaha sahip olması da etkili. Açıkçası ben onu izlerken gerçekten basketbola çok bağlı olduğunu ve bu oyunu çok severek büyük bir tutkuyla oynadığını hissediyordum ki sonuç olarak zaten o büyük trafik kazasını geçirdikten sonra kendine geldiğinde merak ettiği ilk şey , ”Tekrar basketbol oynayabilecek miyim?” olan birinden bahsediyoruz.

Josh Adams açık sahada, geçiş hücumlarında veya yarı sahada o boş alanı, o boş koridoru bulduğu zaman çembere gitmeyi kovalayan, burada bir kısa için bitiricilik konusunda agresif olan ve iyi bitirebilen bir isim. Eğer çembere gittiğinde yardım geliyorsa  savunmayı üstüne çekip, boşa çıkan oyuncuya o bitirme pozisyonunu yaratabiliyor. Bence zaten genel olarak bencil bir kişi değil de bu konuda da bencil davranmayıp, pozisyonun gereğini yerine getiren bir oyuncu . Tabii yarı saha hücumunda o boş alanı veya koridoru bulması hızlı hücumlarla geçiş hücumlarına göre daha zor olduğundan kendisi için oyunun hızlanması daha iyi olacaktır.Kendisi yüksek tempoyu seven ve yüksek tempoda düşük tempoya göre daha etkili olabilecek bir isim.

Josh Adams’ın şutunu değerlendirecek olursak düzgün bir şut mekaniğinin olduğunu şutu hem dripling üstü hem de catch and shoot şeklinde atabildiğini görüyoruz. Şut atmaktan pek tereddüt etmeyen ve hatta zaman zaman biraz fazla şuta dayalı oynayabilen bir isim. Tabii daha çok topu elinde bulundurmaya alışmış bir oyuncu olarak dripling üstü şutları daha çok öne çıkıyor. Hem orta mesafeden hem de yayın gerisinden pull-uplar ve step-backler ile şutunu yaratabiliyor ki penetre etme tehdidi de olduğu için savunmacısı onu çok yakın savunamayacağından şutu için gerekli mesafeyi yaratabiliyor. Bu zamana dek daha çok topu elinde bulundurmaya alışmış bir oyuncu olsa da catch and shoot şeklinde de şut atabiliyor olması onu combo guard olarak nitelendirilebilecek bir oyuncu yapıyor ki Koç Perasovic daha önce gördüğümüz gibi combo guardlar ile oynamayı seven, çift oyun kuruculu sistemde o oyunculardan iyi katkı alan biri. Dolayısıyla Josh Adams’ı Anadolu Efes’te hem bir hem de iki numara pozisyonunda göreceğiz gibi gözüküyor.

Josh Adams’ın savunmasına değinecek olursak ben şahsen fiziksel özellikleriyle yukarıda bahsettiğim yüksek  enerjisiyle ve oyun iştahıyla etkili bir savunmacı olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Özellikle iyi yönlendirilirse topa baskı konusunda takımına çok fayda sağlayabilir. Top çalma konusunda geçen sezon Avtodor Saratov’da 1.6 top çalma ortalamasına sahipti ki bu konuda da takımına iyi bir katkı vermesi olası. Genel olarak baktığımız zaman Wyoming Cowboys’ta ve Avtodor Saratov’da gösterdiği savunma performansından daha iyi bir savunma performansı göstermesi gerektiği kesin çünkü oralarda bu işe ne kadar konsantre olması gerektiğiyle EuroLeague seviyesinde ne kadar konsantre olması gerektiği arasında büyük fark var. EuroLeague seviyesindeki savunmanın gerekliliklerini öğrenip, savunmada sabırlı olması ve karşısındaki oyuncuya göre kendisini ayarlamayı öğrenmesi gerekiyor. Ben savunma konusunda Anadolu Efes’e dezavantaj yaşatacağını, bir zaaf yaratacağını düşünmüyorum.

Josh Adams dediğim gibi hem kendi şutunu yaratarak hem de çembere giderek kendi skorunu yaratabilen bir isim. Yalnız bu konuda şut tercihlerini ve karar verme konusunda kendisini geliştirmesi lazım. İkili oyunları oynama konusunda da istenilen düzeyde değil. Bu konularda EuroLeague için yeterli olgunluğa sahip değil. Aslına bakarsınız elbette henüz NCAA kariyeri dışında yalnızca bir sezon oynamış ve o bir sezonda da 17 maç oynamış bir oyuncu için bu çok normal bir durum. Hücumu yönetme, hücum organizasyonun sağlama yani kısacası oyun kurucu pozisyonunun işin skor atma kısmını bir kenara bıraktığımız zaman asıl gerekliliklerini yerine getirme konusunda  kendisini geliştirmesi lazım. Sadece kendi skorunu düşünen bencil bir oyuncu asla değil, savunmanın ilgisini üzerine çektiğinde boşa çıkan uygun pozisyondaki takım arkadaşlarına pası aktarabilen bir isim fakat daha üst seviye bir oyuncu olması için bundan daha fazlasını yapması, kendisini takım arkadaşlarını besleme, asist, ikili oyunu doğru oynama konusunda geliştirmesi ve özellikle karar mekanizmasını daha iyi bir hale getirmesi gerekiyor. Ayrıca Avrupa için büyük bir öneme sahip olduğunu düşündüğüm asist-top kaybı oranında da bundan önce kötü bir performansı vardı, (NCAA kariyeri boyunca Wyoming Cowboys’ta 3.1 asiste 2.5 top kaybı, geçen sezon Avtodor Saratov’da 3.7 asiste 2.5 top kaybı) daha iyi bir asist-top kaybı ortalamasına sahip olması çok önemli.

Bu konularda Avrupa’ya gelen birçok Amerikalı oyuncunun kendini geliştirdiğini gördük ki öğrenme, kendini geliştirme konusunda istekli olarak gördüğüm Josh Adams bana göre bu gelişimi gösterebilir. Tabii ki bu konuda zamana ve kendisine biraz sabredilmesine ihtiyaç var. ”Peki Anadolu Efes’te buna uygun bir ortam var mı?” diye sorulacak olursa bu  sorunun cevabı tartışılır ama bu ortamın sağlanması oyuncudan gittikçe daha fazla katkı alınması adına mutlaka gerekir. Bence koç Perasovic’in öncelikli olarak Josh Adams’ta halihazırda iyi veya yeterli olduğunun söylenebileceği alanda, skor konusunda katkı alarak oyuncunun bu seviyedeki özgüvenini sağlaması ve daha sonra onu oyununun farklı alanlarını geliştirmesi konusunda teşvik etmesi gerekiyor. Koç  Perasovic  zaten Josh Adams’ın gelişimi ile ilgili olarak “Acaba kendisiyle ne yapabiliriz, burada ona ne katabiliriz?” konusunda iyice düşündükten sonra bu transfere karar vermiştir gibi gözüküyor.

Josh Adams henüz Avrupa’da bir sezon geçirmiş ve hatta bu sezonun da yarısında forma giyebilmiş olmasından ötürü henüz kendini çoğu kişiye tam olarak kanıtlayamayıp, yeterli bir oyun olgunluğuna sahip olmamasından dolayı Anadolu Efes’in yapmasına alışık olunan transferlerden daha riskli bir transfer gibi gözüküyor. Anadolu Efes’in oyun kurucu pozisyonu için ilk etapta kadrosuna katmak istediği oyuncuları kadrosuna katamamış olması lacivert beyazlıları bu diğer transferlerden daha riskli gözüken transferi yapmaya götürdü. Ben Josh Adams’ın büyük bir potansiyelinin olduğunu ve diğerlerine göre daha çok risk barındıran bu hamlenin ödülünün de büyük olabileceğine inanıyorum. Yukarıda da dediğim gibi Josh Adams’ın eksik veya yetersiz olduğu, geliştirmesi gereken yönleri var ama kendisini bu konularda geliştirip, çok daha iyi bir oyuncuya dönüşebilir. Tabii Koç  Perasovic’in bu konudaki tutumu ve katkısı çok önemli. Değinilmesi gereken bir başka konu da Josh Adams’ın iki üç numara pozisyonlarına transfer edilen Ricky Ledo ve Krunoslav Simon ile uyumunun nasıl olacağı. Ricky Ledo da Josh Adams gibi bu seviyeye yeni gelen ve kendisini bazı konularda geliştirmesi ve değiştirmesi gereken bir oyuncu. İki oyuncunun da ortak özelliği daha önce topu elinde bulundurmaya alışmış olup topsuz oyunda yer almaya çok alışmış olmamaları. Ancak üst seviyede iki oyuncunun da topla daha az oynamaya ve daha az top kullanmaya alışması gerekiyor. Krunoslav Simon ise tecrübeli ve bu tarz oyuncularla oynamaya alışık olan bir oyunu olduğundan bence Anadolu Efes için faydalı bir hamle oldu. ”Ayrıca Anadolu Efes bir tane daha oyun kurucu transferi yapacak gibi gözüküyor ki bu transfer hem Anadolu Efes açısından hem de Josh Adams’ın durumu açısından çok önemli olacak. Transfer edilecek bu oyuncunun öncelikli olarak skoru düşünmeyen, Josh Adams’ın zayıf olarak görüldüğü alanlarda katkı verip, kendisini tamamlayacak dengeli bir oyuncu olması lazım.” diye düşünürken tam da yazıyla ilgili son kontrolleri yaparken Anadolu Efes’in Errick McCollum’u transfer ettiğini kulüpten yapılan açıklama ile öğrendim. Açıkçası Josh Adams’ın yanına bahsettiğim tarzda bir oyuncunun alınması gerektiğini düşünürken bu hamle beni çok şaşırttı. Josh Adams-Errick McColum oyun kurucu rotasyonu açıkçası ilk etapta bana oldukça dengesiz bir rotasyon gibi gözüktü. Oyun kurucu ikilisi böyle olunca orada topu yönlendirme,bitirici oyuncuları besleme konuları sıkıntı olacak gibi.  Üstelik Ricky Ledo’nun da olduğunu düşündüğümüzde Josh Adams-Errick McCollum-Ricky Ledo üçlüsünün uyumu nasıl olur, bu topu elinde bulundurmaya alışmış üç oyuncu topu nasıl paylaşır şimdilik bir soru işareti. Koç Perasovic’e bu konuda o gerekli ayarlamaları yapması konusunda çok iş düşüyor.

Sonuç olarak Anadolu Efes için hedefler doğrultusunda daha az risk barındıran bir transfer yapmak belki daha iyi olabilirdi fakat iyice daralmış bir oyuncu havuzunda bu hiç kolay bir iş değil. Bana göre yeterli tecrübeye, olgunluğa sahip olmayan ama potansiyelli olan Josh Adams’ı almak kariyeri düşüşe geçmiş veya bitik olarak nitelendirilebilecek tecrübeli bir oyuncuyu almaktan daha iyidir. Josh Adams bence potansiyeli değerlendirilmeye değer bir oyuncuydu ve göstereceği gelişimle zaman içinde Anadolu Efes’in kadrosuna katmak isteyip de katamadığı bir oyuncunun vereceği katkıdan daha iyi bir katkı verebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler