(BÜ) NBA’deki Doncic, Antetokounmpo, Jokic, Bogdanovic gibi bazı Avrupalı yıldızlardan bahsettiniz. Bana göre Avrupalı oyuncular NBA’de gün geçtikçe daha baskın görevler alıyor. Geçmişte de baskın Avrupalı oyuncular olmasa da şu an en az iki oyuncuyu en iyilerin de en iyileri arasında sayabiliriz. Fakat bu oyuncular ellerine geçen ilk fırsatta NBA’in yolunu tutuyorlar. Sizce orta veya uzun vadede Avrupalı takımlar üst düzey yetenekli oyuncularını takımlarında tutabilirler mi?
Bence hedef bu oyuncuları elde tutmak olmamalı; bunun yerine bu oyuncuları Avrupa pazarına fayda sağlayacak şekilde pazarlamak olmalı. İşin sonunda oyuncu Avrupa’da kalmayı tercih edebilir. Bu muhtemelen pazar için çok iyi olur. Başta söylediğim gibi 15 yaşında her top sektiren çocuğun hayali NBA’de oynamaktır. Bu mantıklı. Bunu değiştiremeyiz.
Tam tersine her bir çocuğun bu vizyonunu alkışlıyoruz. Bu kadar popülerite, gelişime olan meyil ve reklam ile bütün bu oyuncular Avrupa basketboluna hizmet sağlıyor. Dolayısıyla pazar payı 55 milyon Avro olamaz. Bu noktada durup ‘Burada bir şeyler geliştirilmeli,’ diyorum. Aksi takdirde daha da fazla oyuncu daha erkenden Avrupa liglerinden ayrılacaklar. Ve böylece Avrupa basketbolu -‘ölecek’ demeyeceğim çünkü ölmeyecek- düşük seviyelerde kalacak. Basketbolu işleten kişiler olarak bence bunun olmamasını sağlamak bizim sorumluluğumuz. Bu sebeple Avrupa basketbolunu daha çekici hale getirecek, dolayısıyla da daha da fazla üst seviye oyuncular yetiştirmemizi sağlayacak mekanizmalar bulmalıyız. Avrupa basketbolunun DNA’sında bu yatıyor.
(KRÖ) Bu sorumla kapanışı yaparız… Polonya’dan bahsettiniz, Polonya basketbolunun popüleritesinin ve rekabetçiliğinin arttığından vs. Bir diğer FIBA organizasyonu olan BCL Americas hakkında gelen yorumlar nasıl şu ana kadar?
BCLA bizim kuzenimiz. Logoyu gördüğünüzde Logolarına, markalarına baktığınızda bizimki ile benzer olduğu görülüyor. Maalesef ilk şampiyonlarını COVID-19 yüzünden taçlandıramadılar. Şampiyon Ekim / Kasım ayında belli olacak. BCLA da bizimle aynı prensipleri paylaşan bir organizasyon. BCLA’ya giden yol yerel ligdeki performansla orantılı. Hemen hemen bizim sunduğumuz hizmet ile uyumlu. Bundan sonra BCL, BCLA, G-League (ilk defa bir NBA iştirakı bir FIBA kupası için sahaya çıkacak) ve BCL Afrika şampiyonları revizyondan geçen FIBA Kıtalararası Kupa için birlikte sahaya çıkacak. Bu piramidin bir parçası; basketbola katkı değer sağlıyor. BCLA’nın gelişimini ve beklediğimiz seviyelere ulaşmasını dört gözle bekliyoruz.
(KRÖ) Zamanınızı bize ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Benim açımdan harikaydı.
(BÜ) Çok teşekkür ederiz.
Benim için de bir zevkti. Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde artık bir çok Türk takımı olduğundan Türkiye’ye çok daha sık geleceğim. İstanbul’da sizleri görmeyi diliyorum. Ya da Almanya’da; yolum ne zaman oraya düşerse.
Avrupa basketbolunun DNA’sı