Sanmıyorum ki şu yazıyı okuyacak olup da tek pota maç yapmamış biri olsun. Nasıl ki halı saha futbol için saha ölçülerini küçültüp, bu sporu fit ve sporcu olmayan kişilerin belli bir taktiksel düzen içerisinde oynamasına imkan veriyorsa tek pota basketbol da oyun alanını daraltarak ve küçük kural değişiklikleriyle kondisyonu ikinci plana atarak basketbol oynamayı mümkün kılıyor. Şu an pek göz önünde değil ama birkaç sene içinde tek pota basketbolun Olimpiyatlar bünyesinde ayrı bir basketbol disiplini olarak boy gösterme ihtimali var.
FIBA, 2007 yılından beri üçe üç tek pota sokak basketbolunu göz önüne çıkarmaya çalışıyor. İlk olarak 2007 (Macau) Asya Salon Oyunları’nda denenen “3×3” (o zamanki adı ile FIBA 33) 2009 (Singapur) Asya Gençlik Oyunları’nda da test edildi. 2007’deki amaç formatın 2010’da Singapur’daki Yaz Gençlik Olimpiyatları’nda uygulanabilir hale gelmesiydi ve FIBA planladığı gibi 3×3 basketbolu oyunlar bünyesine dahil etti. (Çok parantezli bir yazı oluyor ama idare edin, 2010 Yaz Gençlik Olimpiyatları’nda Türkiye erkekler kategorisinde Burak Can Yıldızlı (‘94), Kerem Hotiç (‘93), Mertcan Özen (‘93) ve Samet Geyik (‘93) tarafından temsil edildi ve turnuvayı 20 takım içinde 12. Sırayı alarak bitirdi.) Gençlerin ilgisini ve basketbolun çok ön planda olmadığı ülkelerde popülaritesini arttırmayı, ayrıca küçük basketbol ülkelerini üst seviyede rekabetçi hale getirmeyi hedefleyen organizasyon her geçen gün büyüyor.
FIBA, 2010 yılında 3×3 için bir kural kitapçığı yayınladı ve oyunu resmileştirdi. Kitapçıkta maça başlarken hava atışı yerine üçlükten tek atılması (Evet, bildiğiniz oyunculardan biri çıkıp tek atıyor, kaçırırsa karşı takım başlıyordu. Bildiğim ve son kural kitabından kontrol ettiğim kadarıyla bu kuralın para atışına çevrilmiş olması lazım ama farklı organizasyonlarda farklı uygulamalar olabilir.), 12 saniyelik şut saati, beş dakikadan iki devre ve 33 sayıya ulaşan takımın kazanması gibi kurallar vardı. Sonradan bu kuralların büyük bir kısmı ve organizasyonun ismi değiştirildi. Organizasyon ismi FIBA 33’ten 3×3’e dönerken 33 olan sayı limiti 21’e, beş dakikadan iki devre ise on dakikalık tek devreye döndü. Tüm kurallar için ilgilenenleri linke alalım.
3×3 organizasyonlarının biri olan Dünya Turu’nun finali ise daha dün İstanbul’da, Barbaros Parkı’nda yapıldı. Türkiye elemelerinin yanı sıra Tokyo, San Juan (Porto Riko), Prag, Lozan ve Rio de Janeiro’da başarılı olan takımların katıldığı Tur her geçen sene daha fazla ilgi görüyor. FIBA, 3×3 turnuvalarına çok önem veriyor ve asıl amaçları 3×3 sokak basketbolu disiplinini Olimpiyat Oyunları’na ekleyebilmek. 2016 Olimpiyatları için bunu başaramamış olsalar da 2020’de sokak basketbolunu Olimpiyatlar’da görmemiz sürpriz olmayabilir.
—
Okan Yılmaz
https://twitter.com/afkaramazov