2018/19 EuroLeague sezonunda geçiş hücumları | ÇEVİRİ

Yazı: EuroLeague (euroleague.net)

Çeviri: Buse Nur Küçe, TrendBasket


Tempoyu arttırmak Turkish Airlines EuroLeague takımlarının her zaman tercih ettiği bir şey değil. Ancak arttırdıklarında da olağanüstü verimli olmayı başarıyorlar. Synergy Sports Technology’nin verilerine göre bu sene topla oynanan pozisyonların %10’unu geçiş oyunları oluşturuyor. Bu istatistik on senedir sabit bir değerde. Geçiş hücumlarının sonunda elde edilen sayıların ortalaması ise pozisyon başına 1.19 sayı. Bu da geçiş hücumlarını EuroLeague’de 2018/19 sezonunun en verimli hücum aksiyonları haline getiriyor. 

Çok değerli olmalarına rağmen bu seviyede geçiş hücumu oynama fırsatı elde etmek çok kolay değildir. EuroLeague takımları toplu bir şekilde oyunun temposunu arttırmaya çalışan ya da onları eksik yakalamaya çalışan rakiplerini frenleyecek önlemler alarak açık alan sayıları elde etme ihtimallerini kısıtlamaya çabalıyorlar. 18 takımın geçiş hücumlarından elde ettikleri sayı ortalaması maç başına 6.9 ila 13.4 arasında değişiyor. Geçiş hücumlarının temel dayanağı ise körü körüne agresif bir oyundan daha çok fırsatçılık. 

euroleague.net

Yukarıdaki grafikte EuroLeague’deki her oyuncu için oynanılan geçiş hücumu ve bu hücumlarda üretilen sayı tablosundaki yerleşimlerini görebilirsiniz. Takımların açık alandaki oyunlarıyla alakalı oldukça önemli noktaları göz önüne çıkarıyor. 

Çok az sayıda takım geçiş oyunu sırasında topu taşıması veya skor üretmesi için tek bir oyuncuya güveniyor. Öyle ki Mike James geçiş hücumu oynama oranında lig lideri ancak buna rağmen James’in hücumları AX Armani Exchange Olimpia Milano’nun geçiş hücumlarının sadece %29’unu oluşturuyor. 18. haftanın ardından oluşan istatistiklerde de görebileceğimiz üzere bu sezon en az bir kere geçiş hücumu oynayıp top kullanmış 205 EuroLeague oyuncusunun yarısından çoğu on kezden az faydalanmış bu hücumdan. Sadece 16 oyuncu 25’ten fazla geçiş oyunu pozisyonunda top kullanmış. Çoğu EuroLeague oyuncusu için geçiş hücumu hareketliliğin ve doğru anda doğru yerde olmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor.  

Geçiş hücumları üzerinden üretilen sayı dağılımı takımların ilk beşlerinde göreceli olarak dengeli olmasına rağmen verimlilik oyuncudan oyuncuya çok ciddi ölçüde değişkenlik gösterebiliyor. 25’ten fazla geçiş hücumunda top kullanan 16 oyuncu arasında skor üretme verimliliği pozisyon başına 1.56 sayıdan 0.78 sayıya kadar değişiyor. Her oyuncu savunmaya karşı açık alanda hücum etme konusuna aynı şekilde yaklaşmıyor. Bu durum da sadece yüksek yüzdeli oyuncuları değil düşük yüzdeli oyuncuları da kağıt üstünde açığa çıkarıyor. 

Bunun da ötesinde her geçiş oyunu eşit şartlarda oluşturulmuyor. Bu geçiş oyunlarında oyuncuların sayı bulduğu en popüler pozisyonlar arasında şunlar var:  

-Topu taşıyan oyuncu tarafından kullanılan pozisyonlarda pozisyon başına 1.05 sayı. 

-Forvetlerden koşan oyuncular tarafından kullanılan pozisyonlarda pozisyon başına 1.22 sayı 

-Ribaund sonrası tam saha pas verilen pozisyonlarda ise pozisyon başına 1.47 sayı ortalaması yakalanmış durumda.  

CSKA Moskovalı Will Clyburn gibi bu geçiş hücumlarının üçte ikisini topsuz koşu yaparak oynayan bir oyuncunun James gibi geçiş oyunlarının neredeyse dörtte üçünü topu taşıyan kişi olarak oynayan bir oyuncuya göre verimlilikte avantajlı olması çok şaşırtıcı bir durum değil. 

Her oyuncunun rolü geçiş oyunlarındaki verimlilik için belirgin bir şekilde önem arz etse de hızlı hücumda arkadan gelen hücum oyuncularının kullandığı pozisyonlar hariç her geçiş oyunu ortalama bir yarı saha hücumundan daha verimli skor ortalamasıyla sonuçlanıyor. Bunun sonucunda da açık alanda yoktan var edebilen hücum oyuncuları kadar hızla koordine olup onları durdurabilen savunmalar da değerleniyor. EuroLeague’de geçiş oyunlarındaki üstünlük için var olan savaş pick and roll savunmalarında olduğu kadar satranç havasına bürünecek gibi değil. Ribaundlarda avantaj sağlamak için rekabet eden takımların ortaya koyduğu mücadeleye de benzemeyecektir fakat yine de maçlar esnasında gözlemlenmesi gereken bir konu olduğu açık.


Orijinal kaynak | Transition Scoring in the 2018-19 EuroLeague

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler