2014-2015 NBA Sezonu İncelemeleri: New York Knicks

Derek FIsher announced as Coach

Geçtiğimiz Sezon

Geçtiğimiz sezon New York Knicks, play-offları bir maçla kaçırdı. Fakat elbette önceki sezon 54 galibiyet ve 2. Tura kadar çıkmış bir takım varken, beklentiler çok daha fazlaydı. Elbette takımın her iki uzununun sakatlanması, J.R. Smith’in J.R. Smith gibi davranması, takımın oyun kurucularının genellikle istikrarsız, kötü bir oyun sergilemesiyle Carmelo Anthony’nin her şeyi kendi başına yapmayı denemesine neden oldu. Bu da elbette başarısız bir tablo beraberinde getirdi.

Değişiklikler

Gidenler

Dallas ile yapılan takasın sonucunda artık kariyerinin sonuna gelen ve sakatlıklarla da boğuşan Tyson Chandler, çok güzel anıları olduğu takıma geri döndü. Ligin en iyi savunmacılarından birisinden vazgeçmek elbette kolay değil, hele ki kadronuzda bulunan oyuncular Bargnani&Stoudemire gibi o noktada çok zayıf oyuncularsa fakat gerek yaşı, gerekse sağlık problemlerinden dolayı ben Chandler’ın gitmesine çok üzülmedim. Gitmesine hiç üzülmeyeceğim 2. Oyuncu da yine Dallas’a gitti: Raymond Felton (Yerine gelen Calderon olunca, insanın Knicks’i izleme isteği 2’ye katlanıyor). Keza New York Knicks’in Kenyon Martin’i de pek arayacağını düşünmüyoruz, öyle değil mi?

Gelenler

Bence Knicks’in en önemli eklemesi, Jose Calderon oldu. Ligin en verimli oyun kurucularından birisi olan Calderon, üçlük tehdidini de beraberinde getiriyor. Prigioni ile birlikte Knicks’in Phil Jackson’ın isteyeceği tarzda, iki tane pas öncelikli oyun kurucusu olmuş oldu. Bakalım Calderon ve Prigioni, New York’un oyun kurucu hastalığına ilaç olabilecek mi?

Dallas’la yapılan takasta Samuel Dalembert da New York’un yolunu tuttu.  Limitli süreler dahilinde bu ligde hala bir şeyler verebilecek bir pivot.

phil-jackson-with-spike-lee

Phil Jackson’ın Görüşleri

Knicks’i bir de efsane koç ve şu anda takımın başkanı olan Phil Jackson’dan dinlemek lazım herhalde. Sezon başında New York Daily News ile yaptığı röportajda hemen hemen her şeye değinmiş, Zen Master.

Kafasında tasarladığı basketbolcu:

“Topsuz bir şekilde hareket edilmeli, boş şutları sokabilmeli, mentalitesi pas öncelikli olmalı. Defans olarak hem charge alabilmeli ve blok yapmalı. Basketbolu tam saha oynamalı.”

Bir Knicks hayranı Jackson ve Fisher’in takımını basketbol oynarken izlediğinde takım hakkında ne söylemesini ister?

“Bencil olmayan, topu çeviren bir takım. Sahada durumu anlayan… Akıllı bir takım, veya iyi bir grup düşüncesine sahipler. Defans olarak herkes birbirine yardım ediyor ve savaşçılar.”

Koçluk pozisyonu için ilk tercihiniz Steve Kerr’di ancak Warriors daha fazla para teklif etti. Knicks’in sahibi James Dolan, Kerr tercihinizi destekledi mi ve neden ikinci tercihiniz Derek Fisher, ilk tercihinizden daha fazla para aldı?

“Bu bölüm doğru değil. Steve ile basketbolun dışında, koç ve oyuncu ilişkisinin dışında bir ilişkim var ve yıl boyunca konuşmalarımız oldu. Çoğu NBA’de bir sistemi yürütmekle ilgiliydi. Triangle sistemini NBA’de yürütmen mümkün mü? Ve ben, “Olmaması için herhangi bir neden görmüyorum” dedim. Daha sonra ekledim, “Çoğu personel ve oyuncuların mental davranışlarına bağlı” diye. Yine bir gün konuşurken bir noktada ben hangi takımın triangle’da en efektif olacağını sordum ve Steve, “Golden State Warriors” dedi. Daha sonra ben, “İlgi çekici. Mark Jackson orada…” dedim. O da, “Eğer orada bu iş açık olursa, triangle’ı yönetmek için müthiş olurdu” dedi. Ve daha sonrasında Warriors koç arayınca -Cal’da çok iyi voleybol oynayan bir kızının olduğunu biliyordu- bundan başka bir şeyi düşüneceğini zannetmiyordum. Nitekim olay bundan ibaretti. Bana her ne kadar söz verse bile, Mark’ın kovulduğu gün onun oraya gideceğini biliyordum. Benim açımdan da sorun yoktu çünkü Kerr’in yaptığı işte mutlu olmasını isterim. Ve ben muhtemelen Derek’in bu iş için doğru tercih olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir keşkem veya vicdan azabım yok.”

New York’ta şampiyonluk kazanmayı gözünüzde canlandırabiliyor musunuz?

“Hayır, canlandıramıyorum. Hala bu takımın nasıl işlediğini, iyi bir dikkatle seyredeceğim -guardlarımız nasıl oynayacak, uzun oyuncularımızı nasıl oynatacağız. Hazırlık kampında gösterdikleri bağlılık beni cesaretlendirdi. Bunun dışında şiddetli bir şekilde oynamak istemeleri ve açlıkları da. Derek bunu anlayacaktır ve koç olarak da hedefi bu. Ve ben de onun kendi istediğini yapmasına izin vereceğim çünkü bu onun kendini kanıtlayacağı bir yer. Derek’in becerilerine iyi bir güvenim var.”

J.R. Smith’in saha içi ve dışı olgunlaşmamış davranışlarını sonlandırmak için ne gibi bir planlarınız var?

“Bu mümkün mü değil mi bilemiyorum. Dennis Rodman gibi olan, ona biraz benzeyen çocuklardan birisi olabilir. Dennis’te olan kind side onda da olabilir. Zaman geçtikçe ben de onu tanımak için elimden geleni yapacağım ve onu kendi organizasyonumuzda faydalı bir oyuncu yapmak için yolu bulacağız veya, her neyse.”

Bu mücadeleyi parayı bir kenara bırakırsak neden kabul ettiniz?

“Bu işi para için gelip, kabul etmeme gerek yok. Bir ağabeyim Parkinson, diğer ağabeyim de Hodgkins hastası, biri 73 diğeri de 75 yaşındalar. Ağabeyim bana geçen sene yaşlanmakla ilgili bir kitap yolladı ve bana, “Bu kitap hakkında konuşalım” dedi. Kitabın tartıştığımız bir bölümünde büyümekle ilgili bir şey vardı: Yaşlandıkça hayatınızda daha önce başka periyotlarda rastladığınız veya yaşadığınız şeylere tekrar gidiyorsunuz. Yürümeye başlarsınız, bebek olursunuz daha sonra çocuk olursunuz, daha sonra gençlik ve genç yetişkin çağınız başlar, daha sonra aile yaşantınız, eş veya baba olursunuz, kariyer, bu gibi şeyler. Daha sonra belirli bir yaşa geldiğinizde, belirli bir birikiminiz olduğunu düşünür ve hayatınızda başardıklarınıza dönebilirsiniz. Bence benim için de yapmak için zamanı bu. Nişanlım, Jeannie Buss, da uzun bir süredir, “Birçok bilginin ve tecrübenin üzerinde oturuyorsun” diyordu. Burada arkadaşlarım var, burada geçmişim var. Bu benim için beceri ve gönüllülük ile tekrar dönmemi sağlayabilecek bir yer. Hayranlarımız için en önemli şey geri dönüp, mücadeleci bir organizasyon olmak. Bütün her şeyi topladığımda bunlar dönmek için çok güzel bir yer. Evet takımın birçok konuda önünün engelli olduğunu biliyorum, salary cap ve bununla birlikte olan şeyler. Ancak ben bu takımın gerçekten çok iyi olması için bir şans olacağını düşünerek buraya geldim.”

Peki bu yakında mı?

“Ne kadar yakında olabilir bilmiyorum. Yakında, bu yıl mı? Yakında, önümüzdeki yıl mı? Veya ondan sonraki yıl mı? Ben bunu daha çok sekanslar şeklinde 1,2,3 … A,B, C şeklinde görüyorum. Bu sene A ile başlıyoruz, önümüzdeki sene daha ileriye gideceğiz. Bu yıl insanlara kim olduğumuzu göstereceğiz. Oyuncularımızı bir arada oynamak için alışık hale getireceğiz, nasıl bir kültürümüz olacak, istediğimiz kimyayı yakalayacağız ve elbette bu yolda bize engel olacak şeylerden kurtulup, hedeflerimiz doğrultusunda devam edeceğiz”

Peki o zaman B, 2015 diyelim, şampiyonluk adayı olmak mı?

“Bilmiyorum. Buna cevabımın olmasını çok isterdim. Süreçte ne yaşanacağını bilmiyoruz. Hedefimiz var ve gözümüzde onun üzerinde. Önemli olan da bu, buraya nasıl geleceğimizi de biliyoruz.”

Hedef ve amaç şampiyonluk kazanmak. Bu sene değil. Bu gerçek dışı.

“Bunu bu sene yapmakta çok isteriz. Bıraktıktan sonra son kez Lakers’ta ’99-2000’de ilk yılda şampiyonluk kazanabileceğimize inandım. Bunu yapabilecek insanlara sahiptik. Chicago’da ’90da işi aldığımda şampiyonluk kazanabileceğimizi düşündüm… Bu takımın ilk olarak play-off’ta kalıcı olması gerekiyor, ardından şampiyonluk düşünebilir. Bunun gibi bazı adımlardan gitmemiz gerek.”

Carmelo bu yılki takımın kesinlikle play-off takımı olduğunu söyledi. Buna inanıyor musunuz?

“Evet.”

Nedeni?

“Çünkü play-off takımı olmak için yeterli yeteneğe sahibiz. Şimdi sıra beraber oynamada.”

 

carmelo-anthony-bulls-knicks

Neden İzlemeliyim?

Sebep 1&2: Phil Jackson belkide tarihin en yüklü kontratlarından birisini alarak New York Knicks’in başına geçti. Her ne kadar takımın başına Steve Kerr‘i geçirmek istese de, Kerr bir nevi “Ben bu bataklığa girmem” diyerek, hali hazırda oldukça iyi malzemeye sahip Golden State Warriors’a gitti. Jackson da Kerr olmayınca, eski oyuncusu Derek Fisher‘a, “Artık basketbolu bırakma zamanın geldi” dercesine, takımın koçluğunu teklif etti ve Fisher da bir nevi uzun süredir düşündüğü koçluğa, en iyi tanıdığı insanla, belkide en iyi şekilde başladı. Jackson&Fisher ikilisinin yürüttüğü bir basketbol takımı izlenir!

Sebep 3: Carmelo Anthony, ligin en iyi skorerlerinden birisi, hatta bana göre doğru bir sistemde en iyisi. Phil Jackson’ın “Triangle Offense”inde Melo’nun daha etkili olacağını düşünüyorum. Elbette Melo’nun bu hücumda neler yapacağını izlemek için bile -iyi veya kötü- izlenir Knicks. Keza off-season’da birçok takımın ilgisine rağmen, New York’ta kalmayı seçti. Phil Jackson, Melo yeteneğinde, hatta daha iyileriyle çalışmış birisi. Bence onun için de bu eşsiz bır fırsat.

Triangle Offense’ın Melo’yu nasıl ve neden daha iyi bir oyuncu yapacağı yönündeki soruya:

“Triangle Offense ona pasör, ribaundçu olmanın yanı sıra, daha önceye göre skor bulması için daha rahat yerler sağlayacaktır.”

Sebep 4: J.R. Smith hakkında “palyaço” benzetmesi yaparak Adrian Wojnarowski, onu anlatan nokta atışı diyebileceğimiz bir yazı yazmıştı Yahoo! Sports’ta. Bu yazı geçen sezon bir hayli de konuşuldu ve yankı aldı. Neyse, biz soruyu soralım ve biraz olaya olumlu bakalım: J.R. Smith, En İyi 6. Adam Seçildiği Formu Yakalayabilir mi?

Kontrat sezonunda Smith oldukça büyük bir motivasyonuna sahipti ve bu ödülü kazandı. Fisher’ın koçluğunda Smith’in davranış ve disiplin problemlerini daha az göreceğimizi umuyorum. Keza eğer J.R. Smith’in canı oynamak istemezse, Fisher oldukça kapasiteli genç yetenek Tim Hardaway Jr. daha fazla süre verecektir.

Geçirdiği diz sakatlığının ardından geçen sezonun sonlarına doğru Smith daha istikrarlı şut attı ve çembere daha fazla gitti. Bu iyi bir sinyal. Şu bir kere bu sezon için net: Knicks eğer ki başarılı olmak istiyorsa, Smith’in En iyi 6. Adam olduğu zamanki formuna dönmesi gerek. Fisher’ın Triangle’da J.R.’ı üçlük çizgisinin hemen dışında köşelerde ve kanatlarda kullanmasını beklemek haliyle doğal olacaktır. Bu da sebebi:

JR Smith

 

Tahmin

Takımda 1 sene içerisinde hemen hemen bütün personel, koçlar ve bazı rotasyondaki önemli oyuncular değişti. Nitekim ben Knicks’in sezona müthiş bir şekilde başlamasını beklemiyorum. Keza Phil Jackson’ın “Triangle Offense” anlaşılması kolay bir şey değil, karışık (Hatta hem Knicks taraftarlarını, hem de Knicks oyuncularını düşünerek Knicks’in courtside’taki vazgeçilmez ünlüsü Spike Lee, “Triangle Offense”ı anlatan bir kısa film çekti). Bunun yanında hücumda ve savunmada yeni taktiksel değişmeler ve şemalar için oyuncuların alışmaya ihtiyacı var. Elbette play-offlara yeniden dönmek Knicks açısından kolay olmayacaktır fakat imkansız da değil en nihayetinde. Doğu’da bence şu anda play-off’a kesinlikle katılacak 5-6 tane herkesin bildiği takım var. Knicks’in de elbette Carmelo’nun geçtiğimiz günlerde dediği gibi bu sene şampiyonluk kazanması, hedeflerden birisi değil. O zaman play-off’a kalmak yeni değişimde önemli bir adım olabilir.

Knicks taraftarları sezon başlarken Triangle Offense’le ilgili şunu da izleyebilir:

http://www.youtube.com/watch?v=aJ7QMNUFqMw

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler