#2 Boston | Brad Stevens, bozukluklardan bir bütün yaratabilecek mi?

#2 Boston: Beklenen büyük takas bir gün gerçekleşecek mi? Koç Stevens’ın Boston’ı mercek altında…

2007 yazında Danny Ainge elindeki bütün imkanları kullanarak Kevin Garnett ve Ray Allen’ı takıma katıyor ve Celtics’i bir anda ligin dibinden en tepesine çıkarıyordu. Derhal o sezon gelen şampiyonluk ilerleyen yıllarda devamının da geleceğine dair beklentiler oluşturmuştu ancak devamında en fazla sadece bir kez daha finallere kalabildiler. O kadroyu şüphesiz sakatlık sorunları da etkiledi ancak yıllar ilerledikçe temel sorun takımın yaşlanmasıydı (belki de sakatlık sorunları da kısmen bununla ilgiliydi) ve mevcut kadroyla Heat ile başa çıkabilmenin iyice imkansızlaştığını kabul etmek gerekiyordu.

2013 yazında beklenenden fazla uzamış olan Garnett-Pierce projesini sonlandırmak için muhteşem bir fırsat gelmişti. Nets takımı 36 ve 37 yaşlarındaki iki oyuncu için 3+1 draft hakkı veriyordu! Sonuç, takas edin gitsin…

bostonglobe.com
bostonglobe.com

Celtics’in rebuildingi kapsamında (gençleşecek kadroyu çalıştırmak için pek de ideal bir isim olmayan) Koç Doc Rivers pick karşılığında (2015 1. Tur, Clippers) gönderilirken, Rajon Rondo da sakatlığını atlatmasını müteakip Mavericks’e yine muhtelif draft hakları (birinci tur ve Brandan Wright’tan sonradan gelen iki adet ikinci tur) ve oyuncular (Jae Crowder o takasta geldi) içeren bir paket karşılığında takaslanıyordu.

Celtics’in yeni hedefi yeni genç çalıştırıcı Brad Stevens ile draftlardan ve piyasadan toparlayabildikleri iyi oyunculardan oluşacak bir takımla yavaş yavaş yukarılara tırmanmak olacaktı. İyi haber: Brad Stevens beklentileri çok aştı ve elindeki oyunculardan müthiş verim elde etti, görece vasat kabul edilen oyuncuların değerini yükseltti. Kötü haber: beklenenden iyi geçen sezonlar dereceleri yükseltti, draft kura şansı da yardım etmeyince potansiyel süper yıldızlar draft üzerinden alınamadı. Açıkçası draftta seçilen oyunculardan da istenen verim alınamadı. Ainge’e en azından draft konusunda eksi not verdiğimi belirtmek isterim. (2011’den bu yana birinci tur draft seçimleri: MarShon Brooks, Lucas Nogueira, Fab Melo, Jared Sullinger, Marcus Smart, James Young, Terry Rozier, R.J. Hunter)

Çok genç bir takıma hazır durumdaki süper yıldızları da katamadılar önceki sezonlarda. Ellerindeki parçalar iyi ve güzeldi de bir başka takımdan takasla süper yıldız almaya yetmiyordu. Üstelik Garnett, Pierce ve Rondo deneyimlerinden ve Stevens’ın parlattığı oyuncuların diğer takımlardan bekleneni verememesinden (Jordan Crawford vardı hatırlar mısınız?) sonra Celtics ile takas yapma konusunda lig genelinde bir isteksizlik oluşmuştu.

Yukarıda anlattığım süreç ışığında 2016 yazına girerken Boston’ın elinde ışık veren, kontratları düşük bir sürü oyuncu, 2016 draftından 8 (yazıyla sekiz) adet seçim hakkı, serbest piyasadan iki maksimum kontrat almaya yetecek (ayarlanabilecek) cap boşluğu veya takas üzerinden büyük yıldızlar almak kullanılabilecek (yukarıdakilere ek olarak) daha bir sürü gelecek draft hakları vardı.

Hepsi bir kenara Celtics’in ilk yaz hamlesi Danny Ainge ile beraber daha üç yıllık kontratı bulunan Brad Stevens’ın kontratını bir üç yıl daha uzatmak oldu. GM ve koça duyulan güveni göstermek açısından şık ve yerinden bir hamleydi.

Ardından Celtics’in merakla beklediği draft günü ve hamleleri geldi. Ama hayır, taraftarın yine büyük bir hevesle beklediği büyük bir takas (Jimmy Butler, DeMarcus Cousins, Kevin Love vs.) gerçekleşmedi.

Celtics’in draftta seçim hakları 3, 16, 23, 31, 35, 45, 51 ve 58. sıralardandı. Bunlardan üçüncü sıra seçimi olan Jaylen Brown potansiyeli yüksek ama katkı sağlaması zaman alacak bir oyuncu. Aslında rol olarak takımdan ayrılan Evan Turner’ın yerini çok daha fazlasıyla doldurabilecek türden bir oyuncu. Daha iyisi olacak belki evet ama bu sezon için oldukça ham. 16. sıra seçimi Yabusele ile 23. sıra Zizic ise draft&stash denilen uzun vadeli projelerden. Takıma bu yıl katılmayacaklar, aslı astarı gelecekte belli olacak. Yine de Celtics’in zaten fazlasıyla kalabalık olan rotasyona daha fazla çaylak getirmektense draft&stash olayına girmesi çok daha mantıklı bir hamleydi. Üstelik ikinci turun iki adet draft hakkını (31, 35) geleceğin bir adet birinci tur draft hakkına (Clippers 2019, via Memphis) çevirmeleri de faydalı bir hamleydi. Diğer ikinci tur seçimlerinden ise pek beklentim yok.

Boston Celtics (@celtics)
Boston Celtics (@celtics)

Temmuz ayı ile beraber transfer piyasasının gözde oyuncularından Al Horford’ı maksimum kontratla aldılar. Onunla savunmada daha da iyi olabilecekken hücum açısından ise pota altında eksik oldukları tehditi gidereceklerdir. Yıldız oyuncu çok yönlü bir yapıda olsa da Celtics’in ihtiyaçları açısından -Hawks’a kıyasla- dışarıdan daha az atacağını, alçak postta ise daha fazla kullanılacağını düşünüyorum. Minimuma aldıkları Gerald Green ise bençten bir miktar katkı sağlayabilir. Bir de Kevin Durant’ın peşinden koşmuşlardı yazın ama hikayenin sonunu biliyorsunuz.

Celtics, Stevens ile üç sezonunda sırasıyla 25, 40 ve 48 galibiyet aldı. Çok yönlü bir kadroyla, çok yönlü oyuncularla takım savunmasına büyük önem vererek oynamaya çalışıyorlar. Geçen sezon ligin en iyi savunma yapan takımlarındandılar. Hücum tarafında ise vasat sayılırlar en iyi ihtimalle. Bu sezon hem genç kadronun biraz daha gelişmesiyle hem de Horford eklemesiyle hedef 55 galibiyet olacaktır. Başarabilirlerse bu tür bir derece onları Cavs’in arkasında konferans ikincisi yapmaya yeter. Ama ben yine de sezon içinde büyük bir takas kovalamaya devam edeceklerini düşünüyorum. Öyle bir durum olursa hedefler güncellenecektir… Bir süper yıldız alamazlarsa bile forvet pozisyonunda All-Star yakını iyi şutör bir oyuncu kadrolarında önemli bir boşluğu kapatacaktır. Nitekim Celtics geçen sezon ligin en kötü üçüncü üçlük yüzdesine (%33,5) sahipti.

Ainge bu yaz Horford’ı takıma katarak büyük bir iş başarmış olabilir ama asıl hedefi olan değer (asset) biriktirip yıldıza çevirme olayını başarabilmiş değil. Aslında asset biriktirme olayını oldukça iyi başardığını söyleyebilirim, draft seçimleri haricinde. Takım geçmişte yapılan iyi hamleler (Türlü takaslarda alınan draft hakları, seçilen ama henüz lige gelmeyen oyuncuların hakları da dahil, Thomas takası, Crowder, Bradley gibi oyunculara verilmiş çok cazip kontratlar vs.) ile her türlü takas yapmak için yeterliden de fazla malzemeye sahip. İşte Celtics’i bir sonraki seviyeye taşıyacak en önemli soru işareti de bu: Bozukluklardan bütün yaratabilecekler mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler