10 günlük kontratların perde arkası ve etkileri | ÇEVİRİ

Yazı: Alex Kennedy, HoopsHype

Çeviri: Ahmet Turhal, TrendBasket


Her yıl bu zamanlarda NBA takımları bazı oyuncularla 10 günlük sözleşmeler imzalarlar. Yeniden yapılanan takımlar aslında gelecek sezon için denemeler yapmak amacıyla birçok 10 günlük oyuncu arasında gidip, gelirken iddialı takımlar sistemlerine uyacak ve onlara playoff’ta katkı verecek kelepir veteranların peşinde koşarlar.

Anthony Mason, Manute Bol, Kurt Rambis, Mario Elie, Kevin Willis, Kenny Smith, Spud Webb, John Salley, Bruce Bowen, Kenyon Martin, Juwan Howard, Raja Bell, Chuck Hayes, Shaun Livingston, Matt Barnes ve Chris Andersen gibi birçok yetenekli oyuncunun 10 günlük sözleşmeye imza atmışlığı var. Sacramento Kings’in ilk beş oyuncusu Garrett Temple tam dokuz kez 10 günlük sözleşmeye imza attı. (NBA tarihindeki en yüksek üçüncü değer)

sactownroyalty.com
sactownroyalty.com

Sadece geçen sezon Lance Stephenson, Jarrett Jack, Gary Neal, Alonzo Gee, Quincy Acy, Jordan Crawford, Joel Anthony, Ronnie Price, Toney Douglas, Archie Goodwin ve Ray McCallum gibi tanınmış oyuncular en az bir kez 10 günlük sözleşme imzaladılar.

Takımlar bir oyuncuyla üst üste en fazla iki kez 10 günlük sözleşme yapabilirler ve sonrasında bu oyuncuyu sezonun devamında takımda tutup, tutmayacaklarına karar vermek durumundalar. Ödenen maaş oyuncunun tecrübesine bağlı olarak $30,000 ile $55,000 arasında değişiyor. Bu, G-League’in en iyi oyuncularının yıllık ücretinden ($25,000) bile daha fazla. Eğer bir oyuncu ikinci bir 10 günlük veya sezonluk bir sözleşme imzalarsa çok daha fazla kazanacak demektir. Bu sözleşmelerin özellikle G-League oyuncuları için çok arzulanan şeyler olmasının ardında böyle bir sebep var.

Bununla birlikte, 10 günlük bir sözleşme oyuncunun ortama uyum sağlaması ve etkili bir ilk izlenim bırakması için ona sadece bir haftadan biraz daha fazla süre vererek oyuncunun üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Her oyuncu yeteneklerini sergilemek istiyor ancak bunda aşırıya kaçmak ve bireysel başarıya odaklanmak sonunda eve dönmesine sebep olabilir. Tabii bir de çılgın NBA takvimi yüzünden yeni takımıyla sadece bir veya iki antrenman yapabilir ve bu da uyum sağlamasını iyice zorlaştırabilir.

Bu stresli (ve heyecanlı) 10 gün boyunca perde arkasında neler yaşandığını öğrenmek amacıyla Hoopshype C.J. Watson, Derrick Williams, Xavier Silas ve Quinn Cook ile konuştu. İşte her bir oyuncunun 10 günlük sözleşme maceralarının detayları:

  • Watson 2008’de Golden State ile 10 günlük sözleşme imzalamadan önce profesyonel kariyerine İtalya, Yunanistan ve G-League’de başladı. O günden beri NBA’de ve şu an 10 yıllık bir veteran.
  • Williams bu sezonun başında Miami Heat tarafından serbest bırakıldı. 2011 draftının iki numarası başka bir takımla garanti kontrat imzalamak yerine Cleveland Cavaliers ile 10 günlük sözleşme imzaladı çünkü şampiyonluğa oynayan bir takıma katılmak istiyordu. Sonrasında sezonun geri kalanı için sözleşme imzaladı.
  • Silas 2011-12 sezonunun hazırlık kampında Philadelphia 76ers ile birlikteydi ancak bir süre sonra takımdan kesildi ve G-League’e gönderildi. Yine de sezonun sonuna doğru Philadelphia onunla 10 günlük bir sözleşme imzaladı ve playoff yarışı boyunca onu takımda tuttu.
  • Cook G-League’de parladıktan sonra geçen yıl Dallas Mavericks ile 10 günlük bir sözleşme imzaladı. Dallas sözleşme sonunda onu serbest bıraktı. Nihayetinde, New Orleans Pelicans ile sezon sonuna kadar anlaştı. (Güncelleme: Golden State Warriors ile sezon başında iki yönlü sözleşme imzaladı)
Geri1 of 10

10 günlük kontratların perde arkası ve etkileri | ÇEVİRİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler