2011’deki lokavt sonrası imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (CBA) sonrası NBA’deki takım sahipleri ile Oyuncular Birliği Sendikası (NBPA) yeni bir sözleşme için şu günlerde görüşme halinde.
The Ringer yazarı Kevin O’Connor’ın kaleme aldığı bir yazıda yeni sözleşmenin getireceği değişikliklerden biri olarak daha kısa bir hazırlık dönemi gösterildi. Oyuncular cephesinin daha sağlıklı kalmak adına daha kısa bir sezon ve daha az iki gece üst üste maç oynama isteklerine bir ek olarak getirilen bu öneri sonucu şu anda takımların hazırlık döneminde en fazla sekiz maç oynayabilmesi kuralının hangi seviyelere düşürüleceği bilinmiyor. Yeni CBA ile ilgili olarak daha evvel ortaya çıkan daha yüksek miktarlı çaylak ve veteran minimum kontratları gibi ayrıntılar da doğrulandı.
Bunun yanında, yeni CBA’in aile içi şiddet konusunda daha kapsamlı bir yönetmelik getirmesi de bekleniyor. Lig yönetimi aile içi şiddetten suçlanan bir oyuncuya 10 maçtan başlayan cezalar verme yetkisine sahip. Ancak 2014’te Jeff Taylor’ın aldığı 24 maçlık cezanın da gösterdiği gibi, bu konuda belirli bir standart ve uygulamalarda belirgin bir istikrar bulunmuyor. Bu tip durumlarda verilecek yeni cezaların sadece maç ve/veya para cezasının ötesinde olması ve danışmanlık, destek servisleri, rehabilitasyon gibi uygulamaları da içermesi olası.
Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) yetki alanının dışında kalan ve bu yüzden birçoklarınca eleştirilen NBA, kendine ait anti-doping politikalarında küçük değişikliklere gidebilir. Geçtiğimiz hafta içinde California ve Massachusetts eyaletlerinde tıbbi esrar kullanımını yasal hale gelmesi, ligdeki yedi takımın (Nuggets, Trail Blazers, Lakers, Clippers, Warriors, Kings, Celtics) esrar kullanımının yasal olduğu eyaletlerde bulunduğu anlamına geliyor; ancak NBA yönetimi bu konudaki politikasından geri adım atmayacak. Oyuncular Birliği doping kontrol süreçlerinin daha sıkı ve oyuncular açısından daha uygun olmasını istiyor.
NBA’de takım sahiplerine ve oyunculara dağıtılan temel gelir kalemi olan “Basketbolla İlişkili Gelirler”, yeni CBA’de daha geniş bir tanıma sahip olacak. 2011’deki CBA pazarlıklarının çözülmemesinin asıl nedeni olan bu konu da bu sefer iki taraf da gelirlerin ani artışı sebebiyle uzlaşmaya daha yakın. İki tarafında şu anda yürürlükte olan CBA’de olduğu gibi BİG’den %50 civarında bir pay almaya devam etmesi ve 10 yıllığına imzalanmış olan yürürlükteki anlaşmanın feshedilip, 15 Aralık 2016’dan önce yeni bir anlaşmayla değiştirilmesi öngörülüyor.