Türkiye’nin Çin’de ilk rakibi Japonya’yı, Japon gazeteci Kaz Nagatsuka’ya sorduk | TB ÖZEL

Türkiye’nin 2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası E grubundaki ilk maçında karşılaşacağı Japonya’nın son durumunu, Hachimura, Watanabe, Fazekas üçlüsünü ve turnuvayla ilgili beklentileri Japon gazeteci Kaz Nagatsuka’ya sorduk.

– Japonya’nın bu turnuva için beklentileri nelerdir? Japonya turnuvaya mı odaklanıyor yoksa önümüzdeki sene Tokyo’da gerçekleşecek olimpiyatlar öncesi hazırlık sürecine mi? 

“Milli takımımız bu sene Hachimura, Yuta Watanabe ve Nick Fazekas etrafında kurulmuş en iyi takım olarak tanıtıldı hep bu nedenle beklentiler oldukça yüksek. Bunu söylemek biraz zor tabii ki çünkü koçlar ve oyuncular bunun hakkında çok bir şey söylemediler. Çin’de ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarından eminim fakat bir yandan da Başantrenör Julio Lamas, Japonya’nın daha önce dünya kupasında hiç Avrupa veya Kuzey Amerika’dan bir takımı yenemediğinin ve bu seviyede böyle galibiyetler almak için tecrübe gerektiğinin altını çizdi. Fakat yukarıda da bahsettiğim üç oyuncu da yurt dışında forma giymiş oyuncular. Bence takımın liderliğini onlar üstlenecek ve diğer oyuncuların omuzlarındaki yükü çok ciddi oranda hafifletecekler. Bu da şu demek, Japonya elinden gelenin en iyisini yapacak ama birkaç maç kazanmaları da beklenmiyor onlardan.”

fiba.basketball

– Takımın olumlu ve olumsuz yönleri neler peki? 

“Bu turnuvada ilk defa birlikte oynayacak olan Hachimura, Watanabe ve Fazekas üçlüsü açıkça takımın en olumlu tarafı. Özellikle de Watanabe Ağustos ayının başında hazırlık kampında bileğini burktuğu için bu üçlü çok fazla birlikte oynama fırsatı elde edememişti. Zaman geçtikçe birbirleriyle uyumu daha da iyi olacak. Yudai Baba’nın yükselişe geçmesi de Japonya için bir umut ışığı. Hachimura’dan sonra muhtemelen takımdaki en atletik oyuncu ve takıma geçiş oyunları, ribaundlar, çembere gitme, üçlük atma, savunma vb. birçok farklı konuda yardımcı olabilir.” 

“Olumsuz yönler ise takımın hücum tarafı. Mili takımın guard’ları evrensel boyutlarla kıyaslandığında biraz küçük kalıyor. Rakip takım eğer onlara baskı yaparsa oyun kurmakta başarısız olabilirler. Lamas genellikle şutör gard oynayan Daiki Tanaka’yı acil durum oyun kurucusu olarak belirledi. Hatta ilk etapta direkt oyun kurucu olarak maça başlayabilir bile ancak bu da Japonya’yı zor duruma sokar çünkü Tanaka saf bir oyun kurucu değil. Japonya’nın takım olarak ritim bulmasını engelleyebilir bu durum. Beni asıl endişelendiren isim ise Las Vegas’taki NBA Yaz Liginde New Orleans forması giyen Makoto Hjiejima. Henüz büyük üçlünün yer aldığı bu Japonya takımında kendine net olarak yer bulamadı. Hazırlık turnuvalarında savunmada bazı zaafları olduğuna tanık oldu herkes. Tabii ki o anki duruma göre değişecek olsa da bence turnuvada bulacağı süre de kısıtlı olacak.” 

Wanatabe ve Hachimura hakkında ne düşünüyorsun? Sınırları neler bu oyuncuların?  

“Özellikle Rui Hachimura Japonya’nın basketbol konusundaki farkındalığını artırabilir. Hachimura Wizards tarafından draft edildiğinden beri hızla tanındı. Çok büyük sponsorluk anlaşmaları imzaladı ve büyük medya kuruluşlarında tanıtıldı. Sadece basketbol izleyicileri değil, konuyla hiç alakası olmayan ev kadınları bile onun ismini biliyor şu anda. Watanabe Japonya’da Hachimura kadar tanınmıyor ama Japon basketbolseverler ona çok saygı duyuyor çünkü kimse NBA’e gidebileceğini düşünmemişti. NBA’e gitmek Watanabe’nin yaklaşık olarak liseden beri kendine koyduğu bir hedefti ve Grizzlies’la çift yönlü anlaşma* imzaladığında ben dahil ona inanmayan herkesi susturmayı başardı.  Bence hem tam bir hücum oyuncusu hem de sert bir savunma oyuncusu olarak Watanabe takımın dengeleyici ismi gibi. Japonya’nın bu turnuvadaki kaderi belli noktaya kadar bu adamın ellerinde gibi geliyor bana.”

AP/VIA KYODO

– Sence Japonya bir sonraki tura kalabilir mi? 

“Bu milyonluk soru gibi bir şey. Umarım kalabilirler. Benim ve birçok Japon’un hayali bu. Bir sonraki tura kalabilmek için oynayacakları maçlar oldukça zor olacak. Bence Japonya ilk turdaki üç ülkeyle de rekabet edebilir. Japonya’nın bozguna uğrayacağını sanmıyorum ama maçların sonlarında, işlerin artık en kızıştığı anlarda maçı nasıl kazanacaklarını bildiklerini de sanmıyorum çünkü Dünya kupası gibi büyük bir sahnede oynama tecrübesi yok takımın. 2006 Dünya şampiyonasının ilk tur son maçında Japonya 18 sayıdan maç verdi Yeni Zelanda’ya. Tabii ki bu seneki bambaşka bir takım. Hachimura, Watanabe ve Fazekas gibi daha güvenilir isimler var kadroda. Yani, kim bilir? Japonya’nın ikinci maçı Çekya’ya karşı ve bence kazanılabilecek bir maç. O nedenle ilk maç, yani Türkiye maçı, çok önemli. Eğer bir şekilde Türkiye’yi yenmeyi başarırlarsa bir sonraki tura kalmak için çok ciddi bir şansları olacak.” 

*NBA takımlarının genellikle draft etmeden takımlarına kattıkları bazı oyuncularla imzaladığı kontrat tipi. Bu kontrata göre oyuncunun maaşı oynadığı lige göre değişebiliyor. NBA’de oynarken farklı, G-League’e gönderilirse farklı maaş alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler