Orhun Özdemir, Doğuş Özkan ve Mehmet Kart NBA’deki haftalık gelişmeleri değerlendirdiler. Konular;
Brooklyn Nets’in yeni denemeleri,
Pelicans’ın play-off serüveni,
LeBron ve yancıları,
Yine tartışması bol bir bölüm, yılın ilk bölümünün en iyi koçları,
https://www.youtube.com/watch?v=ctItsIQd3T4&feature=youtu.be
Cavs 2007-2008 sezonunda değil 2006-2007 sezonunda NBA finali oynadı, bir yazım hatası olarak kabul edilebilirdi ancak hem sözlü olarakta tekrarlıyor hemde pek çok ayrıntıda vererek vurguluyorsunuz üçünüzün birden bu hataya düşmesi şaşırtıcı.
selamlar, çok haklısınız skandal olmuş. Fazla üzerinde durmadığımız için biz de fark etmedik hatayı yayın esnasında, özür dileriz.
Sizinde dahil olduğunzu gördüğüm Blatt’ı sahiplenme akımını anlamış değilim. Adam Avrupada kariyer yaptı diye amcaoğlu kadrosuna mı alındı nedir? Vatandaşın savunulacak herhangi bir icratini geçtim takımı katkısı 0 bile değil net negatif.Bu takım geçen yılki stafı ve kadrosuyla devam etse bundan daha kötü oynamayacak çok daha kötü bir dereceside olmayacaktı big3 getirdikten sonra başlarına dahi! Blatt’ı koymayıp koçsuz oynatsan sadece sırayla her maçı biriniz domine edecek sırayla iso oynacaksınız deseniz bundan çok daha verimli bir hucum olurdu.
Öyle bir hava varki sanki ortaya çıkmamış bir cevher var da onu çıkarmak için didiniliyor. Blatt dışında herkes suçlu, sırasıyla, Waiters,Love,Lebron,Irving,Girbert, Griffin günah keçisi ilan ediliyor. Bir gitseler Blatt hocam takımı ne oynatacak! Oyuncular hocayı dinlemiyor adam yerine koymuyor kafasına göre oynuyormuş! Vay canına NBA seviyesinde ilk defa duyduğum ama kabul ettiğimizi farzedeceğimiz garip bir iddia ama iyide oyuculara söz geçirmek kendini inandırmakda bir koçluk meziyeti değil midir? Ki Blatt’ın ağzından bugüne kadar benim oyun planım sudur soyle soyle oynayacağız ama oyuncular bunu oyna(ya)mıyor lafı da duyulmadı. Geldiğinden beri tek görülen big3’i posasını çıkarana kadar 40 kusur dakika oynatmak yerini sağlamlaştırmaya çalışmak.Ne bir sistem kurma çabası var ne de gelişme emaresi. Bench kullanımı, rotasyon sıfır Pop,Tib,Carlisle ne bitik oyunculardan ne verimler alır ne rotasyonlar kurarken bizim Blatt efendiye gelince “ya kadro zayıf ne yapabilir” teraneleri.
Elinde kimsenin elinde olmayan gezegenin en iyi oyuncusu ve 2 all-star var ama hala mağduru oynamalar. Bu takımın başına birazcık defensive minded orta seviye bir koç gelse bu kadroyu NBA finaline güle oynaya götürür.
Ben Blatt’in başarısız olduğuna katılıyorum. Blatt’i de savunan biri yok aramızda diye biliyorum, ancak şu an için kovulmalı mı biraz daha süre mi verilmeli derseniz bu takımın süreye ihtiyacı olduğunu düşündüğümü söyleyebilirim.
Bir koçun seviyesini avrupa ve nba diye ayırmak yıllardır bana saçma geliyor. Elbetteki nba’in kendine has farklılıkları mevcut ama basketbol her yerde basketboldur,mars’ta oynasanız bile. Blatt efendiye gelince ortada yadsınamayacak bir başarısızlık var ve Blatt ciddi anlamda duvara çarptı.Ona da eyvallah. Blatt’i taa Gershon’un yardımcılığı döneminden beri belli düzeyde takip etmiş biri olarak söyleyebilirim ki şu anki gidişattaki en hafif sorumlulardan biridir Blatt. Blatt Cleveland’ın başına geçtiğinde henüz Lebron Cleveland’a adımını atmamıştı.Açıkça Blatt’in şimdiye kadar kendini Blatt yapan bazı özellikler konusunda bocaladığını görüyorum.Blatt’in başarılı olduğu en önemli konulardan olan kadro mühendisliğinin elinden alınması kendisinin en çok zorlandığı konu sanırım. Lebron,Love,Irving kağıt üzerinde iyi bir üçlü olarak görülebilir ama Cleveland 3 franchise oyuncunun etrafında oluşturulmuş en kötü takım diyebilirim..Takımı kur,sonra da hadi evladım çık her gece takıma koçluk yap.Bu işler o kadar kolay değil,bilenler bilir, tarihte bunun birçok somut örneği var. (98 rockets ve 2004 lakers)..Takıma all-starları toplamak elbette faktör ama hiçbir zaman yeterli olmamıştır.Bunu en iyi bilenlerden biri aslında Lebron’un ta kendisi.Takıma uygun parçaları koymadıktan sonra 5 allstarla oynasan bile olmaz bu iş. Sonuç olarak Blatt’in zamana ihtiyacı var ama şu anki kadro yapısıyla Cleveland’ın başına Popoviç’i koysan da bu haliyle bu takım doğu şampiyonu bile olamaz…
Zamanında en çok tartışılan konulardan biriydi Phil Jackson’ın süperstarların ardına saklanan bir fırsatçı mı yoksa gerçek bir şampiyon mu olduğu? Zaman içerisinde ki aslında hala gözlem sürecimiz farklı aşamalarla devam ediyor ama verilebilecek en doğru cevap şu olsa gerek: Coach ya da süperstarların rollerini birbirinden ayırmak tamamen yanlıştır. Başarıya ulaşacak düzende uyumlu bir takım oluşturmak ve bu takımı yönetimiyle bir üst seviyeye çıkaracak bir coachu takıma getirmek olmazsa olmazdır…Şu an Cleveland ne takım yapısıyla ne de coachuyla şampiyon tanımına uymuyor. Blatt konusunda kendisine yatırım yapmak bence Cleveland’a çok fazla şey kaybettirmeyecektir. Ama öncelikle Blatt’in oturup takıma ince ayarlar yapması gerekiyor.Bu salary ve kadro ile Blatt sezon ortasında takıma ne kadar ayar yapabilir,çok emin değilim.
Ben Avrupalı koçlarla ilgili tek kelime etmedim konumuz Blatt ve tahmin ediyorum ki bildiğiniz gibi kendisi bir yankee. Ote yandan basketbol her yerde aynı oynanır ve basketbol kocluguda her yerde aynı yapılır gorusunuze katılmıyorum. NBA ile FIBA basketbolunun farklı oldugu bir acemi goz bile farkedebilir, bunu yaratan basketbol kulturu, kurallardakı farklılık yanında son on yılda nba’in oyununun yenı bır modern cağa girmesi ve özellikle muhafazakar bır yapının hakim olduğu avrupa(fıba) basketbolu artık neredeyse arkaik kalması bana göre. Bu çoook uzun argumanları olan bır konu bu baslıkta meselemiz değil o yuzden ayrıntılara gırmeyeceğim ama farklılığı turkıye lıgınden yerli veya yabacı bır koc ile bır nba kocunun herhangı bır molada davranıslarını kıyaslayarak bile anlamak mumkun. Öte yanda koçun avrupalı olması ya da memleketi NBA’de başarılı olmasına engel değil benim gözümde önemli olan modern kimliğe ve NBA’e uygun bir basketbol algısı olması.Ama dediğim gibi bunlar konumuzun dısında cunku Blatt bır Amerikalı.
Benım itiraz ettiğim konu herhangı nba kocu ıcin asla mazeret olamayacak konuların blatt ıcın ozur olarak ortaya sürülmesi dahası bu bahaneleri kullanırken herhangi bir mantık gözetilmemesi. “Blatt kadro muhedisliğinde basarlı oysa burada o sansı yok” diyorsunuz, yetmıs kusur yıllık nba organızsasyon yapısı sırf Blatt basarılı olsun dıye değiştirmek gerekiyor bu durumda ya da bir rookie koca koclugun otesınde bırde basketbol op. baskalıgıdamı verılecek, takımı da üzerıde yapalım olsun bitsin! Şaka bır yana GM olmak HClikten cok daha zor bır gorevdir bu neden çok az böyle çift sapkalı orneği vardır . ikısını bır arada yurutup baslarılı olabılen tek kişide Pat Riley oldu şuana kadar, ki HOF olmus bir efsaneden bashsediyoruz burada. İyi bir Gm olamk için basketbloun nasıl oynandıgı, oyuncu psikoljını, takım kımyasının nasıl oluşturalacağı konularında üstad olmanın yanında insan ılıskılerınde bır virtüöz olup hergun onlarca gorusme yapıp fırsatları kovalayacak hemde sayfalar sayfalar dolusu CBA maddesınıde ezbere bileceksin.
Lebron,Love,Irving kagıt uzerinde, altında, kenarında neresinde olursa olsun muhtesem bır uclu ve diğer 29 kocada bunu sorsanız hepsıde bu uclunun uzerıne atlayacaktır zaten bu kadar yaygara kopmasının sebebıde bu bu kadar iyi oyuncuların olduğu takım nasıl bu kadar kötü olur sorgulaması. Blatt’ı korumak için herkes harcanıyor. Bu oyuncular olmasa elınde tek bır yıldız bıle yok Blatt ne yapsın denecektı belkide. Uclunun etrafındaki oyuncuların yetersiz olmasından yakınılmış, nba de mukemmel oyunculardan kurulu takım dıye bırsey olamaz salary cap denen sey bu ise yarar, bir parababası mangırı bastırıp en iyi oyuncularla ideal kadroyu toplayıp hegemonya kurmasın ıstenır. Yani NBA ‘de eger bırseyler alıyorsnaız bırseylerden feragat etmek zorundasınız. Hem etinden hem suyundan da koy olmaz. lebron bir takımı tek başına biryerlere getirebilen bir Hulk ve love ve irving gibi iki skorer alıyorsanız etrafındakiler elbette mukemmel olmayacak. Lebronun oldugu mimami mukemmel bır kadaromuydu kesinlikle hayır, onuda gectım genc lebronun oynadıgı ve fınale cıktıgı Cavs kadrosunda tek bir adam olmadı NBA’e tutunabilen. Popun elındekı kadroya bakın herbırı defolarla dolu çoğu ya draft edilmemiş ya ikinci tur sonlarında gelmiş yada bitik diye waiwe edilen oyuncuları toplayıp 12 kısılık rotasyona donusturp hepsını olabılecek en verımlı sekılde nasıl kullanıyor. Demek istediğim bir takımı koçlar mukemmelleştirir yoksa nba’de kımsenın elınde kusursuz bır kadro verılemez, kı boyle bırsey olsa o takımı sampıyon yapmak ıcın zaten bır koca ıhtıyac olmazdı. Elınıze verılen kodroyu en optımum duzeyde, en defoları gızleyen setlerle, zaman ayarlamaları, lineup kombinasyonları ile yonetme sanatıdır kocluk . Malzemeniz neyse hucumuda ve savunmayıda buna göre kurgularsınız. bu kadronun şusu eksik yada bu kadro benim kafamda ki oyuna uymuyor ben oynamıyorum ya diye mızıkcılık yapamazsınız. Heat’in durumunu dusunun ıyı bır pıvot bulamayacklarını anladıkları anda pıvotsuz oynamaya karar verdıler ve bu devasa sorunu gidermek ıcınde hucumlarını ve savunmalarını buna gore kurguladılar ve başarılı oldular işte koçluk budur. blatt’ın elınde 15 oyuncu var bugune kadar hıcbırsey yapmadı, bu oyuncuları değegerledıreck ne bır hucum nede savunma kurguladı kazanılan 19 macın tamamı big3 nin winshareleriyle geldi ama bunda dıger oyuncuların bır sucu yok onları sisteme dahıl etmeyen/edemeyen koc suclu. Zira koç günü kurtarma telaşında geleceğe yonelık hıcbır plan gündeminde değil. Bu arada rockets takımı veteran yıldızların bıraya gelıp son bır fısek daha atabılırmıyız dediğini bır yıllık bır denemeydi, lakersda ise malone ve payton unlarını eledikten sonra shaqla kobeye yancı olarak geldıler ve o takımda nba fınalıne cıktı zaten. Bugune kadar iyi zamanında bır bıg3 yakalayıpta basarılı olamayan bir takım olmadı, celtıcs, mıamı hepsi istediklerini ilk sezondan itibaren aldılar. ki bu yuzden de nba trendler degıstı herkes bu big3 formulun pesınde kosar hale geldi. “5 all-starla bile olmaz bu iş” sözünüzü herhangi işaret olmasada espri olarak kabul edip es geçiyorum.
Phill jackson konusunu acarak henüz bir kaç satır yukarda söyledklerinizle celısmıssınız, evet jackson’ın hep yıldızlarla basarılı oldugu soylendı ama daha önceki iddianıza göre 5 tane yıldız bile yetmez takımın kadrosunun tamamının eksiksiz ve biribirini tamamlayan oyunculardan kurulu olması gerekir. Bu hangi ideal dünyada olabilir bilmiyorum ama gerçekler hiçte öyle değil bugun herkesin espri konusu olan mike brown henuz olgunlaşmamış tek tabanca lebronlu takımı nba fınalıne tasıyabildi. Bu gerçekten extreme bir örnekti ama başarılı olmuş hiçbir takım çok iyi kadarolar değildi sadece onların defolarını gizleyen ve en verimli biçimde oynamalarını sağlayan sisemlere sahiptirler. Hala lebron + 2 star yetmez blatt’ın zamana ıhtıyacı var dıyorsunuz, bende dıyorum kı ne zamanı! Tam 35 mac oynandı suana kadar, ne yapacak blatt basketbolu yenıden mı kesfedecek? Bugune kadar o dahıyene koclugunun %50 sını bırak en azından %10unu falan gostermıs olması gerekmezmıydı kı bızde ” uygulamaya koymaya calıstıgı muthıs planlara sahip bıraz zman verırsek bu gelısır” dıyelım. Blatt’a yatırım yapmak ne demek anlamadım, kocu caylak oyuncularına oynamayı ogretsın dıye getirirsin kendisi ogrensin diye değil, eğer HC için henüz yetersiz ise gelimesi öğrenmesi için asistan yaparsın yatırım böyle olur, bir şeyi nasıl çalıştığını öğrenmek için en iyi yöntem bozmaktır mantığı milyar dolarlar döndüğün dünyanın en büyü pro spor yapılarından birinde biraz saçma kaçabilir! Yine olmaz ya hadi bunu 5 yıllık rebuildinge girişen sixersda yapman mazur görülebilir belki ama bu takım bu sezon şampiyon olabilmek için offseasonda 3 tane max contract verdi be kardeşim, yazık günah değilmi, lebron peak ini geçti takvim hergeçen gün onun dolayısıyla cavs ın aleyhine işliyor yani acil başarıya(yüzüğe) ihtiyaç var ama siz diyorsunuz ki geçin bunları mirim; lebron çaptan düşsün, devasa kontratlar beklesın canım, ne acalemız var blatt hocamıza yatırım yapalım zaman verelim “cavs bırsey kaybetmez”. Sanki öyle anlaşılıyor ki size göre onemli olan Blatt’in kazanması Cavs’ın değil.
“şu anki kadro yapısıyla Cleveland’ın başına Popoviç’i koysan da bu haliyle bu takım doğu şampiyonu bile olamaz” bu cümleye yapacak yorumum yok maalesef ki ,zaten epeeey uzatmışız. Sözün özü ortada hangi bahaneyle olursa olsun örtülemeyecek bir coaching rezaleti var öyleki maçlarına kaybetmek amacıyla çıkan sixersa bile yenilmeyi becerdi bu takım, durum gerçekten vahim. Blatt işini korumaya devam ederse bu takım sene sonunda bu takıma şampiyonluk için gelmiş Lebron’u da Love’u da elinden kaçıracak(opt out) ve elindeki butun assetlerı bır hıc uğruna harcamış gelmiş geçmiş en büyük loser olarak tarihe geçecek ve bir 20 sene daha belini doğrultamayacak.
Yazdıklarının hemen hemen hepsine katılmakla beraber sanırım temel aldığımız bazı argümanlarda farklılık yaşıyoruz. Blatt’in başarısızlığını örtmek gibi bir amacım yok zaten mevcut koşullarda bu mümkün değil ama benim zaten yakındığım nokta da bütün suçun Blatt’e yıkılması.Yazında hata aramak gibi bir niyetim de yok ama Miami ilk senesinde şampiyon olamadı. Karşılarında her anlamda daha hazır bir Dallas vardı.Boston’a gelince onlar gerçek anlamda uyumlu ve belli eşikleri geçmiş oyunculardı.
Genel olarak söylemek istediğim şeyi geçen yazının sonunda yazdım aslında.tekrar etmekte fayda var: Ne Big 3’ler ne de coachlar tek başlarına takımı şampiyon yapamazlar.Şampiyon olan takımdır,organizasyondur.
Blatt Abd’li olsa bile ilk defa kendi ülkesinde çalışıyor.Sonuçta o da nba’e yabancı ve Blatt öyle bir gecede coachluk yapmayı falan unutmadı.Bocalıyor adam ve gayet normal. Cleveland şu an Blatt’i kovsa kimse niye Blatt’i kovdunuz da demez.Ama geçen yazımda yazdığım ve senin kendi yazında atıfta bulunduğun “Yatırım yapmak” kavramının temeli tam olarak budur.Sabretmek.35 maç bence öyle abartılı bir rakam değil.Ki Blatt’in yanında oturan adamlara baktığımızda öyle çok şey paylaşabileceği bir adam yok,aksine onların da bir öğretmene ihtiyacı var.(Posey ve Lue)
Neyse,konumuz aslında senin düşündüğünün aksine Blatt değil,Cleveland’ın rezalet organizasyonu. Blatt gibi bir rookie coachu takımın başına getirmelerinden aslında Lebron ve Love hamlelerini pek hesaplamadıklarını görüyoruz.Takımda Shawn Marion ve Tristan Thompson hariç hiç kimsenin rolleri belli değil.Cleveland ve Blatt takıma ince ayar yapmalı demiştim ve onlar şu aşamada “doğru ya da yanlış” bir hamle yaptılar. Açıkçası bir veya iki hamle daha yapacaktır diye düşünüyorum.Allstar arasından sonraki süreçte daha net konuşabiliriz.Ama tekrar ediyorum Cleveland her ne kadar kağıt üzerinde kusursuza yakın bir takım gibi görünse de (Kağıt üzerindeki üstünlük ancak bilgisayar oyunlarında anlam ifade eder) başta big 3’si olmak üzere ekstra seviyede uyumsuz bir takım.Bunu 3-4 tane full kadrolu Cleveland maçı izlemiş herkes çok net görebilir.Bunun sorumluluğu Blatt’e atılabilir mi;elbette atılabilir ama bu sadece diğer sorunları perde arkasına çekmekten başka bir şeye yaramayacaktır. Sorunları ertelemek,sorunları çözmez aksine sorunları derinleştirir.Buradaki kritik soru Blatt’in baş sorumlu olup olmadığı,yani Blatt yerine başka bir coach geldiğinde her şey güllük gülistanlık olacak mı: bunun cevabı benim görüşüme göre koca bir hayır.
1997’den beri Nba’i takip eden biri olarak notlarımı karıştırdım ve kısa bir özet geçeyim..
1997: Brian Williams’ın çıtır çerez parasına kadroya katılıp Karl Malone’u yıpratması ve Steve Kerr
1998:Dennis Rodman’ın savunma ve Kukoç’un hücum performansı
1999: aslında 99 spurs takımının Duncan ve Robinson dışında tamamının x-factor olması.
2000: Rick Fox ve Robert Horry ve Brian Shaw’ın savunma ve hücum performansı (phil jax eklemesi)
2001: Fisher ve Fox
2002:Devean George ve Robert Horry
2003: Steph Jackson ve Malik Rose
2004: Rasheed Wallace’ın sezon ortasında takıma eklenmesi
2005: Barry eklemesi ve Horry’nin clutch performansı
2006:Alonzo Mourning,payton,j-will ve yazmaya elim gitmese de Antoine Walker eklemeleri ve bitmiş denilen bu oyunculardan katkı almaları
2007: Michael Finley ve Oberto
2008: James posey
2009: Ariza
2010: Artest
2011: peja,kidd,barea
2012: Spoelstra’nın takı
2013:Boston’dan Ray Allen’ı koparmaları
2014: Diaw,Green,Belinelli
Bu listenin paydaşlarını aslında geliştirebiliriz ama bu takımların tamamının ortak 3 tane özelliği var.
1- 2004 Detroit hariç hepsinin Franchise oyuncu veya oyunculara sahip olmaları
2- 2012 Miami hariç hepsinin coachlarının takımdaki otoritelerinin tartışılamayacak olması.
3- Allstarlar ve winner coachların yanında yukarıdaki listeden de anlaşılabileceği üzere x-factor olabilecek oyuncuların varlığı.
3.maddeyi coachlara bağlayabilir miyiz.bu tartışılır ve benim görüşüm daha çok coachların yarattığı ve oluşturduğu takım kimyasıyla alakalı olduğu yönünde.
Toparlarsak:
– Blatt henüz elindeki kadronun verimini artıracak bir kimya oluşturamadı.
– Blatt İsmail Cengiz’in dediği gibi başarısızdır.Çünkü takımı yukarı çekmek bir yana varolan seviyesinin de altına çekmektedir.
– Cleveland Şu an Blatt’i kovsa da kadro ve oyun yapısında değişiklik yapmadığı sürece şampiyon olamaz.Daha fazla maç kazanabilirler ama Irving ve Love henüz şampiyon olmaya ya da daha doğrusu bir takımı şampiyon yapmaya hazır değiller. Cleveland takım ve sinerji olarak da hazır değil..
Cevabın için teşekkürler İsmail Cengiz…