‘’Fans Against Violence’’, Türkçe’deki etkinlik adıyla ‘’Tribüne Renk Kat’’, ülkemizin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hibe alabildiği ve Erasmus+ Sport kapsamında gerçekleştirdiği ilk ve tek program!
Türkiye Basketbol Federasyonu bünyesindeki bir ekip tarafından tüm aşamaları titizlikle yürütülen bu anlamlı proje, ‘’Erasmus+ Sport’’ özelinde gördüğü destekle de uluslararası boyutta bugüne değin ülkemizde spor bazlı görmeye alışık olmadığımız hayli değerli bir konuma erişmiş durumda…
Spor salonlarındaki şiddet kültürünün bir nebze olsun azaltılabilmesi ve oyunun en önemli aktörlerinden taraftarın resmi olarak oyunun içerisine girebilmesi adına oldukça özel bir noktada duran Tribüne Renk Kat projesini TBF Projeler PR ve Medya Koordinatörü Roksan Kunter Özkan ile enine boyuna konuşabilme fırsatı buldum.
Gelin hep birlikte sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan bu projeyi daha yakından tanıyıp, yaratılmaya çalışılan farkındalığa ufak bir destek de biz olalım!
Az sonra proje ile ilgili detayları öğrenebileceğiniz röportajımızdaki yardımları ve açıklayıcı üslubu ile Roksan Kunter Özkan başta olmak üzere tüm proje ekibine TrendBasket organizasyonu olarak teşekkür ederiz.
İlk olarak Tribüne Renk Kat projesinin hedeflediği ana unsuru ve bunun sebeplerini sordum:
‘’Çok kısa vadede salon ve stadyumlardaki şiddeti bitiremeyeceğimizi biliyoruz ancak uzun vadede bunun önüne geçmek istiyoruz. Bu proje de bu fikrin ışığında doğdu, insanların basketbol çatısı altında birleşmelerini sağlayarak gün geçtikçe zayıflayan iletişim bağlarını kuvvetlendirmek, empati kurmalarını sağlamak istiyor; basketbol sevgisi sayesinde şiddeti bir nebze olsun azaltabilmeyi hedefliyoruz.’’
Şu ana değin birçok önemli etkinliğe imza atan ve iki haftada bir Sports TV’de canlı yayınlanan programlar vasıtasıyla taraftarı basketbol camiasının içinden isimlerle birlikte ekranlara taşıyan Tribüne Renk Kat’ın yakın gelecekte planlanan etkinlikleri konusundaki merakımı Roksan Hanım, röportajın hemen başında giderdi:
‘’Önümüzdeki ay bir (3×3) basketbol turnuvası olacak. Avrupa’nın çeşitli beş ülkesinde de gerçekleştirilecek bu organizasyonda kazanan taraftarlarımızı Litvanya’daki finale götüreceğiz; bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Dışarıda bir festival havasında olmasını istiyoruz.’’
Ülke çapında bu tarz bir projeyi gerçekleştirmenin elbette bir de ekonomik boyutu var. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hibe edilen parayla yapıyı sürdürdüklerini ifade eden Roksan Kunter Özkan:
‘’Projenin ekonomik desteğini sağlayan, bizim başvurumuzu kabul eden Avrupa Birliği Komisyonu. Oradan hibe edilen parayla program içeriğindeki etkinlikleri sürdürüyoruz, Türkiye Basketbol Federasyonu da bu bağlamda maksimum desteği vermeye çalışıyor.’’
Sadece basketbol değil ülkedeki hemen hemen her spor branşında uygulanan ‘’deplasman yasağı’’ kuralının Tribüne Renk Kat ile fazlasıyla çeliştiğini vurgulayan Roksan Hanım:
‘’Projenin çıkış noktalarından biri de bu. Taraftarlarla da bir araya geldiğimizde en çok konuştuğumuz, hepimizin hayali olan şey aslında bu; Fenerbahçeli bir taraftar, Beşiktaş ile oynan bir basketbol maçında takımının yanında olmak istiyor, bu çok doğal. İlk etapta daha risksiz maçlarda bu tarz bir işe imza atmak istiyoruz, her takımdan taraftarları seçtiğimiz bir basketbol maçında salonda buluşturmak gibi bir düşüncemiz var.’’
Euroleague organizasyonu da Avrupa’da basketbol ışığında ‘’One Team’’ projesini yürütüyor. Birbirine görece yakın bu iki sosyal sorumluluk projesini herhangi bir etkinlikte aynı çatı altında görebilme ihtimalini sormayı ihmal etmedim:
‘’Projemizin orijinal adı Fans Against Violence ancak Türkiye’de bu isimle farkındalık yaratmak zor olacağı için Tribüne Renk Kat ismiyle devam etme kararı aldık. Öncelikle şunu söylemeliyim; Euroleague ile ortak bir proje olursa İngilizce ismi kullanacağız. Euroleague ile şimdiye değin bir işbirliğimiz olmadı fakat Anadolu Efes-Galatasaray maçına takımlar pankartımız ile çıktı. Romanya-Türkiye eleme grubu maçında da pankartımızla sahaya çıkıldı ki bu bir FIBA organizasyonuydu; gelecekte de Euroleague ile benzer bir çalışmamız olabilir.’’
Sosyal medyanın geldiği noktayı düşündüğümüzde farkındalık yaratmak adına yürütülecek bir video çalışması, projenin çok daha tanınır hale gelmesini sağlayabilir. Roksan Hanım da tıpkı hibe edilen paraya dahil olan ve çekimleri Sports TV tarafından gerçekleştirilen ilk video çalışmaları gibi bir iki etkinliğin daha bizleri beklediğinin müjdesini vermeyi ihmal etmedi:
‘’Bu konuda çok haklısın, böyle bir etkinliği gerçekleştirmek için hibe edilen paranın dışında ufak bir miktar daha harcama ihtimalimiz var. Tanınmış antrenör ve sporcuların ekranın karşısına geçip, projeyle ilgili mesajlar vermesinin çok büyük etki yarattığı bir gerçek, şu an hazırlanan bazı içeriklerimiz var; durumun öneminin farkındayız.’’
Projenin basketbol camiasından gördüğü desteğin boyutu ve yeterliliğini de konuştuk, Roksan Hanım bu konuda gerçekten basketbolu seven ve düşünen herkesin kendileriyle aynı yolda yürümesi gerektiğini düşünüyor:
‘’Ben yanıma kızımı alıp, bir basketbol maçına gidebilmeliyim veya deplasman takımı olsun olmasın bir baba, ailesiyle birlikte salonda kavga ve kaosun içerisinde kalmamalı. Basketbolu gerçekten seven herkes, bu projeyi desteklemeli aslında; tabii ki desteklemek zorunda değiller ancak sporun gerçek rekabet ve eğlence için yapılmasından daha doğal ne olabilir ki?’’
Tribüne Renk Kant projesinin bir yıllık süresi tamamlandıktan sonra buna benzer bir sosyal sorumluluk projesinin gündemde olup olmadığını sorduğumda ise aldığım cevap çok mutlu ediciydi:
‘’Elbette var, ‘Sahada Ol, Sağlıklı Ol’ adında bir projemiz gündemde uzun süredir. Bu etkinliğimizde ise İstanbul dışındaki on iki şehrimizden (12-16) yaş aralığındaki çocukların basketbolu araç olarak kullanarak nasıl sağlıklı yaşayabilir, kötü alışkanlıklardan nasıl uzak durabilirler bunları yaşama aktarmaya çalışacağız.’’
Projenin ne zamana kadar devam edeceği sorusuna ise şöyle bir açıklık getirdi Roksan Hanım:
‘’Tribüne Renk Kat’ın hibe süresi sona erdiğinde proje bitmeyecek, kendi isteğimiz doğrultusunda bu işi devam ettireceğiz. Bugün bir basketbol salonu derbi ya da önemli bir maç değilse iki bin üç bin kişiden fazlasına ev sahipliği yapamıyor. Şiddeti biraz daha azaltabilirsek bu sayının artabileceğini düşünüyoruz, projedeki ana çıkış noktalarımızdan biri ise tribünlerin yarı yarıya olduğu dönemleri yeniden yaşanabilir kılmak.’’
Ekibimize de projeye olan desteğinden ötürü teşekkürlerini ileten Roksan Hanım, şu ifadeleri kullandı:
”Tribüne Renk Kat projesine TrendBasket olarak verdiğiniz destek bizi mutlu ediyor, basketbolun içerisinde yer alan insanlar olarak hepimiz bu işin ucundan bir şekilde tutmalıyız.”
*Önümüzdeki günlerde Türkiye Basketbol Federasyonu Proje Müdürü Sayın Emir Turam ile gerçekleştirdiğimiz röportaja da bu satırlar üzerinden ulaşabileceksiniz!
Gerçekten çok güzel bir proje başarılar diliyorum umarım amacına ulaşır. Öndeki siyahlar giymiş arkadaş da çok tatlı 🙂