”Ani kalp ölümü” ya da ”Ani kalp durması” ile birçok insanın hayatını kaybetmesine engel olabilmek, farkındalık yaratabilmek adına Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı, ”Önce insan” diye düşünen Türkiye Acil Tıp Derneği ile insana önem vererek ortak proje girişiminde bulundu.
”Ani kalp ölümü” ya da ”Ani kalp durması”, bilinen kalp hastalığı olsun olmasın, belirtiler başladıktan sonra genellikle bir saat içinde olan beklenmedik ölümlerdir. Bu ölümler sokakta, evde, iş yerinde veya hastanede olabilmektedir. Ülkemizde her yıl 90.000 civarında kişi ani kalp durması nedeniyle ölmekte. Başka bir deyiş ile yaklaşık her altı dakikada bir kişiyi, ani kalp durması nedeni ile kaybediyoruz.
Halkın büyük kısmına eğitim verilen ve iyi organize hasta müdahaleleri yapılan gelişmiş ülkelerde, olay yerinde hemen kalp masajı yapılması, şok cihazları ile erken müdahale, sağlık ekiplerinin olay yerine erken ulaşması ve müdahalesi ile bu kişilerin yarıya yakını kurtarılabilmektedir.
Ülkemiz için bu kadar iyimser konuşmak maalesef mümkün değil. Olayların sadece %1.7’sine halktan kişilerce kalp masajına başlandığı bildirilmiştir. Ülkemizde ne yazık ki ilk yardım eğitimi almış olan kişi sayısı da oldukça az. Yine hayat kurtarıcı olduğu bilinen halktan kişilerin de kullanabileceği otomatik şok cihazlarının sayısı ise gelişmiş ülkelerin çok altında.
Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından son teknolojiye sahip bir otomatik eksternal defibralatör cihazını geçtiğimiz ay eğitimleri tamamlanan Pınar Karşıyaka’nın Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu’na bağışlandı. Cihaz hakkında her türlü eğitimi alan çalışanlar, 112 ekipleri gelene kadar ”hayat kurtaran iki hareket” için hazır olduklarını ve devam niteliği taşıyacak olan kamu yararına gerçekleştirilecek sosyal projelerin devamının geleceğini belirttiler.
Proje ile ilgili olarak Pınar Karşıyaka Şube Başkanı Turgay Büyükkarcı ise şu açıklamalarda bulundu: ”Geçtiğimiz sezondan başlattığımız bu proje ile teknik ve idari kadromuz yanı sıra oyuncularımıza da ilk yardım eğitimi verildi. Ayrıca geçtiğimiz sezon çekilen kamu spotu filmi ile de büyük bir farkındalık yarattık. Bu sezon da Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu’na yerleştirilen Otomatik Kalp Cihazı sayesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması niyetindeyiz. Bu projeye olan katkılarından ve desteklerinden ötürü Türkiye Acil Tıp Derneği’ne teşekkür ediyoruz.”
Turgay Büyükkarcı’nın ardından konuşsn Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Yıldıray Çete de şunları söyledi: ”Biz; Türkiye Acil Tıp Derneği olarak olay yerinde ilk müdahaleyi ”hayat kurtaran iki hareket” adıyla tanımladık ve sloganlaştırdık. Ülkemizde şu anda hastane öncesi alanda meydana gelen olayların sadece %2’sine müdahale edilebiliyor. Geri kalanına ise maalesef yapılmıyor. Bu iki hareket, ”112’yi ara” ve ”Kalp masajına başla.”
Bu iki hareketin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu hareketlerin önemini insanlarımıza tanıtabilmek için kamu spotu hazırladık. Bunun için de 2015 – 16 Basketbol Ligi Şampiyonu Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı koçu, oyuncuları ve yönetimi yardımı ile Türkiye Acil Tıp Derneği üyesi doktorları Başak Bayram ve Murat Çetin’in katkılarıyla bir kamu spotu hazırladık. Orada da hayat kurtaran iki hareketi sloganlaştırdık. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum.”