Simon Jatsch ise bir Alman vatandaşı ve kendisiyle de Samsun’da tanıştım. Salona erkenden gelen ve işine çok saygı duyan bir insan. Simon, genç oyuncuları çok yakından takip ediyor ve kendini şu sözlerle tanıtıyor:
‘’Almanya doğumluyum ve bazı Avrupa takımları için scoutluk yapıyorum. Genel olarak Avrupa’daki ve NCAA’deki genç oyuncuları takip ediyorum. Avrupa’nın en önemli organizasyonlarından olan Adidas Next Generation Tournament’ın hemen hemen her etabına ben de giderim. Çünkü o seviyedeki oyuncular, NCAA basketboluna sadece bir-iki yıl uzaklıkta.’’
Yavaş yavaş organizasyona gelelim. Birçok NBA takımı scoutlarını Türkiye’ye yollamadı. Yaşanan güvenlik zafiyetlerinden ötürü bu kararı aldılar. Simon ise turnuvayı çok yakından takip etti ve organizasyon hakkındaki düşünceleri şu şekilde:
‘’Şampiyonanın organizasyonu oldukça iyiydi. Şehir iyi bir altyapıya sahip. Ulaşım ve internet konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. İki salon arasındaki mesafe de oldukça yakındı. Hiçbir gözlemcinin şikayet ettiğini, turnuvayı beğenmediğini duymadım. Senin de söylediğin gibi birçok NBA takımı gözlemcilerini Türkiye’ye yollamadı. Bunun nedeni de tamamen güvenlik. Ancak bu Samsun’un sorunu değil.
Ayrıca oyun kalitesi olarak da iyi bir turnuva oldu. Tabii Luka Doncic ve NCAA’deki oyuncular bu şampiyonaya gelemediler. Ülkeler de turnuva öncesinde çok kısa bir çalışma dönemi geçirdi. Turnuvanın son bölümüne doğru oyuncular, gerçek performanslarını sahaya yansıttılar.’’
Yavaş yavaş şampiyonadaki genç oyunculara gelelim. Simon Jatsch ilk olarak Frank Ntilikina diyor. Onun oyununu ve olgunluğunu çok beğenmiş. Tabii Ragıp Berke Atar’ın performansına da değinmeden geçmiyor:
‘’Frank Ntilikina, MVP olmayı kesinlikle hak etti. Tüm turnuva boyunca savunmada çok çalıştı. Kritik anlarda sorumluluk aldı ve ülkesine şampiyonluğu getirdi. Sekou Doumbouya’nın da henüz 15 yaşında olması inanılmaz. Almanya, Litvanya ve Fransa gibi ülkeler ilerleyen senelerde bu jenerasyondan çok iyi oyuncular çıkartacaklar. İtalya’nın da iyi bir şampiyona geçirdiğini düşünüyorum. Elit oyuncuların yanı sıra Louis Olinde&Leon Oscar Da Silva ikilisi de gözümüze çarptı. Ayrıca İspanyol Aleix Font, Rus Grigory Motovilov, İsveçli Olle Lundqvist ve Ragıp Berke Atar da şampiyonanın diğer potansiyelli oyuncuları. Bu yaş grubu oldukça iyi oyunculara sahip. Avrupa basketbolunda çok etkili olabilirler.’’
Son olarak bir genç oyuncuda bulunması gereken temel özelliklere değinelim. Simon, benden çok daha tecrübeli bir insan. Bu konu hakkındaki düşünceleri de şu şekilde:
‘’Genç oyuncularda ilk olarak fiziğe ve atletizme bakıyoruz. Maalesef ortalama bir atletizme sahip olan ve boyu 1.95’i geçmeyen forvetlerin işleri bu seviyelerde çok zor. İyi bir fiziğin yanında koordinasyona da dikkat ediyoruz. Bunların yanında da tabii top kontrolü çok önemli. Olmazsa olmaz şartımız ise karakter.
Uzun oyuncular için durum biraz daha farklı. Onların gelişimi daha uzun sürüyor. Pau Gasol bile gençler seviyesinde zorlanmıştı. Bu tarz gençlerde parmak hassasiyetinin ve motivasyonun önemi çok büyük. Uzunlar için anahtar özellik motivasyon.’’