NBA’deki “Doksanlar” efsaneleri | ÇEVİRİ

Sürekli günümüzdeki perimetre oyuncularının işlerinin, kendisinin ve takım arkadaşlarınınkinden daha kolay olduğunu dile getirerek şu anki oyuncuları eleştiren Michael Jordan başta olmak üzere birçok insan bunu anlamıyorlar. (Bu arada 90’lı yılların oyuncularının işini kolaylaştıran küçük bir şeyi daha söyleyeyim size: Üçlük çizgisinin kısaltılması. 1995-1997 arası NBA’de üçlük çizgisi köşelerde 7.24 m’den, 6.70 m’e çekilmişti. Böylece üçlük çizgisinin her yeri potaya aynı mesafede olmuş olacaktı. Şu an bu size çok da önemli görünmeyebilir ancak bu düşündüğünüzden çok daha büyük bir etki yaratmıştı. O dönemin rekortmeni olan Dennis Scott 1996 sezonunda 267 üçlük isabeti bulmuştu. Yine o senelerde üçlük şut denemesinde ve isabetinde de ani bir artış yaşanmıştı. Aynı zamanda doksanlarda, kimsenin çözemediği sebeplerden dolayı, çok daha rahat asist yapılıyordu). Scouts.com’dan David Thorpe, Michael Jordan’ın bitmek bilemeyen yorumları hakkında şöyle konuştu:

“Günümüzde savunmanın ilk adamını geçtikten sonra sizin için bekleyen dört kişi daha duruyor karşınızda. Üç, dört ve hatta beş kişi bile aynı anda size savunma yapabiliyorlar. Jordan’ın zamanında böyle bir şey söz konusu değildi. Boyalı alanın topun olduğu tarafına yaklaşamıyordunuz bile. Chuck Daly’nin Pistons’ı, Pat Riley’nin Lakers’ı gibi, deyim yerindeyse “topun daha rahat dolaşmasını“ sağlamak için alan savunmasını yeni kurala adapte etmeyi başarmış takımlar vardı. Ancak onlar da çok iyi savunmalar değillerdi. Bugünkü savunmaların dişleri çok daha keskin ve Jordan’ın zamanında olduğundan çok daha fazla ısırıyorlar artık. Bir miktar da olsa söylediği şeyleri anlayabiliyorum ama bana sorarsanız tamamen yanılıyor.”

Zach Lowe’ın bir yazısında yani savunma sistemleriyle alakalı koçların, oyuncuların vb. isimlerin yorumları mevcut, ben bir kısmını Zach’in ağzından sizlere sunacağım ancak yazının tamamını da okumalısınız. Şöyle diyor:

“Kısaca özetlemek gerekirse: Eğer bir savunma, rakip takımın ilk hücum opsiyonuna engel olmak için önünü kapatırsa rakip takım bu duruma hemen adapte olup, yeni bir şey üretebilecek kadar iyi olmak zorunda. ‘İçeri girmek her geçen gün daha da zorlaşıyor’ diyor, birlikte çalıştığı koç göz önüne alındığında durumu oldukça iyi biliyor olduğunu düşündüğümüz Chicagolu Carlos Boozer. ‘Şimdiki savunma stratejilerinin çoğu kuralın değişmesinden sonra kendiliğinden ve doğal yollarla oluştu. Önce savunmalar toplu alanı adamla doldurmaya yöneldi, şimdi de hücumlar bu savunmaları geçmek için çalışmalar yapıyorlar.’ diyor Houston Genel Menajeri Daryl Morey, ligin “İllegal Savunma” kuralından vazgeçmesi ve alan savunmasına yeniden izin verilmesi kararı üstüne.

Heat, 18 ay içerisinde takımını yıkıp yeni baştan inşa etmiş ve savunmasını üç saniye koridorunu kapatmak için topun üzerine ekstra bir savunmacı göndererek; rakibi ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü seçeneklere zorlamayı kendine ilke olarak belirlemiş takımların en iyi örneği. Miami’nin, Tom Thibodeau’yla ilişkisi olan ve boğucu savunmalarıyla ünlü iki takım olan Boston ve Chicago ile aynı konferansta yer alıyor olması da tesadüf değil. Bu sistemin mucidi Tom Thibodeau değil ve adının sürekli bununla anılmasından da çok hoşnut olduğu söylenemez. Ancak ligin her yerinden koçlar, scoutlar, oyuncular ve yöneticiler Tom’un, NBA’in savunmadaki yeni üç saniye kuralını esneterek; toplu alanı adam/alan savunması karışık bir şekilde savunan ilk kişi olduğu konusunda hemfikirler. “

6 of 12

“Boyalı alanın topun olduğu tarafına yaklaşamıyordunuz”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler