İyi bir savunma ekip işidir. Takım arkadaşlarının yardımı olmadan, hücum takımı çok daha kolay bir şekilde sayı üretecektir.
Fakat oyuncuları yardıma getirmek bir koç için ilk adımdır. İkinci adım ise yardımın kurallarını bulmaktır: Yardım nereden gelecek? Köşelerden yardım gelecek mi, gelecekse ne kadar? Savunmanın ilk hattı kim olacak? Oyuncular üç sayı çizgisinden ne kadar uzağa yardım etmeli? Bu kurallar olmadan, birçok oyuncu yardımın ilk hattı olduğunu düşünebilir ve topla potaya giden oyuncuların üzerine yığılarak adamını boş bırakabilir.
Elbette farklı koçların farklı felsefeleri vardır. Lise ve kolej koçları bu konulara NBA koçlarından çok daha farklı yaklaşıyorlar.
Son yıllarda NBA takımları, büyük ölçüde benzerlik gösteren ilkeler üzerinde birleşti. Oyun gelişmeye devam ettikçe bu kurallar değişkenlik kazanacaktır ve hatta ileri görüşlü bazı ekiplerin bu ilkeleri yeniden gözden geçirdiğine dair bazı işaretler var. Ancak şu anda, birbiriyle ilişkili üç ana noktada oldukça fazla örtüşme var.
1. Yardım savunması sahanın zayıf tarafından gelir.
2. Sahanın güçlü tarafının köşesinden yardım gelmez.
3. Çemberdeki ilk savunma, alçaktaki oyuncudan (low man) gelir.
Not: Yarı sahayı diklemesine ikiye böldüğümüzde, topun olduğu kısım sahanın güçlü tarafı (strong side), topun olmadığı kısım ise sahanın zayıf tarafı (weak side) olur.
(1) Yardım zayıf taraftan gelir
Koçların oyuncularından neden eşleştikleri adam toptan uzaklaştıkça topa doğru kaymasını istediğini hatırlıyor musunuz? Çünkü eşleşmeleri toptan ne kadar uzaksa, topu çabucak almak konusunda o kadar az tehdit yaratıyorlar. Onlara atılan uzun bir pas, savunmaya tekrardan yerlerine dönmeleri için yeterince zaman veriyor.
Koçların, yardımın zayıf taraftan gelmesini istemesi de aynı sebepten ötürü. Eğer yardım sahanın güçlü tarafından gelirse, bu boşta kalan oyuncuya atılan kolay bir pastır. Zayıf taraftan gelirse, ulaşması zaman alan zor bir pastır.
(2) Güçlü tarafın köşesinden yardım getirme
NBA seviyesinde bu felsefenin önemli bir parçası, sahanın güçlü tarafının köşesinden yardım savunmasına gelmemektir. Şut atmanın ayrıcalık olduğu ve köşe üçlüklerinin diğerlerinden farklı olmadığı daha düşük seviyelerde, koçlar güçlü tarafın köşesinden yardım isteyebilirler. Potaya doğru giden bir oyuncunun önünü kesebilir ve boşta kalan oyuncunun da pası aldıktan sonra pek bir hareket alanı kalmaz.
Ama NBA’de durum tam tersi. Mesafe bakımından potaya daha yakın olduğundan, köşe üçlükleri çok daha değerli ve ligde boş köşe üçlükleriyle ziyafet çekecek birçok harika şutör var.
Bu yüzden NBA koçları, oyuncularının güçlü köşeden yardım getirmelerinden hiç hoşlanmıyor. Bazı takımlar, güçlü köşedeki savunmacılarından araya girip topa hamle yapmalarını istese de, çoğu tamamen yardıma gelip topu durdurmaya çalışmalarını istemiyor. Hücum oyuncusu çembere doğru önü açık bir şekilde ilerlese bile birçok koç, savunma oyuncusunun köşe şutörünü terk etmemesini ve zayıf taraftan yardıma gelecek takım arkadaşına güvenmesini isteyecektir.
(3) Yardımın ilk hattı, alçaktaki oyuncu
Peki çember etrafında bu yardım savunmasını kimin sağlaması bekleniyor? Sahanın zayıf tarafında en alçakta bulunan, yani potaya en yakın olan oyuncu. Buna low man deniyor.
Bu, az önce ele aldıklarımızın çoğunu anlamaya yardımcı olan basit bir kuraldır. Çemberdeki yardımın, potaya yardım edebilecek en iyi pozisyonda olan zayıf taraf oyuncusundan gelmesini sağlar. Bunun gibi basit bir kuralla, yardım sorumluluğunun kimde olduğu konusu netlik kazanmış olur. Bu netlik çok önemlidir, çünkü yardım savunmasının gerekli olduğu bir durum ortaya çıktığında düşünmek için pek zaman yoktur. Oyuncuların sadece duruma tepki vermesi gerekir.