Konya’da düzenlenen Pınar Uluslararası U16 Turnuvası yaklaşık 2 hafta önce sona erdi. Turnuvanın çok başarılı bir şekilde organize edildiğini zaten ilk yazımda belirtmiştim. Turnuva ile ilgili paylaştığım ilk yazıda genel anlamda Yıldız Milli Takımımızın durumunu ve de oyuncuların turnuvadaki performanslarını değerlendirmeye çalıştım. Bu bölümde ise turnuvada öne çıkan tüm oyuncular ile ilgili birkaç bilgiyi sizlere sunmak istedim.
Çok iyi bir turnuvayı geride bıraktık ve çok önemli Yıldız Adayları bu turnuvada yer aldı. Özellikle Fransa Takımı bu turnuvada çok ağır basıyordu. Yarı Final’e kadar oynadıkları tüm maçları kazandılar. Ancak Yarı Final’de Yıldız Milli Takımımıza adeta tosladılar. Oynadığımız oyun ile Final’e çıkan taraf biz olmuştuk. Yves Pons ve Sofiane Briki bu turnuvada Fransa adına göze çarpan en önemli 2 isim olmayı başardılar.
Aynı zamanda Final oynama başarısı gösteren bir diğer takım olan Litvanya’da Grantas Vasilauskas ve Ignas Sargiunas’ın oynadıkları oyunlar gerçekten çok başarılıydı. Bu 2 oyuncunun dominant oyunları Litvanya Takımını Finale kadar taşıdı.
Turnuvadaki diğer takımlara bakacak olursak; Bosna Hersek’ten Dzanan Musa ve Njegos Sikiras ikilisi, Sırbistan’dan Andrja Marjanovic, Gürcistan’dan Goga Bitadze gibi isimler kendileri adına bu turnuvayı çok başarılı bir şekilde geride bıraktılar.
Oynadıkları oyunlar ile hem seyircileri memnun ettiler hem de gelecek adına çok önemli sinyaller verdiler. Şimdi sizi Gelecekteki Yıldız Adayları hakkındaki tuttuğum notlarla baş başa bırakmak istiyorum.
(Oyuncuların aşağıdaki sıralamaları takımlarının Turnuvadaki derecelerine göre dizilmiştir.)
Grantas Vasiliauskas (PF, 2.00CM, Alytaus SRC, Litvanya)
Final oynayan Litvanya’nın en önemli 2 oyuncusunda birisiydi ve çok iyi bir turnuva geçirdi. Fiziksel açıdan gelişmeye devam etmesi gerekiyor. Çok potansiyelli bir oyuncu. Hücumda hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Dış atış tehdidi de var. Doğru zamanı bekliyor ve doğal olarak hücumda yüzdeli oynamayı başarıyor. Litvanya’yı Finale kadar çok iyi taşıdı ve ilerisi için önemli bir oyuncu olabileceğini gösterdi.
Ignas Sargiunas (SG, 1.85CM, Sabonio KC, Litvanya)
Bu turnuvanın ilginç oyuncularından biriydi bana göre 1,85’lik Guard. Fiziksel açıdan undersize olmasına rağmen özellikle oyunun hücum kısmında çok efektif oynadı. İçerden ve dışardan çok iyi bir skorer olabilir. O potansiyeline sahip bir oyuncu. Özellikle kritik anlarda kullandığı isabetli atışlarla zihinsel anlamda da ne kadar iyi durumda olduğunu bize gösterdi. Sabonio KC takımında oynayan Sargiunas’ı ileri de çok daha iyi yerlerde görebiliriz tabi ki eksiklerini giderirse.
Yves Pons (F, 1.95M, Venelles Basket Club, Fransa)
Konya’daki tüm izleyenleri, gözlemcileri heyecanlandıran oyuncuların başında geldi. Daha 15 yaşında ve bu kadar dominant bir oyuncu olması inanılmaz. Öncelikle müthiş bir atletizm yeteneği var. Vurduğu smaçlar ile maçın havasına bir anda girebiliyor. Seyircilere zevk veren bir isim. Aynı zamanda solak ve iyi şütör. Bu turnuvada Fransa adına göze batan isimlerin başındaydı. Eğer gelişimi bu şekilde devam ederse ileri de çok iyi yerlerde olmaması için hiçbir sebep yok.
Sofiane Briki (G, 1.89M, ASVEL Basket, Fransa)
Fransa’nın bir diğer yüksek potansiyelli oyuncusu. Bu turnuvanın en net şütörlerinden biriydi bana göre de en iyisi. Fiziksel açıdan ince,boyu biraz daha uzadığı takdirde çok daha iyi durumda olacaktır. Çok net bir şutu var. Mekaniği çok iyi durumda. Aynı zamanda bir Guard’ın yapması gereken her şeyi yapabiliyor. Top kontrolü ve pas yetenekleri de çok iyi durumda. Bu turnuvada ilerisi için çok iyi sinyaller verdi.
Guglielmo Caruso (PF, 2.02M, E.Gruppo Zerouno Moncalieri, İtalya)
Turnuvayı 4. Bitiren İtalya takımının en potansiyelli oyuncularından birisiydi. İnce bir fiziği var. Ancak şuan boyu 2,02M. Eğer boyu uzarsa İtalya için ileride bulunmaz bir nimet olabilir. İtalya’nın uzun yıllardır Uzun Oyuncu sıkıntısı çektiğini düşünürsek 4 numara pozisyonu için Caruso’nun üstüne titremeleri gerekiyor. Hücumda iyi opsiyonları olan bir oyuncu. Yüzü dönük 1’e 1 oyunları var ve savunmada oyunu çok iyi takip ediyor. Maç başına 2,3 blok ortalaması vardı ve iyi sinyaller verdi. Takipte kalmakta fayda var.
Dzanan Musa (SG, 2,02, KK Cedevita, Bosna Hersek)
Turnuva başlamadan önce Konya’daki çoğu kişi Dzanan Musa’yı bekliyordu. Geçtiğimiz yıl bir yaş küçük olmasına U16 Avrupa Şampiyonası’nda Sayı Kralı olmuştu. Bu turnuvayı da sayı kralı olarak bitirmeyi başardı. Müthiş bir skorer. Her ne kadar dış atış konusunda istenen yüzdelere gelemese de sayı üretmekte hiç zorlanmıyor. Oyunu çok iyi bir şekilde açıyor. Her alanda efektif. Sayı atıyor, ribaund alıyor, asist yapıyor. Müthiş bir yetenek. Eğer tercih hatalarını ve top kayıplarını minimuma çekerse ileride Yıldız Oyuncu kimliğine bürünebilir.
Njegos Sikiras (PF, 2.05M, KK Stella Azzurra, Bosna Hersek)
Turnuvanın bir diğer dikkat çekici oyuncularındandı. Dzanan Musa ile iyi bir ikili oluşturdular diyebiliriz. Avrupa’nın en önemli basketbol akademilerinden olan Stella Azzurra’da oynayan 2,05’lik 4 numara, hücumsal anlamda pek de iç acıcı bir turnuva geçirdiği söylenemez. Çok top kullandı ve zaman zaman çok basit tercih hataları yaptı. Bu hatalarını minimuma çektiği takdirde çok daha yararlı bir oyuncu olacaktır. Çok önemli potansiyel. Hücumda hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Dikkat etmek gerekiyor.
Rui Wang (PF, 2.03M, Jiangsu, Çin)
Turnuvanın başında bana göre en büyük kapalı kutu Çin takımıydı. Ben önceden alışılagelmiş gibi Çin Takımından ilginç bir uzun ile Konya’ya gelmelerini bekliyordum. Ancak beklediğimiz gibi olmadı. Rui Wang ise bu turnuvada Çin adına dikkat çeken oyuncuların başında geldi. Dış şut tehdidi olan bir oyuncu. Düzgün bir bileğe sahip. 3 ve 4 numara arasında kalmaz ise ileride şansı olabilir.
Andrja Marjanovic (SG, 1,98M, Barcelona, Sırbistan)
Sırbistan’ın bu turnuvadaki, dikkat çeken oyuncularının başında geldi Sırp Forvet. 1’den 3 numaraya kadar her pozisyonda çok rahatlıkla oynayabilen Marjanovic, aynı zamanda müthiş bir fiziğe sahip. Fastbreaklerde etkili ve çok rahat bitiriyor. Bu turnuvada takımının skor yükünü çekti ancak hala eksikleri var. Hücumdaki opsiyonlarını geliştirmeli ve top kayıplarını minimuma çekmeli. Dış atışını da istikrarlı seviyelere çekerse önümüzdeki yıllarda ismini sıkça duyma ihtimalimiz çok yüksek.
Andrija Slavkovic (F, 1.99M, BP Centar, Karadağ)
Karadağ Takımının bu turnuvadaki en büyük potansiyeliydi. Takımının skor yükünü çekti ve en kritik anlarda sorumluluk almaktan kaçmadı. Pozisyonu için çok iyi bir fiziğe sahip ve fark yaratıyor. Vücudunun da yardımıyla potaya yaptığı penetreler ile takımına çok önemli sayılar kazandırdı. Dış atışını istikrarlı seviyelere çekmesi gerekiyor. Oyununa çeşitlilik katması açısından dış atış mevzusu önemli. Eğer gelişmeye devam ederse ülkesi için ileri de göz önünde olan bir oyuncu olabilir.
Goga Bitadze (C, 2,05M, Hyundai, Gürcistan)
Aslında turnuva başlamadan önce çoğu kişi Gürcistan takımından pek bir şey beklemiyordu ben de dahil. Ama öyle bir yetenek ile turnuvaya geldiler ki herkesin gözü bir anda Gürcistan takımına çevrildi. Bu adam Goga Bitadze. 2,05 boyundaki Goga, sahada hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Bir uzuna göre müthiş bir bileği var. Eğer riske ederseniz kesinlikle o cezayı keser. Çok da iyi bir ribaundçu. Ribaund sezgisi üst seviyede. Atletizm eksikliği ve zaman zaman oyunun içinde yaşadığı kopukluklar eksik yönlerinden. Eğer gelişmeye devam ederse ileride çok ilginç bir yetenek bizleri bekliyor.
Bogdans Railans (F, 1.95M, BC Valmeira, Letonya)
Geçtiğimiz sezon U16 Avrupa Şampiyonası’nda Avrupa 2.si olan takımda yer alan Bogdans bu turnuvada Letonya adına en deneyimli oyuncuydu. Çok iyi bir fiziği var ve oyunun hücum kısmında genellikle takımının 1. Opsiyonuydu. Zaman zaman istikrarsız bir performans sergiledi. Oyunun ribaund kısmında da efektif ve faul çizgisine gelmekte çok marifetli. Takipte kalmakta yarar var.
Philipp Herkenhoff (SF, 2.03M, Young Dragons Quakenbrück, Almanya)
Almanya’nın bu turnuvadaki en yetenekli oyuncularının başında geliyordu. Düzen içerisinde bulduğu toplarda çok yüzdeli oynadı. Ancak ne zaman düzen dışına çıktı o şutların yüzdesi düştü. Ancak çok iyi bir fiziğe sahip ve ilerisi için iyi bir potansiyel. Almanya beklentilerin altında kaldığı bir turnuvada bana göre Herkenhoff’u kazanmasını bildi.
Daniil Kasatkin (PG, 1.95M, Rusya)
Rusya- Karadağ karşılaşmasını izlerken Daniil hemen gözüme çarptı. Turnuvayı Rusya takımı sonuncu bitirse de Kasatkin oyunuyla beğeni topladı. Bir Guard’a göre iyi bir fiziğe sahip ve çok soğukkanlı. Saha görüşü iyi durumda ve takımını saha içinde çok iyi yönlendiriyor. Şutunun istikrarsız olması onun için kritik noktalardan. Şut mekaniğini düzeltmesi gerekiyor. Bana göre en büyük eksiği ise İSTİKRAR. Üst seviyelerdeki oyununu görmemiz için daha çok çalışması gerekiyor.