“Kadın basketbolunun geldiği nokta gurur verici”

691161-9644718-640-360

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Sports TV’ye katılarak kadın basketboluyla ilgili gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Rusya’da düzenlenen FIBA Kadınlar Euroleague organizasyonunda Fenerbahçe – Galatasaray Odebank finalini ve Sarı Kırmızılıların şampiyonluğunu değerlendiren Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, “Kadın basketbolu geldiği nokta itibariyle, Milli Takımlar, kulüpler düzeyinde, Avrupa’nın en önemli kupasının son 8 takımı arasında üç takımımız yer aldı. Yarı finalde takımlarımız en kuvvetli ekiplerdi ve iki takımımız finale kaldı. Bir sene önce yine finalde bir takımımız vardı ve şimdi de iki takımımız karşılaştı. Cuma günü ilk yarı final maçı oynandıktan sonra kazanan zaten Türk kadın basketbolu oldu. Çok büyük gurur ve çok büyük bir sevinç duydum. Bunda emeği geçen tüm kulüplerimiz, yöneticilerimiz, antrenörlerimiz, sporcularımız ve aileleri de en az benim kadar ve benden daha çok gurur duymuşlardır. Türk kadın basketbolu ve Türk sporu için olağanüstü bir haftasonu oldu” dedi.

FIBA ile diğer ülke federasyon yetkililerinin Rusya’da bulunduğunu, final maçı sonrasında Türkiye’nin kadın basketbolunda geldiği noktayı değerlendirdiği kaydeden Demirel, “Kadın basketbolu geldiği nokta itibariyle, bugün kulüpler düzeyinde finalde iki takımımızın olması, hem İspanya hem Fransa basketbol federasyonları –ki onlarda kadın basketbolunda ülkemiz ve Rusya ile birlikte en kuvvetli kadın liglerine sahipler, her türlü olumlu görüşlerini ve tebriklerini ilettiler. Esas hayret veren ya da hayretle karşılanması gereken konu şu; Türkiye’de kadın basketbolcumuzun sayısı 10.000’ler civarında. Bu rakam İspanya’da yaklaşık 180- 190.000, Fransa’da 240-250.000 civarında. Dolayısıyla biz, bu kadar dar bir havuzdan bu kadar başarılı neticeler elde edebiliyoruz. Türkiye’de sporcu sayısı çok düşük. Spor yapma ihtimali, şansı, okullarda sporda olmadığı için sadece kulüplere kalıyor ve kadın sporlarında da basketbolda 10.000 civarında bir lisanslı sporcumuz var. İspanyada 180-190.000 civarında Fransa’da 240-250.000 civarında… ABD’de ise 6 milyona yakın kadın basketbolcu var. Tabii orada okullar ve liseler dahil… Dolayısıyla bizde Milli Takım için altyapılarda ve üst yapılarda oyuncular, bu kadar sınırlı sayı arasından seçiliyor. Bizimde yıllardır bütün çabamız, önce Avrupa ikincisi sonra Olimpiyat Oyunları 5.’si olarak, sonrasında da Avrupa üçüncüsü olarak bu sene düzenleyeceğimiz FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası’yla birlikte Türkiye’deki genç kızlarımızın sporcuların artması için fırsat yaratabilmek. Sporla onların kendini daha iyi ifade etmeleri, kuvvetlenmeleri için ortam yaratmak. Galatasaray ile Fenerbahçe bu haftasonu Türkiye’nin gündemini kadın basketboluna taşıyarak olağanüstü bir iş gerçekleştirdiler. Galatasaray teknik kadrosunda başta Ekrem Memnun olmak üzere kaptan Işıl Alben, Nevriye Yılmaz ve herkesi kutluyorum. Fenerbahçe’de de aynı şekilde tüm oyuncularımızı, Milli Takımda da performans gösteren oyuncularımızı bir kere daha tebrik ediyorum. Gerçekten olağanüstüydü” diye konuştu.

Kadın basketbolunun geçmişten günümüze geldiği süreci ele Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, “Basketbolda son 20 yıldır aynı erkeklere verilen fırsatlar, aynı erkekler için sağlanan şartlar; lig, Cumhurbaşkanlığı kupası, All-Star maçı, Türkiye Kupası ve altyapı kampları olsun, tüm bunlarda eşit şanslar verildi. Kulüplerimizin, mesela Galatasaray’da takım 15-20 sene öncesinde bir kere daha final four oynanmıştı. Sayın Faruk Süren, o zaman yönetimde olmamasına rağmen kadın basketboluna yaptığı yatırımlar ve desteğini hatırlamamız gerekiyor. O verdiği destekle kadın basketbolu büyük bir gelenek haline geldi. Ezeli rekabet olarak Fenerbahçe de katkı verdi ve onların güçlü kadrosu geldi. Bir ara Galatasaray, Özhan bey zamanında küme de düştü ama sonra yine Adnan Polat ile tekrar Avrupa’nın ikinci kupasını kazandı. Bütün bunlar hem Galatasaray hem Fenerbahçe rekabeti hem de Beşiktaş kulübünün basketbola olan belli yıllardaki ilgisi, güney illerimizde özellikle Büyükşehir Belediyesi ile Mersin, Adana, Ceyhan, Hatay gibi ya da Ege’deki ilçelerimizin belediklerin katkıları, Botaş’ın katkısı, İstanbul Üniversitesi’nin katkısı, bunların hepsi kadın basketbolunun bu noktaya gelmesinde yardımcı oldu” açıklamasında bulundu.

Erkeklerde de bu başarının oluşması için uzun vadeli projelerin olması gerektiğini belirten TBF Başkanı Turgay Demirel, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Biraz daha uzun vadeli bir proje olarak program yaparak, oyuncuları buna göre seçerek bir çalışma yapmak gerekiyor. Galatasaray Liv Hospital bu sene son 8’e kalarak iyi bir iş başardı. Ama aynı şeyi Anadolu Efes’in ve Fenerbahçe Ülker’in yapması için de uzun yıllardan bu yana bir beklenti içindeyiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda erkeklerde de aynı kızlarda olduğu gibi bir birlikte final oynanır ve takımlarımız böylelikle bizi mutlu eder” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: TBF.org.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler