Johnny Hamilton nasıl bir oyuncudur, Fenerbahçe’deki rolü ne olur? | Köşe yazısı

Johnny Hamilton nasıl bir oyuncudur, Fenerbahçe’deki rolü ne olur?

Fenerbahçe Beko, Igor Kokoskov’un takıma gelmesinin ardından transferlere hız kesmeden devam ediyor. Transferi belli olan üçüncü oyuncu geçtiğimiz sezon Darüşşafaka formasını terleten Johnny Hamilton oldu.

Peki Johnny Hamilton kimdir? Dilerseniz kısaca Hamilton’a göz atalım.

Johnny Hamilton kimdir?

Johnny Hamilton 3 Şubat 1994 tarihinde Trinidad ve Tobago’da dünyaya geldi. Küçüklüğünden beri futbol oynayarak büyüyen Johnny Hamilton 16 yaşında boyunun da çok uzaması sebebiyle basketbol oynamaya karar verdi. Küçük yaşlardan beri futbol oynamasından dolayı gelişmiş olan ayak hareketlerini basketbolundan eklemeye gayret etti. Ülkesinde bölgesel bir ekiple basketbola adım attı.

Onun kolej kariyeri için en belirleyici ve en fazla maça çıktığı yıl da 2017/18 sezonu oldu. NCAA’de Sun Belt Konferansı ekiplerinden Texas-Arlington forması giyen Hamilton, özellikle ribaund ve blok yetenekleriyle adından söz ettirdi. Çıktığı 34 maçın 29’unda ilk beş başladı ve 11.1 sayı, 8.1 ribaund ve 2.3 blok gibi istatistiklere ulaştı.

Johnny Hamilton
eurocupbasketball.com

NBA Draft 2018’de seçilememesinin ardından önce NBA Yaz Ligi’nde oynamak için Detroit Pistons ile anlaştı, Yaz Ligi’nin sona ermesi ardından normal sezonda da NBA G-League’de forma giydi. NBA G-League’de çember savunması ve ribaundlarıyla dikkatleri çekmeyi başardı. Hamilton yakaladığı 2.5 blok ortalaması ile G-League’de en çok blok ortalaması yakalayan yedi oyuncu arasına girmeyi başardı. Bu yılın ardından 2019/20 sezonunda ülkemize Darüşşafaka’ya transfer oldu ve hem ING Basketbol Süper Ligi’nde hem de EuroCup’ta oynama fırsatı buldu.

Johhny Hamilton, Vesely’nin alternatifi olacak, potansiyel taşıyan, keskin artıları ve eksileri olan ancak yine maliyetin göz önünde bulundurulması gereken bir transfer. Fenerbahçe’de bu yaz seviye atlaması beklenen oyunculara gidilmesini de nedeni düşen bütçe. Bu ölçüde Hamilton’ın Vesely’i yedekleyecek bir profilde olması bekleniyor.

Artıları ve eksileri

Johnny Hamilton, Fenerbahçe’de Ekpe Udoh’tan sonra çok aranılan iyi bir çember savunucusu ve bloklarıyla dikkat çeken uzun tipine belli ölçüde uyabilir. Çember savunma ve ribaundlardaki efektifliği en dikkat çeken özellikleri. 2.13 boyunda, 104 kilo olmasına karşın ayakları çok çabuk bir oyuncu. Bu nedenle NCAA ve NBA G-League analizlerinde de görebildiğimiz gibi iyi bir “rim runner”. Yani geçiş oyununda rakip çembere hızlıca katederek topla buluşabilecek bir oyuncu. Bu nedenle Fenerbahçe’nin yeni planında kısaların yarı sahayı hızlı geçen oyununda iyi bir “trailer” olabilir. Ancak bu tip pozisyonlarda bitiriciliği yüzde olarak daha düşük. Ayaklarının çabuk olması nedeniyle adam değişme savunmasına da kolayca adapte olabilecek, kısa karşısında kalabilecek bir oyun profili.

Karşısında kaldığı kısaların belli seviyede şutlarını bozabiliyor. Ayrıca iyi bir ikili oyun savunmacısı. Hem ikili oyunda devrilen oyuncuyu hem de ikili oyunda adam değişme sonrası kısanın pas açısını kısıtlı da olsa kapatabilir. Yine çabuk ayakları sayesinde show-up savunmasına uyum sağlayabilir. Takım savunmasına enerji anlamında da katkı yapabilecek bir oyuncu Hamilton. İşin savunma kısmında en büyük artısı kesinlikle çember bölgesinde savunma yeteneği. Tepeden, forvetten delinen kısaları çember savunmasıyla zaman zaman telafi edebiliyor. Darüşşafaka formasıyla bu sezon maç başına 1.5 blok ortalaması yakalamayı başardı.

eurocupbasketball.com

Johnny Hamilton ve oyunu

Hamilton iyi bir atlet ve özellikle dikey sıçraması etkileyici. Bu sebeple ribaundlarda da çok aktif oluyor. Ribaund kısmında etkileyici kısımsa hücum ribaundlarındaki yeteneği. NBA G-League’de maç başına neredeyse 4 hücum ribaundu ortalaması yakalamıştı. Hamilton ribaund yeteneği ve çember savunmasıyla beraber işin hücum kısmında da ikili oyunlarda dikkat çekiyor. Forvetten ve tepeden oynanan ikili oyunlarda çok iyi bir perdeci olan Hamilton ikili oyun sonrası içeri çok efektif ve hızlı devriliyor. Genellikle ikili oyunlarda pasları yüksek alıp smaçlamayı tercih ediyor. Gerçekten iyi bir alley-oop tamamlayıcısı.

İkili oyunlarda dikey sıçraması onun en büyük artısını oluşturuyor. Çember bölgesinde kötü bir bitirici değil, topu çembere yakın bir bölgede tuttuğunda ise ayak oyunları ile rakibini ekarte edebiliyor. İkili oyunda topu dirseklerde aldığı zaman koridoru bulduğu takdirde çembere ulaşıp patlayıcı tek el smaçlar yapmayı tercih ediyor. Hücum kısmında kısıtlı yeteneklere sahip, belki de biraz hücum tavanı belli ama kendi şutunu yaratan bir kısayla beraber oynadığında çok da vasat olmayan sekilde screen-asist yapabilir. Sistem içinde set oyununda topsuz oyunda yaptığı perdelerle takım oyununa katkı sağlıyor.

Eksiler

İşin eksilerini konuşmak gerekirse Hamilton özelinde büyük eksilerden biri işin oyun aklı ve basketbol IQ kısmı. Çok yüksek bir basketbol zekasına ve Jan Vesely gibi pas kanalı olabilecek bir saha görüşüne sahip değil. İşin hücum kısmında kısıtlı. Hücum anlamında oyununu en çok kısan şey ise şut tehditine sahip olmaması. Dış atışı olmamasının yanı sıra orta mesafe tehditi de yok. Bu sezon ING Basketbol Süper Ligi’nde toplam dört üçlük kullandı ve bir isabet buldu. Aynı şekilde düzenli olarak kullandığı, oyununa bir boyut katacak orta mesafesi olmaması da onu kısıtlıyor.

eurocupbasketball.com

İşin sırtı dönük oyun kısmında da sorun yaşıyor. Post-up hücumuyla ön plana çıkabilen bir uzun değil, topla daha çok çember yakınlarında buluşmak istiyor. Sırtı dönük oyunlarında etkili olmak için ayak oyunlarını çok daha fazla işin içine katmaya çalıştığını görüyoruz. Bu nedenle işin hücum kısmının yaratıcı olmadığını ve kısıtlı olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Post-up hücum yeteneğinin kısıtlı olması hücumuna farklı silahlar eklemesini bir bakıma etkiliyor.

Savunmada da sırtı dönük oyun savunması onun en net zaafını oluşturuyor. İyi bir post-up oyuncusuna karşı sorun yaşayacak olması muhtemel. Ayrıca zaman zaman bozabilse de iyi bir şut savunmacısı degil. Serbest atış çizgisinden zaman zaman sorun yaşadığına şahit oluyoruz ama bu sezon 7DAYS EuroCup’ta çok kötü olmayan bir yüzdeye sahipti ve %65 ile serbest atış attı. Bu yüzde 2018/19 sezonunda NBA G-League’de %69’du. Fenerbahçe’de bu sezon EuroLeague’de Jan Vesely’nin %52, Ahmet Düverioğlu’nun da %62 ile serbest atış attığını hatırlatmakta yarar var. Yani kısaca Hamilton, çember altında patlayıcı ve atlet olsa da eksikleri de belli. İşin hücum tarafında yaratıcılık bakımından kısıtlı.

Sonuç

Sonuç olarak Fenerbahçe’de bu hamleleri değerlendirirken doğru beklenti çok önemli. Hamilton, takımı sürükleyecek ve bu doğrultuda ana uzun olacak bir oyuncu değil. Düşük maliyetli gelişimi de beklenecek verimli bir alternatif olarak düşünülüyor. Şu aşamada yapılan hamlelerde de bunu görüyoruz. Düşen bütçe ve yeni hedefler transferlerde etkili oluyor. Genel resme bakmadan önce de yapılacak kısa transferlerini beklemek gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler