Yılın hayal kırıklığı takımı: Anadolu Efes
Final Four’un kapısından dönülen 2017 yılının akabindeki sezonda EuroLeague sonuncusu olmak… Yeni sezonu bir kenara koyduğumuzda talihsiz ve kesinlikle hatırlamak istemeyeceği bir yılı geride bıraktı Anadolu Efes. Yaz transfer döneminde ilk hedef olan oyuncuların transfer edilememesinden dolayı daha düşük kaliteli isimlere yönelmek zorunda kalan lacivert beyazlılar, doğal olarak sezona düşük beklentilerle başlamıştı 2018 yılına ancak bu kadarı da beklenmiyordu. Belki de sezonun ilk yarısında son dakikalarda kaybedilmeyen maçlar olmasa ve sezonun genelinde takıma sürekli ekleme çıkarma yapılarak zayıf olan takım kimyası zorlanmasa daha farklı bir senaryo yaşanabilirdi ancak eldeki gerçeklere baktığımızda Anadolu Efes hem EuroLeague’i sonuncu noktaladı hem de BSL’de yine yarı finalde elenerek sezonu kapattı. Sezon ortasında koç değiştirmek de çözüm olamadı ve EuroLeague’e erken havlu attı. Sonuç: EuroLeague 16.’lığı. Diğer bir deyişle sonunculuğu. Her anlamda en büyük hayal kırıklığı…
Yılın hayal kırıklığı oyuncusu: Jason Thompson
Fenerbahçe taraftarlarının hiçbir şekilde hatırlamak istemeyeceği bir isimdi Jason Thompson. Bir yıllık Fenerbahçe kariyerinde parkeye hemen hemen hiçbir maçta iyi olan bir şey yansıtamayan Jason Thompson, Avrupa basketboluna da sezonun sonunda dahi tam manasıyla ayak uyduramadı ve beklentilerin çok altında kaldı. Onun cephesinde oluşan beklentinin nedeni Ekpe Udoh’tan sonra takıma katılmasından çok geldiği ilk günden bu yana sahip olduğu NBA kariyeri üzerinden sürekli şişirilmesi ve bu doğrultuda beklentiler yaratılmasıydı. Netice olarak ne Fenerbahçe ne de Thompson bu birliktelikten tatmin oldu. Nihayetinde de deneyimli isim takımdan ayrıldı ve Çin’in yolunu tuttu.
Yılın hayal kırıklığı koçları: Sito Alonso/Ahmet Çakı
Başarılı Baskonia deneyiminin ardından kendini bulmaya çalışan Barcelona organizasyonunun başına geçen Sito Alonso, bekleneni hiç ama hiç veremedi. Onun Barcelona’sı ne savunmada doğru yerleşebildi ne de hücumda show-up’ları düzgün yapabildi. Sahada kaos hakimdi desek yeridir. Bu birliktelik esasında çok bile sürdü. Şubat ayına kadar sabreden Barcelona yönetimi, nihayet Sito Alonso’nun biletini kesti ve yerine Svetislav Pesic’i getirdi.
Ahmet Çakı tarafına geldiğimizde ise esasında beklentilerin hiç yüksek olmadığı, büyük bir muamma içinde yer alan bir Darüşşafaka teslim almıştı 42 yaşındaki koç. Bize özellikle içerideki maçlarda rakipler ile üç veya üç buçuk çeyrek savaşan bir Darüşşafaka izleten Ahmet Çakı, bu sayede beklentiyi doğal olarak yükseltirken takımın maç sonlarını bir türlü getirememesi nedeniyle EuroLeague’deki 12 maçta yalnızca bir galibiyet alabildi. Kaybedilen iç saha maçlarında en fazla sekiz sayılık farkla kaybeden Daçka, BSL’de de tat vermeyince son kaçınılmaz oldu ve guard sıkıntısı çeken Kara Panterler ile Ahmet Çakı’nın yolları ayrıldı.
Not: Eğer Velimir Perasovic ve Pablo Prigioni takımları Anadolu Efes ve Baskonia’dan 2017 yılının içerisinde kovulmasalardı onlar da bu kategoride yer alacaklardı.