19 Şubat’ta Euroleague yönetiminin FIBA aleyhine Avrupa Komisyonu’na suç duyurusuna bulunması ile ilgili Euroleague’in resmi sitesinden bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Euroleague yönetimi, Avrupa basketbol kulüplerinin ulusal ve uluslararası federasyonlar tarafından 2000 yılından beri aynı kulüplerin yer aldığı Avrupa Kupalarına katılmalarını engellemek amacıyla uğradığı baskıların bir sonucu olarak, FIBA ve FIBA Europe aleyhinde Avrupa Komisyonu’na bir şikayette bulunmuştur.
FIBA’nın ve üye federasyonlarının kulüplere, oyunculara ve hakemlere Euroleague ve Eurocup’ı terk edip sadece FIBA turnuvalarına katılmalarını sağlamak için yönelttiği kanunsuz ve kabul edilemez tehditler ve baskılar, bu şikayetin hedefidir. Şikayetin amacı ise kulüplerin, oyuncuların ve hakemlerin herhangi bir baskı ve tehdite maruz kalmaksızın uygun gördükleri turnuvalara katılabilmesini garanti altına almaktır. FIBA, Avrupa Birliği hukukunu çiğnemektedir çünkü; apaçık bir çıkar çatışması olarak, FIBA’nın kural kitabında kendisi tarafından onaylanmayan turnuvalara katılanlara karşı cezai müeyyide uygulayabilmesini sağlayan kurallar bulunmaktadır. Kıta seviyesinde; FIA, MOTOE, ISU gibi spor federasyonlarının düzenleyici yetkilerini ve yaptırım gücünü kendilerine bir pazar avantajı yaratmak için kullanamayacağını gösteren birçok örnek vardır.
Şikayetin ekinde, ulusal ile uluslararası federasyonların temsilcilerinin tekrarlı bir şekilde yaptığı ve farklı bir turnuvaya katılan takımlara uygulanacak muhtemel yaptırımların ve cezalarının ima edilmesini veya açıkça bu tarz tehditlerde bulunulmasını içeren yorumlar da yer almaktadır.
Euroleague yönetimi ve kulüpleri; kulüpleri, oyuncuları, hakemleri ve Avrupa Birliği hukuku ile uyuşacak şekilde özgürce karar verebilmek durumunda olan tüm profesyonelleri savunma adına, kendilerini bu şikayeti iletmeye zorlanmış olarak görmektedir.
Euroleague, 25 Kasım ve 29 Aralık 2015 tarihli resmi mektuplar aracılığıyla, Avrupa Birliği rekabet hukukuna ters düşen bu kuralların yeniden düzenlenmesini talep etmek için FIBA’ya çağrıda bulunmuştur. Bu dilekler, Euroleague’in kulüpler adına yasal işlemleri başlatacağını bildirmesine rağmen, FIBA tarafından reddedilmiştir.
Il Corriere della Sera’da Euroleague CEO’sunun ve Başkanının birkaç hafta önce duyurduğu gibi, kulüpler birliği bu tür bir tehditin kulüplerin özgürlüğünü riske attığı her ülkedeki idari ve hukuki merciye başvuracaktır.
2000 yılından beri, FIBA ve Euroleague tarafından düzenlenen kulüp turnuvaları beraberce bulunmaktadır, ki bu da basketbolun gelişmesi için olumludur. Ne var ki; bu turnuvaların bir dayanışma temeli altında düzenlenmesi ve ,Euroleague ile 2004 yılından beri olan anlaşmasını 2012 yılında bozan FIBA’nın bu tarihten sonraki amacı olduğu üzere, hariç tutma ilkesine dayanmaması daha arzu edilir olacaktır.
Kulüplerin haklılığını savunmanın gerekliliği Euroleague’in vurgulanan niyeti olan FIBA ve ulusal federasyonlarla hukuk çerçevesinde anlaşmalara varılması ile hiçbir şekilde çelişki göstermez. Bu bağlamda, Euroleague yönetimi FIBA’nın kendilerine 12 Kasım 2015 ve 3 Şubat 2016 tarihlerinde gönderilen davetiyeleri fikir birliğini ve dayanışmayı yeniden tesis etmek adına cevaplamasını ummaktadır.
Yine de, Euroleague yönetimi Kasım 2015’de açıkladığı, Turkish Airlines Euroleague ve ULEB Eurocup’ın yeniden modellenmesini içeren, ve taraftarlarımızın daha iyi bir rekabetten keyif almasını ve kulüplerimizin de daha fazla ciro elde edebilmesinin amaçlandığı projesini hayata geçirecektir. Söylemeden geçilmesin; Euroleague sadece karşı çıkmakla kalmayıp, FIBA’nın kulüp turnuvalarına yönelik adanmışlığını da artıracağını belirten açıklamasını da memnuniyetle karşılayacaktır.