ESPN’in kolej basketbol ve draft analisti Fran Fraschilla, geçtiğimiz günlerde “Insider” üyeliği olan kişilere özel “İzlenmesi Gereken 10 Uluslararası Oyuncu”yu yazdı…
Listede 1 numaradan Kongo’lu, Çin’de forma giyen ve bu sene draftta ilk 3’ten seçilmesi beklenen Emmanuel Mudiay kendine yer bulurken, onu Letonyalı ve Sevilla forması giyen yine draftta yükseklerden seçilmesi beklenen Kristaps Porzingis takip etti.
3 ve 4. Sırada ise Hırvatistan’ın geleceği olarak adlandırılan iki oyuncu; FC Barcelona’dan Mario Hezonja –draftta ilk 10’dan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor- ve Maccabi Tel-Aviv’e transfer olan ’97 doğumlu -bu yıl draft’a katılamıyor fakat Avrupa’nın en büyük NBA potansiyellerinden birisi- Dragan Bender yer aldı.
5. Sırada ise ülkemiz basketbolunun çok şey beklediği ancak sezon başından bu yana sakatlıklardan bir türlü kurtulamayan Egemen Güven kendisine yer buldu. NCAA’de önemli programları da çalıştıran Fraschilla Egemen’den şu sözlerle bahsetti:
“Egemen’in ismini gelecek için bir kenara ayırın çünkü zaman kendisinin tarafında.
18 yaşındaki genç oyuncu şu anda Karşıyaka’da limitli dakikalar yer alıyor ve eski NCAA yıldızları D.J. Strawberry, Jon Diebler ve Juan Palacios gibi oyuncularla da aynı takımda oynuyor. Ancak buna rağmen geçen yaz U-18 Avrupa Şampiyonası’nda MVP olarak iyi bir gelecek gösterdi.
Yaklaşık 2,10 boyunda ve 95 kilo ağırlığındaki Egemen, bitmiş bir ürün olmaya daha çok uzak. Ancak yaşına göre gösterdiği atletizm etkileyici. Bir atlet gibi koşuyor ve zıplıyor ve iyi de çevikliğe sahip. Guardların penetresini bekleyip baselina’da saklanıyor ve bu bölgeden topu yakalayıp smaç yapmayı seviyor.
Güven’in hücumdaki becerileri etkileyici. Çemberin etrafında çok akışkan ve güçlendiği takdirde içeriden de çok daha etkileyici bir skor opsiyonu olacaktır. Aynı zamanda iyi bir orta-mesafe şutörü olmak için de iyi şansa sahip. Son olarak Güven’in pas ve oyunu görme konusunda olağanüstü içgüdüleri var.”
6. Sırada Çin’den Zhou Qi kendisine yer bulurken; 7. Sırada Hırvatistan’ın yine büyük beklentisi olan Cedevita’lı 1997 jenerasyonunun en iyi yeteneklerinden Lovro Mazalin bulunuyor.
8 ve 9. Sırada ise Türkiye’nin 1997 ve 1998 jenerasyonun bir numaralı yetenekleri Furkan Korkmaz ile Ömer Faruk Yurtseven var. Furkan hakkında Fraschilla şu sözlerle bahsediyor:
“Furkan, 17 yaşında Anadolu Efes için en önemli Avrupa liginde ortalama 13 dakika oynuyor.
Hatta takım arkadaşlarından bazıları eski NBA oyuncusu Nenad Krstic ve gelecekte NBA oyuncusu olacak Dario Saric.
Boyu yaklaşık 2,00 metre civarında olan Furkan’ın en önemli gücü, şutörlüğü. Bu sezon denediği üçlüklerin %40’ından fazlasında isabet buldu.
Fakat bir gün her iki guard pozisyonunda oynayabilmek için yeterli top hakimiyeti ve becerilerine de sahip. Bu listedeki birçok genç oyuncu için onun da fiziksel olarak olgunlaşması onun gelişiminde çok önemli rol oynayacaktır.
Amerika’daki birçok 17 yaşındaki oyuncuların lisede şu anda Junior senesinde olacağını düşünürsek, Korkmaz şimdiden olağanüstü bir kariyer başlangıcına sahip.
Biraz kariyerinde bu kadar erken olması bakımıyla oyunun ilerleyen yıllarda nasıl gelişeceği konusunda da endişeliyim.”
Ömer Faruk Yurtseven hakkında ise Fraschilla’nın görüşleri şu şekilde:
“Bu genç büyük adam geçtiğimiz yaz FIBA U-16 Avrupa Şampiyonası’nda yıldızlaşmıştı ve bu performansını dominant bir şekilde Kaunas’ta Ocak ayında düzenlenen adidas Next Generation Turnuvası’nda devam ettirdi (4 maçta 25 sayı ve 15 ribaund ortalamalarını yakaladı).
Yurtseven oyunu Avrupa’nın efsanevi koçlarından Zeljko Obradovic’ten en iyi Avrupa kulüplerinden birisi olan Fenerbahçe Ülker’de öğreniyor. Takım için henüz oynamasa da rotasyonunda eski üç NBA oyuncusunu -diğer takımlarda da olduğu gibi- barındıran Fenerbahçe Ülker’de tecrübeyi kokluyor ve altyapı seviyesini domine ediyor.
Yurtseven 17 yaşını Haziran’da dolduracak. Yaşında çok az görülen bir kombinasyona; size ve atletizme sahip ve bu onu uzun süre takip etmeye değer bir prospect yapıyor.”
Listenin 10. Sırasında ise 1997 doğumlu Zalgiris Kaunas uzunu Martynas Echodas yer buldu.
Yalniz Egemen’nin NCAA gitmemesi beni baya uzmustu ya yazın:(((. Gitmeliydi cunku sen bir sefer uzunsun ve bu fiziginle zaten senden kalipli olan kisilere mucadele etmen zor sakatlik riski vs var…. Yaklasik 15 tane buyuk universitelerden teklif aldi da gitmedi basta Kentucky tabiki. Bir sefer kendi yasitlarina karsi oyniyacakti, ve yeteneklerini daha iyi yansiyacakti NCAA liginde. Sırf fiziki gelişimi açısından bile gitmesi gerekirdi. Çok cılız:(((.ABDdeki çalışma şartlarıyla üst seviyeye çıkması daha kolay olurdu… Hayatinin yanlisini yapmasi beni derinden uzmustur ama maalesef ne yapabilirsin, sonucta karar kendisi ve ailesinin.
para için kaldı. bu parayı kimse vermedi ona. ksk da birsey olmayacağını biliyordu ama para işte.
Yıllık kaç alacak ki?
bu isimler tabi bizi çok iyi yerlere getireceklerdir ancak bu potansiyele sahip daha birçok genç oyuncumuz var cedi,kenan,okben vs…
Egemen son sakatlığından sonra bir kaç hafta sonra sahalara dönecek denmişti. Henüz iyileşmedi mi? Bilgisi olan var mı?
Bu hafta da kadroda yoktu.