Euroleague’in ‘en’ takımı CSKA Moskova… | Köşe yazısı #finalfour

Euroleague’in en köklü geleneklerinden birine sahip CSKA Moskova, bir kez daha Final Four’da boy gösterme hakkı elde etti. Son on iki sezonda tam on bir kez adını son dört takım arasına yazdırmayı başaran Rus devi, sekiz yıldır süren şampiyonluk özlemine bu yıl nokta koymak için Berlin’e gidiyor. Tarihinde altı Euroleague şampiyonluğu bulunan Moskova ekibi, kullandığı dev bütçelere rağmen, 2007-2008 sezonundan beri bu kupaya hasret. Süper yıldızı Nando De Colo ve Sırp yıldız Milos Teodosic önderliğindeki CSKA Moskova, birçoklarına göre şampiyonluğun en büyük favorisi olarak görülüyor.

Final Four yolu

Euroleague kura çekimine birinci torbadan katılan CSKA Moskova, normal sezonda temsilcimiz Darüşşafaka Doğuş, Maccabi Tel Aviv, Unicaja Malaga, Brose Baskets Bamberg ve Dinamo Sasssari ile birlikte D Grubu’nda yer aldı. Bu grupta oynadığı on maçın dokuzunu kazanan ve tek mağlubiyetini de sahasında Malaga’dan alan Rus temsilcisi, Top 16’ya sorunsuz şekilde adını yazdırdı.

Top 16’da “Ölüm Grubu” olarak tabir edilen F Grubu’nda mücadele eden CSKA, on dört maçta on galibiyet elde etmeyi başardı ve grubu lider tamamlayarak saha avantajıyla çeyrek finale yükseldi. Top 16 aşamasında dört deplasman mağlubiyeti alsa da sahasındaki kusursuz performansları ile ilk sırayı almakta çok zorlanmadılar.

Çeyrek finalde, E Grubu dördüncüsü Kızılyıldız ile karşı karşıya gelen CSKA Moskova, beklendiği kadar kolay olmasa da beklendiği gibi nispeten zayıf rakibine maç vermeden seriyi bitirdi ve Berlin biletini cebine koydu. Özellikle Moskova’da oynanan serinin ikinci maçı büyük çekişmeye sahne oldu ancak oradan da bir sürpriz çıkmadı.

Oyuncu İstatistikleri

euroleague.net
euroleague.net

İstatistik liderleri (Maç başına ortalama)

Sayı liderleri

Nando De Colo – 18,9 sayı

Milos Teodosic – 16,3 sayı

Kyle Hines – 10,9 sayı

Cory Higgins – 9,2 sayı

Andrey Vorontsevich – 8,4 sayı

Ribaund liderleri (Maç başına ortalama)

Nikita Kurbanov – 5,0 ribaund

Kyle Hines – 4,7 ribaund

Andrey Vorontsevich – 4,3 ribaund

Jeol Freeland – 4,4 ribaund (*Sadece 12 maçta görev yaptı)

Nando De Colo – 3,6 ribaund

Asist liderleri (Maç başına ortalama)

Milos Teodosic – 5,6 asist

Nando De Colo – 4,9 asist

Aaron Jackson – 2,4 asist

Andrey Vorontsevich – 1,5 asist

Cory Higgins – 1,2 asist

Oyun değerlendirmesi | Avrupa’nın en iyi hücumu

Bu sezon CSKA Moskova, Euroleague’in alışılagelmiş hücum istatistiklerini tepe takla etmekle meşgul. Nando De Colo ile Milos Teodosic’in saha içindeki uyumu sayesinde yakaladıkları hücum akıcılığı, bu sezon birçok kez rakiplerini çaresiz bıraktı. Euroleague’de oynadıkları 27 maçta, 90 sayı ortalaması yakalayarak açık ara bu kategoride zirveye yerleşen Itoudis’in takımı, aynı zamanda hem iki sayılık hem de üç sayılık atış yüzdesinde de birinci sırada bulunuyor.

Takımın kilit oyuncusu, belki de şu anda Avrupa’nın en iyi oyuncusu olan, Nando De Colo. Bu sezon Euroleague’in en skorer oyuncusu olmayı başararak Alphonso Ford Ödülü’nün sahibi olan Fransız yıldız, sadece skor atarak değil, organizasyona yaptığı katkı ve Teodosic’in üzerindeki baskıyı hafifletmesiyle de CSKA Moskova’ya inanılmaz güç katıyor. Milos Teodosic’in üzerindeki baskı arttığında işi kişiselleştirdiği ve kötü kararlar verdiği artık herkesçe bilinen gerçek. Ancak Nando De Colo sahada olduğunda bu tip anları önceden çok iyi sezip topu onun elinden alabiliyor. Çünkü Teodosic’in de takımın da güvenini ve saygısını kazanmış durumda. Oyun kurma yeteneği, hücumu yönlendirebilmesi, savunmayı üzerine toplayarak takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayabilmesi Nando De Colo’yu çok özel kılıyor.

euroleague.net
euroleague.net

De Colo’nun arka alandaki partneri Milos Teodosic’in de çok iyi bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu sezon 27 maçta tam 72 üç sayı isabeti buldu ve bu sayıya %42 gibi harika bir yüzdeyle ulaşmayı başardı. Zaten bireysel yaratıcılığıyla ilgili kimsenin hiçbir zaman ondan şüphesi olmamıştı, yüksek yüzdeyle şut sokabildiği ve kendisini dengeleyen bir De Colo’yla oynadığında, oyuna etkisinin ne kadar arttığını da gördük.

De Colo ve Teodosic, maç başına ortalama otuz beş sayı atıp on da asist yapıyorlar. Avrupa’da bu rakamlara yaklaşabilen bir ikili yok. Ancak takım için önemleri, istatistiklerden daha da öte. Bu iki oyuncu, CSKA’nın tempo yaratabilmesini sağlayan ana etkenler. Ribaundlarda pozisyonlarına göre çok iyi rakamlara sahipler ve genelde aldıkları ribaundlar, takımları adına fastbreak ya da net bir geçiş hücumuna dönüşüyor. İlk pası aldıklarında da rakip sahaya çabuk gidip, erken atak ederek rakip savunmaların üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturuyorlar.

Bu ikilinin bireysel performansı dışında, takım halinde de sezon boyu hücum tarafında çok iyi iş yaptılar. Alan paylaşımları, topsuz hareketleri, pas trafikleri De Colo ve Teodosic’in yarattığı tehditle birleşince, Euroleague’in en çok asist yapan, en yüksek yüzdeyle şut sokan, en çok sayı atan, en verimli hücum eden takımı olmayı başardılar. İki guardları rakip savunmanın ilgisini o kadar cezbediyor ki, Kyle Hines, Vitaly Fridzon, Andrey Vorontsevich gibi oyuncular en etkili oldukları noktalarda müsait atışlar bulmakta hiç zorlanmıyor. Final Four’da da en büyük güçleri yine bu olacak.

Tabii ki her şey toz pembe değil. Sezon başında hayal ettikleri uzun rotasyonunun önemli parçaları Joel Freeland ve Victor Khryapa, sakatlıkları sebebiyle sezon boyunca takımdan ayrı kaldı ve Berlin’de de forma giymeyecekler. Hal böyle olunca, Kyle Hines, Andrey Vorontsevich, Demetris Nichols, Nikita Kurbanov, Pavel Korobkov gibi bir uzun rotasyonuna kaldılar. Kyle Hines’ı yedeklemek konusunda önemli problemleri var. Dolayısıyla Hines’ın gireceği bir olası faul probleminde Itoudis’in başı ciddi şekilde ağrıyacaktır.

Hücumlarını ne kadar övsek de savunma tarafında önemli zaafları olduğunu da belirtmek gerek. 86,6 ortalama ile Top 16 aşamasında en çok sayı yiyen takım CSKA Moskova’ydı. Maçlarında tempo yüksek, pozisyon sayısı fazla olduğu için bu rakam biraz şişmiş olsa bile izlediğinizde savunma yapmakta zorlandıklarını fark edebiliyorsunuz. Ancak Dimitris Itoudis’in cebinde, çok zor anlar için sakladığı iyi bir savunma beşi var. Teodosic veya De Colo’nun yanında Cory Higgins, arkalarında da Kurbanov, Nichols, Hines üçlüsünü kullandığı bu beş, zor durumlarda kaldıklarında kendilerine bir nefes alma şansı yarattı sezon içinde. Higgins, Kurbanov, Nichols ve Hines hem hareketli hem kuvvetli hem de atlet oyuncular. Hal böyle olduğunda ikili oyunlarda adam değiştirebiliyor, toplu oyuncuya ikili sıkıştırmaya gidebiliyor, maçın sertliğini çok çabuk değiştirebiliyorlar. Geçtiğimiz sezon Royal Halı Gaziantep forması giyen Cory Higgins’in de underrated bir savunmacı olduğunu söyleyebilirim. Topa çok iyi baskı yapıp savunduğu oyuncunun karşısında kalabilmesi çok kıymetli bir özellik. Bunun yanında 2015-2016 Euroleague sezonunun en yüzdeli üçlük atan oyuncusu olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Kötü sezon geçirse de savunmada her zaman güvenebilecekleri Aaron Jackson da ellerini kuvvetlendiriyor.

CSKA Moskova üst üste beşinci Final Four’unu oynayacak. Önceki dört yılda sadece bir kez -İstanbul’da- finale çıkmayı başarabilen Rus temsilcisi, ve bireysel anlamda Milos Teodosic, uzun süredir devam eden makus talihine bir son verme peşinde. Bakalım sezon boyu sırtlarını dayadıkları keskin hücumları, şampiyon olmaya yetecek mi?


*İstatistik ve görseller, Euroleague’in resmi sitesi euroleague.net adresinden alınmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlgili Haberler